Přírodní pomoc při únavě, špatné náladě i silné menstruaci. Maca umí víc! | Moje zdraví

Přírodní pomoc při únavě, špatné náladě i silné menstruaci. Maca umí víc!

  • Přírodní pomoc při únavě, špatné náladě i silné menstruaci. Maca umí víc!
    Maca peruánská • Autor: iStock.com
    15. října 2021 • 06:00

    Jste stále unavení, chybí vám energie? Nebo vás provází problémy s plodností? Nebo potřebujete zhubnout? Existuje jedna superpotravina, která vám pomůže se vším. Maca peruánská má široké využití a opravdové účinky. S čím dokáže pomoci?

    Maca je zázračné tajemství Inků, které pochází z peruánských And, a její blahodárný vliv je známý už po mnohé generace. Přesto byste rostlinu s názvem maca snadno přehlédli. Nenápadný kořen podobný ředkvím ukrývá velkou přírodní sílu. Maca roste ve 4 tisících metrech nad mořem a řadí se mezi superpotraviny a adaptogeny. To znamená, že dokáže zvyšovat imunitu a odolnost organismu proti úzkosti, únavě, depresím, zranění či nepříznivým vnějším vlivům. Podle průzkumů zlepšuje také paměť, koncentraci a pomáhá proti chronické únavě. Dodává energii, obsahuje důležité vitamíny, minerály a antioxidanty a příznivě působí na sexuální zdraví. Podporuje totiž libido a zdravou hormonální rovnováhu.

    Video se připravuje ...
    5 potravin, které pomohou odbourat únavuVIDEO 

    Dodává energii nejen při sportu

    Konzumace macy přispívá k celkové pohodě a má i pozitivní vliv na sportovní výkonnost, rychlejší svalovou regeneraci a posílení imunity. Maca má totiž povzbuzující účinky, obsahuje přírodně stimulační látky, které zvyšují nárůst energie. To znamená, že když ji budete konzumovat, na svých trénincích spálíte více kalorií a budete hubnout. Proto je také řazena mezi superpotraviny, které jsou charakteristické tím, že mají výjimečně vysoký obsah určitých živin na gram hmoty. Specificky se tedy jedná o potraviny hodně koncentrované. Proto se tak typicky označují zejména různé dehydrované prášky nebo specifické druhy semínek. „V opačném případě bychom vlastně mohli za superpotraviny označit vše, co roste v přírodě nebo je třeba bio. To znamená od třešní přes cibuli až po mrkev, jenže tam je potřeba sníst vysoký objem pro dosažení stejného objemu živin, a to je v čerstvém stavu náročnější,“ vysvětlujete zakladatelka společnosti LIFEFOOD zabývající se výrobou raw produktů Ing. Mgr. Tereza Havrlandová.

  • Srovná hormonální nerovnováhu

     „Maca peruánská je také jedním z přírodních produktů, který harmonizuje menstruační cyklus, pomáhá při nepravidelné menstruaci a také při anémii,“ uvádí Veronika Lančaričová, jež je autorkou projektu Boho žena, ve kterém píše o jednoduchých, leč velmi efektivních způsobech realizace ženského potenciálu. Srovnání hormonální nerovnováhy se pak promítá do psychického naladění, zmírnění PMS, bolesti prsou nebo zadržování vody. Na jednu stranu zmírňuje menstruační problémy, ale na druhou stranu zvyšuje plodnost ženy díky úpravě a pravidelnosti menstruačního cyklu. Vyrovnáním hladiny hormonů, kdy se zvyšuje hladina estrogenu, se snižují symptomy klimakteria, jako jsou nespavost a návaly horka.

  • Pomáhá při neplodnosti u mužů

    Maca má pozitivní vliv na libido a mužskou potenci, neboť je skvělým zdrojem mikroživin, vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Obsahuje aminokyseliny, mastné kyseliny a také hořčík, draslík, zinek, měď, selen, B-vitaminy. Je taktéž nazývána pro své účinky „Peruánskou viagrou“. Takže kromě zdravé stravy, pohybu a odhození cigarety lze podpořit plodnost právě konzumací macy. „Mezi byliny, které pomáhají při problémech s potencí, řadíme tyto: Lepidium Meyenii (maca) známá od dob Inků jako bylina posilující potenci, vitalitu a libido. Eleuterococcus Senticocus (sibiřský ženšen neboli čertův kořen), jedná se také o takzvaný adaptogen normalizující fyziologický cyklus organismu,“ uvádí urolog MUDr. Vladislav Klemenc. „Přírodní prostředky na potenci nemají v klinických studiích nežádoucí účinky větší než placebo. Není u nich žádný prokázaný nežádoucí účinek, který by mohl být pro zdraví pacienta nebezpečný, pokud je preparát užíván v doporučeném množství,“ upozorňuje MUDr. Klemenc a dodává, že užívání přírodních preparátů není třeba konzultovat s urologem.

    Bylina maca a sibiřský ženšen jsou obsaženy například v přípravku Red3, který v sobě ukrývá i slivoň africkou, rostlinu známou svými příznivými účinky na prostatu – je totiž prokázáno, že zdravá prostata s potencí často rovněž úzce souvisí. „Pacient tyto prostředky zakoupí v lékárně. Naopak farmaceutika předepisuje pacientům s erektilní dysfunkcí lékař po posouzení interního stavu. Kontraindikací jsou u nich především kardiální obtíže po infarktu myokardu, používání preparátů obsahujících nitráty či maligní srdeční arytmie,“ vyjmenovává urolog.

  • Jak ji konzumovat?

    Díky všem těmto účinkům je maca velmi oblíbená nejen v Peru, ale i po celém světě. Při jejím výběru si však dejte pozor na kvalitu. Například značka Goodie, ale i jiné nabízí na českém trhu neobvyklou variantu, a to díky spojení všech 4 odrůd – žluté, červené, černé a fialové. Všechny produkty jsou navíc v BIO a RAW kvalitě. Díky tomu dostanete ze své macy to nejlepší pro svůj organismus.

    Práškem z macy můžete obohatit smoothie či kaše, užijete ho v těstech při pečení nebo v raw kuchyni. V případě, že vám prášek nezachutná, každá odrůda chutná trochu jinak, pak jsou pohodlnou alternativou kapsle pod názvem Maca Kapsle 4x Power. Prášek z macy je obsažený ve stoprocentně přírodních veganských kapslích bez konzervantů. A pokud máte mlsný jazýček, pochutnáte si na Macaccinu. Prášek stačí zalít horkou vodou a během okamžiku před sebou máte lahodný nápoj, s kterým nastartujete den. Maca má jemnou, i když velmi specifickou nasládlou oříškovou chuť. Vůní připomíná karamel. Všechny ingredience jsou v bio kvalitě. Nemůžete-li spát, zkuste prášek maca před spaním promíchat v horkém mléce nebo v čemkoliv jiném a zkonzumujte.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.