Okinawská dieta: Jednoduchý a prověřený japonský recept na dlouhověkost i štíhlou postavu | Moje zdraví

Okinawská dieta: Jednoduchý a prověřený japonský recept na dlouhověkost i štíhlou postavu

Okinawská dieta: Jednoduchý a prověřený japonský recept na dlouhověkost i štíhlou postavu
Autor: istock.com
5. srpna 2022 • 14:00

V Japonsku se lidé dožívají průměrně nejvyššího věku – ženy 90 let a muži úctyhodných 84 let. Nejlépe jsou na tom obyvatelé Okinawy. Co obyvatelé tamních ostrovů „dělají jinak“? Tajemství jejich pevného zdraví a dlouhověkosti nazývají odborníci „okinawská dieta“. Vyzkoušejte ji hned teď.

Zní to téměř neuvěřitelně, ale problémy s nadváhou mají v Japonsku jen tři procenta populace. Roli v tom hrají zejména geny, způsob života, ale nezanedbatelným důvodem je i stravování. „Výhodou okinawské diety je její vyváženost, lehkost a pestrost, velký podíl zeleniny a ovoce. Díky tomu dokážeme dodat tělu potřebné vitaminy i další prospěšné látky. Je vhodná pro vegetariány i vegany. Zdravé tuky z ryb, mořských plodů a ořechů či avokáda mohou pomoci eliminovat například rizika obezity, kardiovaskulární obtíže,“ popisuje výhody okinawské diety výživová poradkyně Eva Dostalová.

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Když hubnou ženy, mělo by to vypadat jinak, říká odborniceVIDEO 

V hlavní roli zelenina

Stejně jako středomořská strava se i okinawská dieta zaměřuje na omezení konzumace průmyslově zpracovaných potravin. Potraviny dále rozděluje na čtyři skupiny:

1. Velmi lehké (maximálně 0,8 kcal/g (3,3 kJ/g), mezi které patří voda a zelený čaj, chřest, většina zeleniny, čekanka, mořské řasy, některé ovoce, například jablka; tyto potraviny lze jíst bez obav kdykoli během dne.

2. Lehké potraviny, které obsahují 0,8–1,5 kcal/g (3,3–6,3 kJ/g). Do této skupiny patří například ryby nebo hnědá rýže; s takovými potravinami je už potřeba zacházet s mírou, můžete si je dopřát ke kterémukoliv jídlu, ale v omezeném množství.

3. Středně těžké potraviny obsahují cca 1,5–3 kcal/g (6,3–12,6 kJ/g). Takovou energetickou hodnotu má třeba libové maso, chléb či hummus. Takové potraviny by se měly jíst jen v určené době, a navíc je potřeba pečlivě sledovat velikost porcí.

4. Zbytek tvoří takzvané těžké potraviny, obsahují přes 3 kcal/g (12,6 kJ/g) a jsou dovoleny zřídka. Asi nikoho nepřekvapí, že se jedná o sladké pečivo, dezerty nebo smažená jídla.

Pokud se budete řídit tímto rozdělením potravin, získáte jednu výhodu – nebudete muset počítat kalorie. Ostatně – v současných studiích se ukazuje, že není ani tak důležité, kolik toho sníte, ale jaké má vaše strava složení. Dalším pravidlem diety je, že při ní nehladovíme, spíš naopak – jíme, dokud tak z 80 procent necítíme, že jsme sytí.

Jak si sestavit jídelníček?

Dobrou zprávou je, že příprava jídel během okinawské diety nezabere moc času. Zařaďte do jídelníčku batáty, dýně nebo papriky. Převaha příjmu tohoto druhu zeleniny má pozitivní účinky pro zdraví – v těchto plodech totiž najdeme vysoký obsah karotenoidů, které zlepšují funkci imunitního systému. Můžete si udělat nadrobno nakrájené tofu se žlutými paprikami, ke svačině zkuste nakrájené jablko a lehce si ho namažte arašídovým máslem. K obědu smíchejte rýži s čočkou či se sójovými boby nebo brokolicí a jako večeři ochutnejte salát z mořských řas nebo miso polévku s mrkví, houbami šiitake, tofu a ředkvičkami.

Místo sladkého raději čaj

Dále se při dietě popíjí zelený čaj a konzumují se okurky, mořské řasy, jablka a chřest. Povoleny jsou i ryby, ale i hnědá rýže – tyto potraviny už se ale mohou jíst jen v omezeném množství. Jíst můžete například i červené maso, celozrnný chléb či hummus. Naopak dezertům nebo tučným jídlům byste se měli vyhnout. U této diety bychom měli vydržet zhruba osm týdnů, až pak je prý účinná. 

Je dieta zdravá?

Díky tomu, že okinawská dieta zahrnuje hlavně přírodní, průmyslově nezpracované potraviny, máme jistotu, že z nich naše tělo získává mnoho zdraví prospěšných látek. Pozitivní je i dostatečný příjem vlákniny a sacharidů a konzumace pochutin s nízkým obsahem kalorií a tuků – to vše samozřejmě může pomoct při hubnutí.

Začněte raději pozvolna

I v tomto případě platí, že se nic nemá přehánět, takže si tuto dietu klidně na měsíc vyzkoušejte. „Okinawská dieta nemusí sedět každému, a to hlavně kvůli neobvyklé chuti určitých lokálních potravin z této oblasti,“ podotýká odbornice. Není také příliš bohatá na maso, což může být pro někoho problém. A navíc – dlouhověkost a štíhlá postava Japonců je navíc způsobena mnoha dalšími faktory, například životním prostředním, stylem života nebo i tělesnou stavbou. Každopádně pro oživení jídelníčku je okinawská dieta skvělou inspirací.

Autor: Daniel Mareš, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.