Pět zdravých návyků královny Alžběty II. Jaký byl její lék na dlouhověkost? | Moje zdraví

Pět zdravých návyků královny Alžběty II. Jaký byl její lék na dlouhověkost?

Pět zdravých návyků královny Alžběty II. Jaký byl její lék na dlouhověkost?
Královna a její milovaní corgiové se stali součástí její osobnosti • Autor: Profimedia
17. září 2022 • 06:00

Byla královnou lidských srdcí. Královna Alžběta II. zemřela ve věku úctyhodných 96 let. Jak vypadal její lék na dlouhověkost? Pojďme se podívat na návyky této panovnice.

Napodobením zdravých návyků královny Alžběty II. se z vás panovník sice nestane, žít šťastněji a déle vám to ale jistě pomůže.

Video se připravuje ...
Jaký byl jídelníček britské královny?VIDEO 

Dožít se téměř sta let není zrovna malý úspěch… Alžběta Alexandra Marie Windsorová neboli královna Alžběta II. však i tento milník přidala na svůj velmi dlouhý seznam působivých úspěchů. Královna Alžběta II. se narodila 21. dubna 1926 a zemřela 8. září 2022. Bylo jí úctyhodných 96 let a čtyři měsíce.

Královna Alžběta II. nejenže žila dlouho – byla také nejdéle vládnoucím panovníkem v anglické historii – a k tomu všemu byla také pozoruhodně zdravá. Poté, co v roce 2021 zemřel ve věku 99 let její manžel princ Philip, prožila sama královna řadu zdravotních problémů, včetně onemocnění covid-19. Byla však natolik v pořádku, že pouhé dva dny před svým skonem oficiálně jmenovala Liz Trussovou nově zvolenou premiérkou.

Jak to, že se královna Alžběta II. dožila tak vysokého věku? Svou roli jednoznačně sehrála dobrá genetika. Velkou zásluhu na tom všem měl však i její životní styl

Královna Alžběta II. měla několik proslulých zdravotních návyků. Jaké to jsou?

Bez snídaně ani ránu!

Snídaně pro královnu Alžbětu II. byla prioritou. Podávala se přesně v 8:30. Zdravá snídaně je spojena s delším životem, možná proto, že ti, kdo snídají, mají nižší riziko srdečních onemocnění a cukrovky.

Denní výběr královny Alžběty II.? Údajně čaj se sušenkami, po kterých následovala miska královniných oblíbených cereálií.

Terapie psy

Alžběta II. byla známá tím, že se věnovala své skupině roztomilých psů, zejména corgiům. Výzkumy zjistily, že vlastnictví domácích mazlíčků může posílit vaše zdraví snížením krevního tlaku, snížením stresu, snížením nákladů na zdravotní péči (majitelé domácích mazlíčků údajně navštěvují lékaře méně často než ti, kteří zvíře nemají), bojem proti depresi a snížením rizika obezity, rakoviny a cukrovky. Možná je čas vydat se na procházku!

V kondici díky jezdectví

Koně byli součástí Alžbětina života od jejího mládí. Není se tedy čemu divit, že byla zdatnou jezdkyní. Královna koně milovala natolik, že jako svatební dar pro svého syna vybrala právě chovnou klisnu.

Jízda na koni je nejen zábava, ale také skvělý druh sportovní aktivity. Možná právě ten přispěl k bystré mysli a důvtipu této panovnice. Podle přední studie o Alzheimerově chorobě z roku 2022 je pravidelný pohyb skvělým prostředkem ke snížení úbytku kognitivních funkcí spojených se stárnutím. Na typu cvičení příliš nezáleželo, takže si vezměte příklad z královny a vyberte si něco, co vás baví!

Čaj nejen o páté

Královna Alžběta II. začínala svůj den šálkem čaje Earl Grey. Stejně jako mnozí Britové ho konzumovala bez cukru, občas s trochou mléka.

Pravidelné pití čaje podporuje zdraví našich orgánů, pomáhá předcházet chronickým onemocněním a obnovovat buňky našeho těla. Zelenému čaji se dnes ve zdravotnických kruzích dostává velké obliby, ale i černý čaj, jako je Earl Grey, má působivý seznam prospěšných látek. Hlavní výhody černého čaje? Může posílit váš imunitní systém a snížit riziko infekce. Dva benefity, které s delším životem rozhodně souvisejí.

Čerstvý vzduch jako nedílná součást zdraví

Zahradničení a procházky v přírodě patřily k Alžbětiným oblíbeným koníčkům. Sama se pak poměrně často nechávala fotografovat, jak tyto záliby spojuje s procházkami po zahradnických výstavách. 

Dobrá zpráva pro milovníky přírody: podle výzkumů jsou obě tyto činnosti spojeny s delším životem. Není to jen pohyb, který posiluje zdraví. Podle studie o „lesním koupání“ prostý pobyt venku, v přírodě, snižuje hladinu stresových hormonů, zpomaluje srdeční tep, snižuje krevní tlak a zvyšuje pocit bezpečí a pohody. Kromě toho pěstování rostlin v interiéru – podobně jako to dělala královna Alžběta II. – zlepšuje vaše duševní zdraví.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.