Zápal plic – nemoc, která potrápila Václava Havla | Moje zdraví

Zápal plic – nemoc, která potrápila Václava Havla

Zápal plic – nemoc, která potrápila Václava Havla
... • Autor: istock.com
5. října 2021 • 06:00

Zápal plic neboli pneumonie je zánětlivé onemocnění plic. Nejčastější příčinou vzniku této nemoci jsou bakterie a viry. Jde o poměrně zákeřné onemocnění, které může mít pro starší osoby a jedince s oslabenou imunitou fatální následky. Zápal plic potrápil také tehdejšího prezidenta Václava Havla, kterému v roce 1996 lékaři dokonce odebrali polovinu pravé plíce, aby odstranili zhoubný nádor. 

Příčiny

Hlavní příčinou vzniku zápalu plic jsou bakterie – streptokoky, hemofily a stafylokoky, nitrobuněčné bakterie – chlamydie, mykoplazmata nebo rickettsie. Méně častý je pak zápal plic způsobený viry – chřipkový virus, herpes viry nebo cytomegalovirus.

Video se připravuje ...
Václav Havel by slavil 80: Co ho trápilo před smrtí? Zdraví své i pejska!VIDEO 

Výjimečně mohou za tímto onemocněním stát mykózy (kvasinky a plísně) nebo infekce horních a dolních cest dýchacích.

Příznaky

Příznaky se liší podle původu onemocnění, zda ho způsobily bakterie, nebo právě viry, společné příznaky však jsou:

  • kašel
  • zvýšená teplota či horečka
  • tlak a bolest na hrudi
  • potíže s dýcháním

Rozdíl je také v tom, jaký druh kašle vás postihne. U virového zápalu plic je kašel suchý a dráždivý, u bakteriální infekce je to pak vlhký kašel s vykašláváním hlenů.

Riziko onemocnění

Riziko vzniku tohoto onemocnění roste pro kuřáky, lidi s oslabenou imunitou, tuberkulózou, malé děti nebo pro dlouhodobě ležící pacienty.

Závislost na cigaretách a také prodělaný neléčený zápal plic, to byly také hlavní příčiny, které nakonec dlouhodobě ovlivnily i Havlův zdravotní stav. 

Podle lékařů u něj dlouhé roky dominovala chronická bronchitida, po odstranění části pravé plíce pak obtíže s její nevzdušností. 

Nakažlivost zápalu plic

Zápal plic patří pro svou infekčnost mezi nakažlivá onemocnění. Infekce se šíří vzduchem nebo dotykem. Míra nakažlivosti pak závisí na tom, v jaké fázi se onemocnění nachází. Nejvyšší je v období kašle, s vykašláváním hlenů pak nakažlivost stoupá.

Léčba

Léčba zápalu plic trvá přibližně 2–3 týdny a téměř vždy se zahajuje léčbou antibiotiky (aminopeniciliny a cefalosporiny). Léčí se však také průvodní projevy onemocnění. K léčbě kašle se používají antitusika, k léčbě vlhkého kašle s hleny expektorancia.

Obecně se pak doporučuje klid na lůžku, dostatečný pitný režim, vyvážená strava a absence kouření a pití alkoholu.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.