Jaký jsem fototyp? Podle čeho to poznáte a jaký SPF potřebujete? | Moje zdraví

Poznejte svůj fototyp a užívejte si slunce

Poznejte svůj fototyp a užívejte si slunce
Autor: istock.com
10. května 2019 • 06:00

V době, kdy venkovní teploty začínají příjemně stoupat, se začínáme těšit hlavně na to, až nám sluneční paprsky vyčarují krásně bronzovou pleť. Předtím je ale nezbytné zamyslet se nad vhodnou opalovací ochranou. Nejlépe se určuje podle fototypu pleti. Víte, jaký je ten váš? Pomůžeme vám to zjistit.

Lidský organismus chrání před nebezpečným UV zářením kožní barvivo melanin. To, jaký jste fototyp, je dané množstvím a rozvrstvením melaninu v kůži, tedy takzvanou pigmentací. Hodnotí se podle toho, jak pokožka reaguje na vystavení jarnímu nebo časně letnímu slunci. Obvykle platí, že čím má člověk světlejší pleť, vlasy i oči, tím nižší je číslo fototypu. To znamená, že tím méně je i odolný vůči slunečnímu záření. Podle některých zdrojů existuje šest fototypů, ale obvyklejší je dělení do čtyř.

Fototyp I

Charakteristika: nápadně světlá pleť s pihami, nazrzlé vlasy a světlé oči
Pro tento typ je charakteristická citlivá pokožka, která na slunci vždy zrudne, ale nikdy nehnědne. Mají ji jen asi 2 % populace. Doporučená doba slunění je u nich jen 5 až 10 minut.
Pokud jste fototyp I, vaše pleť je velmi náchylná na spálení a chybí jí mnoho ochranných pigmentů. V takovém případě je nezbytné, abyste se před sluněním natřeli opalovacím krémem s vyšším ochranným faktorem. Dávejte pozor také zejména na citlivé uši, nos, oční víčka a dekolt.
Ochranný faktor: Na dovolené v České republice vám budou stačit opalovací přípravky s SPF 20 a 30. K moři si ale zabalte krémy s SPF 20 až 50.

Fototyp II

Charakteristika: světlá pleť a pihy, blond až hnědé vlasy a oči modré, zelené nebo šedé
Lidé s fototypem II mají citlivou pokožku, která na slunci vždy zrudne a hnědne jen málo. Má ji asi 12 % populace a doporučená doba slunění je 10 až 20 minut.
Ochranný faktor: U nás vám postačí přípravky s SPF 20 až 25, k moři si pořiďte krémy s SPF 30 až 40.

Fototyp III

Charakteristika: světlehnědá pleť bez pih, vlasy tmavě blond až kaštanové, oči šedé nebo hnědé.
Lidé s fototypem III mají normální pokožku, která na slunci zrudne jen někdy, hnědne dobře. Tuto pokožku má asi 78 % populace a optimální doba slunění je 20 až 30 minut. Pleť u fototypu III se velmi dobře opaluje do krásné bronzové barvy a málokdy se spálí.
Při aplikaci opalovacích přípravků dávejte pozor na mateřská znaménka, která jsou náchylnější k tvorbě kožního nádoru. Potírejte je pro jistotu opalovacím mlékem s vyšším ochranným faktorem.
Ochranný faktor: V našich podmínkách bude pleti stačit krém s SPF 10 až 15. U moře používejte kosmetiku s SPF 20.

Fototyp IV

Charakteristika: hnědá až olivová pleť bez pih, vlasy tmavě hnědé, oči tmavé
Majitelé tohoto fototypu mají odolnou pokožku, která na slunci téměř nikdy nerudne a hnědne velmi snadno. Má ji ale asi jen 8 % populace. Běžná doba slunění je až 45 minut.
Přestože je pleť odolnější vůči slunci, nepodceňujte ochranu před opalováním. Minimálně tím snížíte riziko vzniku rakoviny kůže.
Ochranný faktor: V našich podmínkách vám stačí lehčí ochrana s SPF 4 až 10. U moře použijte voděodolné přípravky s SPF 15 až 20.

Pozor na zhoubný melanom

Přehnané opalování může mít za následek vznik melanomu, tedy velmi nebezpečného nádoru kůže. Vzniká z buněk, které jsou uloženy ve spodní vrstvě pokožky a vytvářejí melanin. Čím více máte pigmentových mateřských znamének, tím vyšší je riziko melanomu, zvláště pak v případě, že máte víc pigmentu nebo kůži spálenou od slunce. Pokud si chcete nechat pro jistotu vyšetřit mateřská znaménka, využijte příležitosti, kterou nabízí Evropský den melanomu. Letos připadá na 13. květen.

Jak na opalování, aby neškodilo

1. Nevystavujte se slunci mezi 11. a 14. hodinou. Dobu pobytu na slunci přizpůsobte svému fototypu.
2. Užívejte jen kvalitní ochranné přípravky s dostatečně vysokými UV filtry chránícími před UVB i UVA zářením.
3. Na začátku opalování je nutné užívat krém s vyšším SPF, později je možné jej snížit.
4. Opalovací krémy aplikujte už 30 minut před opalováním.
5. Krém nanášejte dvakrát po sobě. Pokryjete i eventuální místa zapomenutá při prvním natírání. Zvláštní pozornost věnujte ošetření nosu, uší a nártů.
6. Pokud berete léky, informujte se, zda nemůže dojít k reakci.
7. Při pocení či po koupání je nutné znovu aplikovat ochranný prostředek.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.