Tři kroky, jak omladit pleť: Výživa, peeling, hydratace | Moje zdraví

Tři kroky, jak omladit pleť: Výživa, peeling, hydratace

13. května 2017 • 06:00

Nedostatek sluníčka, občasné mrazy a neustálé střídání teplého a studeného počasí – to všechno způsobuje, že naše pleť je vybledlá až šedivá, vysušená, má rozšířené póry, je pokrytá šupinkami a pod očima se objevily kruhy. Pokožka touží po sluníčku, ale s tím je potřeba opatrně. Musíme jí proto dopřát jinou výživu.

„Budíčkem“ jsou tři základní kroky: peeling, výživa a hydratace. Nejdříve je tedy potřeba zbavit ji starých, odumřelých buněk. K tomu nám poslouží peelingové kosmetické přípravky. Buď si je zakoupíme s různým stupněm schopnosti „brousit“, nebo je vyrobíme doma (např. smícháním krystalového cukru s olivovým olejem a medem), optimální je však nejdříve se poradit se zkušenou kosmetičkou. Určitě při té příležitosti rovněž doporučí jiné složení kosmetických produktů: zatímco v zimě jsou vhodné spíše mastnější krémy s ochranou proti mrazu, jaro si žádá krémy lehké a hlavně hydratační. Co je stejné v každém ročním období, je nutnost pleť pravidelně čistit ráno i večer - nejen na obličeji, ale zapomenout nesmíme ani na oblast krku a dekoltu.

Po peelingu přichází na řadu výživná a hydratační maska. Rozhodně nic nezkazíme, když ji pleti dopřejeme dvakrát až třikrát týdně. Potom obličej ošetříme sérem a krémem s lehčí texturou. Budou-li kosmetické produkty obsahovat takové složky, jako jsou kyselina hyaluronová, koenzym Q10 nebo kolagen, tím lépe - dokonaleji napomohou kožní regeneraci.

O pleť pečujte i zevnitř

Cesta k zářivé pokožce ovšem vede i přes vnitřní výživu. Právě teď jí nejvíc scházejí vitaminy A, C a E. Kromě toho, že jí je dodáme v pěsticí kosmetice, neuškodí do jídelníčku přidat pokrmy na tyto vitaminy bohaté, jež organismus - a tedy i kůži - dobijí energií: ovoce, zeleninu, semínka, luštěniny… Dobrými pomocníky nám mohou být například extrakty z červené řepy, granátového jablka a samozřejmě citronová šťáva.

Delší dny a vlídnější počasí nás určitě vylákají ven, na procházky do přírody. Pohyb prospěje celému organismu, kůže dostane zdravější barvu. A mdlé zašedlé pleti nás spolehlivě zbaví i další spojenec - sauna, která kůži prokrví a díky pocení pročistí ucpané póry.

Když jen kosmetika nestačí

Všechny tyto kroky jsou bezesporu velmi užitečné, přiznejme si ale, že někdy už nestačí. A že ani sebelepší kosmetika nemá schopnost pronikat do hlubších vrstev kůže, kde je zejména nutné její regeneraci podpořit.

V takovém případě je vhodné navštívit korektivní dermatologii. Vybrat si můžeme z opravdu široké nabídky revitalizačních ošetření. O zákroku, který bude v daném okamžiku nejúčinnější, by měl rozhodnout odborník podle stavu pokožky.

Nabídnout může chemický peeling pro sjednocení barvy pokožky a dostatečnou hydrataci, dále biorevitalizační koktejl obsahující aminokyseliny a kyselinu hyaluronovou pro dokonalé „zalití“ pokožky nebo frakční laser pro stimulaci buněk odpovědných za produkci kolagenu, který napomůže zmizení vrásek a rozjasnění pleti. Další možností pro oživení pokožky i prevenci vrásek je plazmaterapie, při níž se zpracuje vlastní odebraná krev a vzniklý separát se injekčně aplikuje do podkoží.

Konkrétní problémy - modelaci obličeje, odstranění nosoretních rýh, vrásky mezi obočím a další - řeší buď aplikace botulotoxinu pro odstranění mimických vrásek, nebo obličejové výplně (nejčastěji na bázi kyseliny hyaluronové). Vyhladí hlubší vrásky a oživí ochablé kontury obličeje. Největším hitem je v poslední době aplikace biovláken pro pozvednutí pokleslé obličejové partie, dolní čelisti a krku. Nitě lze použít i na kruhy pod očima, které tuto partii vyhladí a zpevní.

A stranou nemusí zůstat ani plastická chirurgie. Blefaroplastika, tedy úprava horních a dolních víček, je operace nepříliš náročná, která se provádí zpravidla v lokální anestezii nebo v analgosedaci (řízený spánek), a nevyžaduje tedy hospitalizaci. Odstranění přebývající kůže skalpelem nejen rozjasní oko a odstraní váčky pod očima, ale zlepší také vidění.

Cesta k pěkné pleti vede také přes psychiku (psychologové tvrdí, že ovlivňuje vzhled člověka až z 90 %). Netrapte se proto věcmi, které nemůžete změnit, myslete pozitivně, nerozčilujte se, usmívejte se a na svou pokožku myslete jako na zdravou a hebkou.

Co chtějí buňky

Na kůži se odrazí všechny negativní vlivy, jako jsou nevhodný životní styl, málo pohybu, špatné stravování, stres, kouření, klimatizace nebo nesprávně zvolená kosmetika. Dokáže ale rychle „ocenit“ i řádnou péči. Musí ovšem být pravidelná a v případě potřeby déletrvající. Kožní buňky totiž mají zhruba třicetidenní cyklus, během něhož se obnovují. Znamená to, že každá kúra, kterou se rozhodneme podstoupit, by měla trvat minimálně dva měsíce, aby buňky měly dostatek času na nastartování regenerace.

Autor: Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.