Prekanceróza | Moje zdraví

Prekanceróza

Prekanceróza je stav předcházející malignímu (zhoubnému) nádoru. Tkáň nebo buňka, ve které je pravděpodobnost jeho vzniku, změní svou strukturu, roste a může dojít k nádorovému bujení.

Prekancerózy jsou nejčastější pro rakovinu prsu, děložního čípku, varlat, tlustého střeva a kůže.

Příznaky prekancerózy

Možné příznaky prekancerózy jsou různorodé. Může to být například:

Léčba prekancerózy

Léčba je závislá na druhu a rozsahu onemocnění. V převážné většině případů je indikován chirurgický nebo laserový zákrok.

Léky

Případnou medikaci předepisuje nebo doporučí pouze lékař na základě podrobných vyšetření nebo předchozí anamnézy.

Bylinky

Vhodné jsou odvary ze všech bylinek, které obsahují protibakteriální a čistící látky jako je výtažek z opuncie, berberine, šalvěje lékařské, zederachu indického a dalších. V bylinných lékárnách vám poradí nejvhodnější volbu pro konkrétní problém.

Další přehledné informace o bylinkách najdete zde.

Homeopatika

Pro léčbu homeopatiky tak jako u všech druhů nádorů nebo kožních změn je především nutná přesná diagnóza, aby se pro každého jedince mohla stanovit adekvátní individuální homeopatická léčba. Patologie vyžadující chirurgický zákrok mohou být léčeny vždy až následně.

Domácí léčba a babské rady

V některých případech se náš organismus může s prekancerózou sám vypořádat. Odpočívejte, upravte si stravování snížením sladkostí, živočišných tuků, bílého cukru a alkoholu.

Na prevenci nádorů neznámého původu báby kořenářky doporučují česnek, přírodní jogurt, olivový olej, kurkumu, antioxidanty a vitamin C. Také pití čerstvé šťávy z červené řepy může eliminovat vznik nežádoucích změn tkáně.

Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.

Vyšetření

Diagnostika prekanceróz se určuje například kolonoskopií, onkologickou cytologií, HPV testem a zejména histologickým vyšetřením vzorku tkáně.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

V těhotenství

U ženy se během těhotenství může objevit zřídka např. maligní melanom, karcinom děložního hrdla nebo prsu. Přesné určení komplikuje nemožnost určitých potřebných vyšetření, proto každou vám podezřelou změnu konzultujte se svým gynekologem.

Rady, jak snížit výskyt rakoviny prsu, čtěte zde.

Možné komplikace

Komplikací prekancerózy je jednoznačně rakovina, která může ze zdánlivě nepatrného často i nebolestivého problému přerůst ve velmi závažné a vleklé onemocnění.

Prevence

Nejdůležitější prevencí je sledování změn a přirozených reakcí svého těla, protože včasná diagnostika a následná přesně zaměřená léčba může vznik nádorových novotvarů s velkou pravděpodobností zastavit než by došla do stadia rakoviny.

Účinné tipy, jak se vyhnout rakovině, najdete zde.

Dále lékaři doporučují dodržovat zdravý životní styl bez stresu, alkoholu a cigaret. Vyvarovat se promiskuitě, protože časté pohlavní choroby nebo chronické infekce jsou jedním z nejčastějších spouštěčů u nádorových onemocnění pohlavních orgánů a kůže. Dobrým krokem může být očkování proti rakovině děložního čípku a HPV infekcím.

Kdy jít k lékaři

V případě neobvyklých změn ve vašem těle nebo na kůži nevysvětlitelného původu okamžitě navštivte praktického lékaře nebo preventivně pokud máte v rodinné anamnéze výskyt maligního nádoru.

Autor: laš
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.