Jak vybrat sluneční brýle pro dítě? Nešetřete a zkoušejte je na něm | Moje zdraví

Jak vybrat sluneční brýle pro dítě? Nešetřete a zkoušejte je na něm

Jak vybrat sluneční brýle pro dítě? Nešetřete a zkoušejte je na něm
U dětských brýlí by design měl být při výběru na posledním místě • Autor: iStock.com
15. srpna 2017 • 06:00

Nejen krémy s vysokým ochranným faktorem, ale i sluneční brýle by měly být povinnou výbavou všech dětí v horkém letním období, ale i v zimě na horách. Vybírat brýle pro dítě je přitom mnohdy složitější než pro dospělé. Nezáleží tolik na tom, jak brýle sluší, ale jestli skutečně oko chrání.

Pořízení dětských slunečních brýlí byste měli věnovat více času než jen pár minut někde v drogerii. Kvalitní sluneční brýle mají za úkol chránit oči proti ostrému světlu a před škodlivým UV zářením, jež může poškodit rohovku a sítnici oka, způsobit zánět rohovky a spojivek. To se projevuje bolestí očí, slzením a světloplachostí, až neschopností otevřít oči.

U dětí je navíc riziko poškození očí sluncem větší, protože jejich oči jsou zranitelnější. Mají totiž oproti dospělým v poměru k oku širší a průhlednější čočku. „Kvalitní sluneční brýle by se dětem měly pořizovat hlavně z toho důvodu, že dětské oči nejsou zhruba do 10 let věku plně vyvinuty. V případě používání špatných brýlí by tak mohlo dojít k jejich nenávratnému poškození,“ vysvětluje Dagmar Štěpánková Poláková, optička – optometristka a spolumajitelka optiky Polák a dodává, že výběr brýlí pro děti by rodiče neměli podceňovat a rozhodně by na nich neměli šetřit.

Jak vybírat sluneční brýle pro děti?

Jen málo dětí si nechá nasadit sluneční brýle a ještě méně jich s brýlemi vydrží. Jak ale jejich oči ochránit?
„Nošení slunečních brýlí je u dětí problematické, a tak je lepší jejich zrak chránit pokrývkou hlavy, slunečníkem nebo plenou přehozenou přes kočárek. Nejdůležitější je nevystavovat dítě přímému slunci. U batolat se pak můžeme snažit o nošení slunečních brýlí přizpůsobených věku. Volila bych měkké brýle s elastickou gumičkou místo stranic,“ radí oční lékařka MUDr. Blanka Dienstbierová a dodává, že děti by se do nošení brýlí neměly nutit násilím, ale spíše by se jim brýle měly opakovaně nabízet.

UV filtr na prvním místě

I když najdeme označení o 100% ochraně před UV zářením i na brýlích z tržnice, raději než tam pro ně zamiřte do specializované optiky. Zboží je zde sice dražší, ale máte zaručeno, že se jedná o brýle splňující všechny zdravotní podmínky, mají UV 400 a jsou certifikovány podle standardu EEC.

V marketech a drogeriích se naopak může stát, že brýle sice ochranu před UV zářením mají, ale není kompletní, tedy není proti UVA i UVB záření. „Při nasazení slunečních brýlí se zornice očí automaticky rozšíří, a tak pokud se bude jednat o brýle bez UV filtru, veškeré škodlivé záření pak prochází přímo okem. To může způsobit záněty spojivek i změny na sítnici, které mohou mít trvalé následky,“ upozorňuje lékařka.

Na co ještě nezapomenout při pobytu dětí na sluníčku? Čtěte na maminka.cz.

Nejtmavší nejsou nejlepší

Tónování skel nerozhoduje o tom, zda kompletně chrání před zářením, či nikoli. I čirá skla mohou mít lepší ochranu než ta úplně černá. „Pro děti jsou nejvhodnější takzvané physio barvy, tedy šedá, hnědá a zelená, které splňují správnou propustnost barev a neovlivňují barevné vnímání. Tmavost skel by měla být asi 75% a musí obsahovat 100% UV filtr,“ říká Dagmar Štěpánková Poláková.

Jaký materiál je nejlepší?

Děti jsou samozřejmě „živější“ a jsou stále v pohybu, aniž by si u toho dávaly na sluneční brýle pozor. Proto je dobré vybírat materiál obrouček i skel tak, aby byl odolný vůči nárazu a prasknutí. Vhodné jsou elastické materiály a polykarbonátová skla.

Velkou pozornost byste měli věnovat tvaru brýlí. Jejich velikost by se měla odvíjet od velikosti hlavy dítěte. Nesmějí být příliš malé a úzké, aby byl zrak dítěte dostatečně chráněn. Stranice a jejich koncovky musejí mít správnou velikost. Pokud je to potřeba, v optice vám brýle přizpůsobí tak, aby dítěti dobře seděly a netlačily.

Kdy dítě potřebuje vyměnit brýle?

Dospělí mohou nosit brýle i několik let, dětem je ale potřeba, vzhledem k jejich růstu, brýle obměňovat. „To, že je čas pořídit nové brýle, poznáte tak, že stranice nedosahují za uši, děti mají otlaky na nose i uších a stěžují si na nepohodlí,“ radí Dagmar Štěpánková Poláková, optička – optometristka. Stejně tak byste měli pořídit nové sluneční brýle ve chvíli, kdy jsou skla poškozená a poškrábaná, a tak nechrání zrak dítěte dostatečně.

Článek vyšel v původním znění na www.maminka.cz.



Autor: Michaela Čentešová, Časopis Maminka
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.