Světlá stolice: Jaké jsou příčiny acholické stolice? | Moje zdraví

Světlá stolice

Světlá (acholická) stolice není normální a je-li bledá či jílově zabarvená, může poukazovat na vážné zdravotní problémy.

Světlá stolice není normální a je-li bledá či jílově zabarvená, může poukazovat na vážné problémy.

Abychom správně pochopili význam termínu acholická neboli světlá stolice, je třeba nejprve vědět, co vlastně stolici dává její hnědou barvu. Nazývá se tak proto, že hnědavé zabarvení způsobuje právě přítomnost žluči (zvláště pak její rozpadové produkty barviva bilirubinu vylučovaného žlučí do střev). Acholická totiž znamená neobsahující žluč. Tu tvoří játra a pomocí žlučovodů se dopravuje do střev. Žluč rovněž umožňuje vstřebávání důležitých sloučenin, např. tuků, a proto světlá stolice má většinou i mastnou, „nezdravou“ konzistenci, provází ji často průjem.

Příčiny světlé stolice

Pokud se tedy světlá stolice opakuje, měli bychom vyhledat lékařskou pomoc, abychom vyloučili vážná onemocnění, či poruchy žlučového systému. Ten se skládá ze žlučníku, jater a slinivky břišní.

Nejčastější příčiny acholické stolice:

Právě žlučové kameny monou ucpat žlučovod, a ten pak nepustí potřebné množství žluči do střev. Na vině však může být také zánět žlučových cest, jež provází mimo jiné horečky, zimnice a bolest pod pravými žebry. Vážnou poruchu odtoku žluči může způsobit též nádor, zejména pak při rakovině žlučníku, jater nebo slinivky břišní.

Světlá stolice z jídla

Než však začneme panikařit, je třeba si uvědomit, zda jsme v několika posledních dnech nejedli stravu, která by barvu stolice výrazně změnila (příliš tučná jídla, nesnášenlivost lepku, tzv. celiakie), nebo neužíváme léky, v jejichž příbalovém letáku je uvedená informace o jejím možném zesvětlání.

V opačném případě je třeba navštívit lékaře, ten kromě fyzikálního vyšetření, zajistí potřebné odběry krve. Zejména pak jaterní testy, CRP, dále ultrazvuk břicha a nezbytný odběr ze stolice.

Video se připravuje ...
Porucha trávícího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?VIDEO 

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.