Sportovat se počítá: I v pokročilém věku. Proč je sport důležitý, ať už s ním začnete kdykoli | Moje zdraví

Sportovat se počítá: I v pokročilém věku. Proč je sport důležitý, ať už s ním začnete kdykoli

Sportovat se počítá: I v pokročilém věku. Proč je sport důležitý, ať už s ním začnete kdykoli
... • Autor: istock.com
1. srpna 2022 • 06:00

Pohyb je pro naše tělo skutečně důležitý. Navíc je jedno, kdy s ním začnete, protože i ve vyšším věku se to počítá.

Udržet si kondici je jednodušší než ji získat. I tak se však počítá, když se rozhodnete pro své tělo něco udělat. A to jak ve dvaceti, tak ve čtyřiceti. Vaše tělo vám vždycky poděkuje.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Jak najít motivaci ke cvičení a zdravému životnímu stylu?VIDEO 

Sport v pokročilém věku? Ano!

Proč je sport důležitý i ve vyšším věku a jaké benefity pro naše tělo má, jasně zodpověděla studie zveřejněná na americkém odborném portále JAMA Network Open.

Té se zúčastnilo celkem 315 059 osob z šesti amerických států. Byly vytvořeny tři skupiny: skupina celoživotně aktivních osob, skupina osob neaktivních v mladším věku, jež však se cvičením později začaly, a konečně skupina osob aktivních pouze před dosažením dospělosti.

Výsledky asi nikoho nepřekvapí. Celoživotně aktivním lidem se i ve vyšším věku dařilo fyzicky velmi dobře. V porovnání s těmi, již aktivní nikdy nebyli, měli lidé, kteří cvičili dvě až osm hodin týdně, až o 35 % snížené riziko úmrtí na náhlou chorobu. Cvičení hodinu týdně také přineslo své ovoce, nicméně riziko úmrtí kleslo v porovnání s neaktivní kontrolní skupinou pouze o 16 %.

Překvapením ale byla skupina, která se sportem začala později, tj. po čtyřicátém, nebo dokonce až padesátém roce života. Míra snížení rizika úmrtí byla totiž zcela stejná jako u osob, jež byly celoživotně aktivní. A to dokonce navzdory tomu, zda se jednalo o kuřáky, či jedince se špatnými stravovacími návyky. 

Důležité je začít

Podobných studií již bylo provedeno několik a skutečně všechny dospěly ke stejnému závěru: Je jedno, kdy se sportem začnete, důležité je ZAČÍT

Určit zcela přesně, kolik toho pro své zdraví přesně uděláte, sice nelze. Jedno je ale jisté: Tím, že se zvednete z gauče, si rozhodně neublížíte a co si budeme povídat. Tělo není jediné, kdo potřebuje pohyb. Ten pomáhá také vaší psychice. A protože vše začíná v hlavě, je na to občas dobré myslet.

Jaký sport vybrat?

To je zcela na vás. Hlavním měřítkem by mělo být, aby vás daná aktivita bavila. Pak je úplně jedno, jestli zvolíte procházku v lese nebo svižný intervalový trénink v posilovně. 

Doporučuje se však začít pozvolně. Jen tak má tělo dostatek času si zvyknout a vy se aklimatizovat na novou zálibu. Pokud do toho půjdete až příliš po hlavě, může vás to odradit.

Správná míra se počítá. Svaly byste den po tréninku měli lehce cítit, rozhodně by vás ale neměla „sundat“ taková bolest svalů, která bude k nevydržení. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.