Tyhle chyby při používání tamponů nedělejte: Kdy hrozí toxický šok nebo stafyloková infekce? | Moje zdraví

Největší chyby při používání tamponů? Vyvarujte se jich, hrozí vám nebezpečí!

Největší chyby při používání tamponů? Vyvarujte se jich, hrozí vám nebezpečí!
Autor: istock.com
13. března 2024 • 06:00

Mnoho žen preferuje používání tamponů. Stává se ale, že dělají chyby, které mohou ohrozit jejich zdraví. Jakých se vyvarovat a na co rozhodně nezapomenout?

Rozhodně je třeba si před aplikací tamponu řádně umýt ruce. Po výměně je to snad samozřejmostí. Důležité je si tampon zavést dostatečně hluboko. Zda jste to učinila správně, poznáte tak, že ho vůbec necítíte – prostě vám připadá, jako kdyby tam vůbec nebyl.

S průběhem menstruace se mění i její intenzita. Na to je třeba myslet při volbě velikosti tamponu. Začínáme s mohutnějšími, a čím více se blíží konec periody, tím by se měla snižovat i jejich síla. Jak jsme předeslali, správně zavedený tampon není v těle vůbec cítit. Takže pozor, abyste na něj nezapomněla! To je další z častých chyb. Správně by se měl měnit maximálně po čtyřech až pěti hodinách, jinak hrozí nebezpečí infekce. Pokud se vám stává, že na to zapomínáte, není nic jednoduššího než si na mobilu nastavit nějaké decentní upozornění.

Tampon je určen k použití až ve chvíli, kdy se menstruace dostaví. Na rozdíl od vložky jej rozhodně neaplikujte dřív, tedy v době, kdy vás třeba bolesti břicha upozorní, že jsou měsíčky za dveřmi. Abyste měla klid, stačí přece jen sáhnout po nenápadné slipové vložce.

Velkou výhodou tamponu je, že díky němu nejste vyřazena z radovánek, jako je například koupání v bazénu, rybníce, moři… Důležité pro vaše zdraví však je, abyste po každém plavčení tampon vyměnila. Nikdy nevíte, co se společně s vodou mohlo do tamponu nasáknout…

Jen na vašem zvážení a zkušenostech s vaším tělem je, zda snesete parfémované tampony. Některým ženám, které většinou mají specifické nároky na přípravky pro intimní hygienu, mohou způsobit podráždění kůže často spojené s nepříjemným svěděním.

Ve výjimečných případech může být používání tamponů až smrtelně nebezpečné. Žena může dostat syndrom toxického šoku, vzácnou stafylokokovou infekci, která se projevuje takto:

Příznaky syndromu toxického šoku

  • náhlá vysoká teplota (nad 39)
  • pokles krevního tlaku a rychlý pulz
  • vyrážka (která se po několika týdnech začne olupovat)
  • zvracení
  • průjem
  • bolest svalů

Při těchto příznacích urychleně vyhledejte lékaře.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.