Nebojte se rybího oleje. Lžička denně ochrání srdce, posílí imunitu a zlepší pleť | Moje zdraví

Nebojte se rybího oleje. Lžička denně ochrání srdce, posílí imunitu a zlepší pleť

Nebojte se rybího oleje. Lžička denně ochrání srdce, posílí imunitu a zlepší pleť
Benefity rybího oleje • Autor: iStock.com
5. listopadu 2021 • 14:00

Kvůli povinné konzumaci v dětských letech a specifické chuti na rybí olej pohlížíme odmítavě a s nechutí. K tomu však není důvod. Rybí olej je považován za elixír zdraví. Chrání srdce, posiluje imunitu a mírní deprese. Dejme mu proto šanci a zařaďme ho opět do svého jídelníčku.

Dle výživových poradců a Světové zdravotnické organizace bychom měli konzumovat ryby alespoň dvakrát do týdne, ale málokdo dokáže toto množství a pravidelnost dodržet. Přitom právě rybí tuk má zásadní vliv na naše fyzické i psychické zdraví. Rybí olej je tuk extrahovaný z rybí tkáně. Obvykle pochází z mastných ryb, jako jsou sleď, tuňák, ančovičky a makrela. Přesto se někdy vyrábí z jater jiných ryb, jako je tomu u oleje z tresčích jater. Přibližně 30 % rybího tuku tvoří omega-3 mastné kyseliny, které se řadí mezi zdravé tuky, jenž náš organismus nutně potřebuje, ale umí si je vyrobit pouze v omezeném množství. Proto je potřeba je přijímat ve stravě, případně v doplňku stravy. Kromě mastných kyselin pak v rybím oleji najdeme i nesmírně cenné vitamíny A a D. Díky obsahu těchto důležitých látek bychom na něj neměli zapomínat a měl by být pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

Video se připravuje ...
10 způsobů jak podpořit imunituVIDEO 

Jedna lžička jako prevence před vznikem řady nemocí 

Omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybím oleji chrání kardiovaskulární systém, mírní zánětlivé stavy v organismu, posilují obranyschopnost organismu, zpevňují cévy, pomáhají předcházet vzniku vysokého krevního tlaku, Alzheimerově nebo Parkinsonově onemocnění i některých onkologických nemocí. Preventivně působí také proti rozvoji revmatoidní artritidy, diabetu II. typu nebo proti astmatu. Z předběžných studií londýnské univerzity Queen Mary například vyplývá, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin u dětí může snížit riziko vzniku astmatu v pozdějším věku. Výzkumy také dokazují, že každodenní dávka těchto zdravých tuků v dostatečném množství působí pozitivně proti vzniku deprese, a dokonce dokáže i již vzniklou depresi zmírnit. 

To nejlepší pro srdce  

Srdce bije průměrně 60–100krát za minutu, a to v mládí i ve stáří, v létě i v zimě a nikdy neodpočívá. Ve spolupráci s plícemi pak srdce posílá do celého těla okysličenou krev. Všechny buňky v celém těle musí denně obdržet dostatečné množství kyslíku. Je to zvenku neviditelná, ale náročná práce. U lidí, kteří jí dostatečné množství ryb, dle výzkumů, se vyskytuje mnohem nižší riziko srdečních chorob, neboť tělu dodávají dostatečné množství právě omega-3 mastných kyselin. Denní příjem 250 mg kyselin EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA  (kyselina dokosahexaenová), jež jsou součástí omega-3 kyselin, přispívá k normální činnosti srdce. Jídelníček bohatý na potraviny s těmito zdravými tuky, typicky takzvaná středomořská dieta, pomáhá až o 30 % snižovat riziko úmrtí na náhlou srdeční příhodu. Ve spojení s dostatečným pohybem, eliminací nadměrného stresu a kouření našemu srdci dodáme to nejlepší.

Pomáhá očím i pleti

Stejně jako náš mozek se i naše oči spoléhají na omega-3 tuky. Důkazy ukazují, že lidé, kteří nemají dostatek omega-3, mají větší riziko očních chorob. Navíc s příchodem stáří zdraví očí začíná klesat, což může vést k věkem podmíněné makulární degeneraci (AMD), závažnému onemocnění sítnice u starších lidí.  A konzumace ryb je spojena se sníženým rizikem AMD. Studie společnosti ScienceDirect zjistila, že příjem vysoké dávky rybího oleje po dobu 19 týdnů zlepšila vidění u všech pacientů s AMD. Pozitivní účinky rybího oleje byly také vypozorovány i na stavu pokožky. Největší orgán těla, jež je právě kůže, ke své kvalitě potřebuje omega-3 tuky. Nadměrné slunění, stáří, kožní nemoci jako dermatitida či psoriáza kůži zatěžují a konzumací rybího oleje můžeme jejímu stavu při hojení a regeneraci výrazně prospět.

Video se připravuje ...
12 rad, jak se zbavit kruhů pod očimaVIDEO 

Co všechno obsahuje rybí olej a kolik ho konzumovat? 

Omega-3 kyseliny jsou nejvíce obsaženy v tučných mořských rybách a různých produktech z nich. Nejvíce omega-3 kyselin obsahují kaviár, tresčí játra a olej z nich a losos. Optimální dávka omega-3 kyselin je přibližně 500–1 000 mg denně. Toto množství najdete v jedné polévkové lžíci kaviáru, v jedné lžičce oleje z tresčích jater, v 70 g sardinek, čtyřech vejcích, v 50 g lososa, v 16 syrových ústřicích nebo ve 14 vlašských ořeších.

Pokud těchto potravin nejíte dost, vsaďte na rybí olej různých značek, které se na jeho zpracování a distribuci podílejí. Například  Möller’s s citronovou příchutí nebo kapsle Möller’s Double Omega 3. Nebo extra panenský olej z tresčích jater Rosita, který se získává z volně lovených tresek, konkrétně z tresky obecné (Gadus morhua), která je udržitelně lovená v čistých norských vodách a zpracovávána za studena, čímž si zachovává maximální kvalitu. Chcete-li dodávat dostatečné množství mastných kyselin už u svých děti, vhodný je například Viridikid Omega 3 Oil, doplněk stravy určený pro děti od 1 roku. Obsahuje BIO olej s obsahem omega 3, 6, 9 nenasycených mastných kyselin výhradně z rostlinného zdroje, který dětem chutná. U rybího oleje a jeho chuti dochází u dětí často k odporu k jeho konzumaci, a proto je možné začínat s olejem rostlinného původu a pak pomalu přecházet na rybí.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.