Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Zázrak jménem ájurvéda: Jaké ájurvédské principy mohou zlepšit náš život?

8. září 2022 • 14:00

Nejen unavení manažeři, movití podnikatelé a celebrity objevili ozdravné účinky ájurvédy a jezdí za ní do krásných rezortů. Ájurvédskými principy se můžete začít řídit už teď, doma. Stačí jen vědět, jak na to. A věřte, že náklady jsou minimální.

Ájurvéda, složená ze slov ayus (život) a veda (znalost), se překládá jako věda o životě. Tisíce let starý medicínský systém je dokonce uznán Světovou zdravotnickou organizací a jeho princip se zdá být jednoduchý. Učení vnímá život jako rovnováhu těla, mysli a duše v souladu s přírodou. Princip, ke kterému se obracíme stále častěji, protože víme, že je cestou ke zdravému způsobu života stejně jako jóga, kterou už nebereme jako cvičení, ale jako léčebný „nástroj“. K ájurvédské medicíně si hledají cestu nejen ti, kteří myslí na sebe a svoji budoucnost, ale i pacienti s nejasnou diagnózou, kdy už si klasická medicína nedokáže sama poradit.

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Správná výživa má svá pravidla. Která to jsou?VIDEO 

Je to těžké? Jak začít?

„Víme, že nám prospívají meditace, dýchací cvičení, že bychom měli chodit včas spát, protože mezi 22. hodinou a druhou ranní máme nejintenzivnější odpočinek, měli bychom třikrát denně kvalitně jíst, protože už dávno je dokázané, že mikroflóra je spojená s mozkem, je třeba udržovat svou mysl v klidu, žít aktivně, ale i pasivně, naslouchat svému tělu a dát mu to, co potřebuje – pohyb, masáže, čištění,“ říká mladá hoteliérka Christina Mauracher z Ayurveda Resort Mandira.

Naladěno na Evropany

Jak bylo řečeno, nemusíte odjíždět do Indie ani na Srí Lanku, ale pokud si netroufáte začít s novým životním stylem sami, nemusíte cestovat až tak daleko. V Čechách můžete odjet do krásného Resortu Svatá Kateřina nebo do zmíněného lékařského centra Ayurveda Resort Mandira, jen 150 km od Vídně. Ano, na Srí Lance musí být nádherně, ale možná je přirozenější si vybrat místo, které není až tak daleko našim životním podmínkám a je přizpůsobeno potřebám evropského světa. V Evropě je jiné klima, jiné stravovací návyky, jsou zde jiné civilizační choroby, proto právě v evropských centrech aklimatizují to nejlepší z klasické ájurvédy do evropského klimatu a vydávají se vlastní holistickou cestou.

Vnitřní přerod

Především je důležité si uvědomit, že pro své tělo můžete udělat spoustu věcí sami. Vždy můžete jít k lékaři pro léky, ale zároveň můžete vzít z velké části zodpovědnost za své zdraví také na sebe. Zlomit své nastavení, přístup. Christina Mauracher říká, že nemá ambice, aby její zařízení bylo nemocnicí, stále chce provozovat hotel, ale vnímá svou práci jako poslání pomáhat lidem. Je ale zároveň na hostech, co si ze svého pobytu odvezou do svého budoucího života. „Je potřeba jít dovnitř do sebe a uvědomit si, co chceme,“ říká hoteliérka, která zažila nemoc i smrt obou rodičů a dbá na to, aby léčivé bylo celé prostředí – krásné zahrady, zákoutí, ale i umění, které hosty v Mandiře obklopuje. V současné době mají několik programů, které pomáhají hostům po vyhoření, s menopauzou, hubnutím nebo v současné době s postcovidovými problémy. Léčení navíc podporuje místní termální voda, ale i strava, která je jedním ze základů ájurvédského přístupu.

Ájurvédské stravování

Není nijak přesně stanovené, neznamená nutný přechod k vegetariánské stravě, ájurvéda nic nezakazuje. Jídelníček přihlíží k nastavení dóš – energií, okamžitému stavu, akutním i dlouhodobým zdravotním dispozicím, ale i roční a denní době, počasí, náladě a mnoha dalším faktorům. I v Čechách najdete terapeuty, kteří se ájurvédskou výživou zabývají a při sestavování jídelníčku vám pomohou.

Faktory ovlivňující účinky výživy:

Kvalita potravy, způsob přípravy, množství, původ, roční a denní doba, být při vaření duchem přítomni, vytvořit u jídla příjemnou a dobrou atmosféru. Základem jsou: Čerstvé a kvalitní suroviny, lehká a teplá jídla, syrová strava se doporučuje jen zřídka, správná kombinace jídel, ájurvéda nedoporučuje konzumovat živočišné tuky, doporučuje se obilí, brambory nebo rýže, které lze kombinovat se zeleninou. Důležitou složkou jsou i bylinky a koření, které dodávají nejen chuť, ale i léčivou sílu.

Spojte dlaně, vytvořte misku a množství, které se do ní vejde, je ideální pro lidský žaludek.

Christina Mauracher pokračuje v práci svých rodičů, kteří byli průkopníky celostní ájurvédy v Rakousku.

Symptomy zplodin (ama), které se v těle ukládají a mohou vyvolávat nejrůznější nemoci

poruchy trávení

únavu, lenost, tuhost

• náchylnost k nemocem

• bíle potažený jazyk

• zapáchající pot

• zdlouhavé léčení ran

• svědění, vyrážky

• oteklé oči

Nemoci: Mají podle ájurvédy původ v nerovnováze agni – vnitřního trávicího ohně. Pokud nehoří správně, vznikají zplodiny, které jsou předstupněm nemocí. Oheň agni se nachází v oblasti dolní části žaludku a tenkého střeva. Pokud střeva obsahují mnoho odpadních látek, vznikají při trávení toxické látky, které neodcházejí z těla a způsobují toxicitu vnitřního prostředí. Zplodiny: Střevní trakt je komplikovaný, plný záhybů, které se špatně pročišťují. V mnohých ohybech dochází ke zpomalování střevního obsahu a usazování sedimentů na střevní sliznici, které přilnou k její stěně a časem tuhnou. Stávají se pak zdrojem hnilobných pochodů, které vytrvale zevnitř organismu škodí. Ama – zplodiny se léčí pitnými kúrami, horkou převařenou vodou, která může být ochucena zázvorem. Samozřejmě by neměl chybět pravidelný pohyb.

Je důležité nedělat u jídla nic jiného než jíst – žádné čtení, sledování televize, prostě se soustředit jen na jídlo.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.