Mravenčení končetin: Kdy jde o příznak křečových žil? | Moje zdraví

Mravenčení končetin: Kdy jde o příznak křečových žil?

Mravenčení končetin: Kdy jde o příznak křečových žil?
Křečové žíly • Autor: iStock.com
7. února 2019 • 06:00

Až polovinu populace trápí křečové žíly. Problémy postihují stále mladší lidi a předejít jim nelze, protože jsou dědičné. Je ale dobré je včas zachytit.

Více jak třetina obyvatel vyspělých zemí má potíže s žilami na nohou. Nejdříve se mohou projevit bolestmi a vznikem křečových žil, později otoky či vředy. S prevencí je třeba začít již v mládí. Ukazuje se totiž, že ve věku okolo pětadvaceti let má potíže každá třetí žena a čtvrtý muž. Ve vyšším věku se pak počet mužů i žen zvyšuje a zhruba čtvrtina populace se musí léčit.

Proč vlastně potíže vznikají? Za normálních okolností je krev žilami vedena z nohou zpět k srdci. Pomáhá k tomu systém žilních chlopní a svalová pumpa, které brání tomu, aby krev v důsledku gravitace proudila zpět. Systém však správně funguje jen v případě, pokud žilní stěna obsahuje kvalitní kolagenní a elastická vlákna.

Ztvrdnutí kůže a ekzém

V důsledku mnoha faktorů může dojít k poškození. V tu chvíli je průchodnost žil zvýšená a dojde k potížím. Zjednodušeně řečeno: krev se hromadí v žilách, které již nemají sílu tak dobře ji "pumpovat zpět" k srdci. Dochází postupně k takzvané chronické žilní nedostatečnosti. Špatné zásobování živinami způsobuje změny barvy kůže, jako jsou pigmentace a tmavnutí, nejčastěji na vnitřní straně lýtek a na kotnících. Objevuje se i ztvrdnutí kůže a ekzém.

„Základním faktorem pro vznik varixů je porucha pevnosti žilní stěny. V důsledku přetlaku v žilním systému dochází k rozšíření žil a k poruše funkce žilních chlopní, ´ventilů´, což znamená, že v rozšířených žilách chlopně nedomykají, krev se městná v žilním řečišti a vznikají křečové žíly. Hlavní podíl má genetická predispozice, tedy dědičnost, a dalšími vedlejšími faktory jsou například sedavé zaměstnání nebo obezita,“ vysvětluje cévní chirurg MUDr. Tomáš Kneifl z Perfect Clinic.

Vzhledem k tomu, že se noze nedostává kyslíku a živin a naopak se v ní hromadí zplodiny látkové přeměny, je kůže náchylnější k vadám a infekcím. Cévy zvýšený tlak nevydrží a stále se rozšiřují. V tu chvíli jsou již na noze vidět křečové žíly. Mezi prvními příznaky jsou: viditelně rozšířené žíly na nohou  známé modré kresby žil, časté otoky a bolesti dolních končetin, těžké nohy či pocit mravenčení.

Nechte se vyšetřit hned při prvních problémech

V počátečních fázích opravdu může jít spíše o vadu na kráse, ale čím dříve začneme problém křečových žil řešit, tím si více v pozdějším věku ušetříme bolestí, ale hlavně komplikací. První léčbou je nošení kompresních punčoch. Podle závažnosti obtíží vám lékař předepíše punčochy tlakové třídy II., III. nebo IV. Jako dobrá prevence pak slouží punčochy tlakové třídy I. Vhodné jsou například pro těhotné či sportovce.

Pokud již pozorujete křečové žíly nebo již máte nějaké projevy žilní nedostatečnosti, je na místě provést cévní vyšetření, po němž je navržena jedna z možností léčby, operační či neoperační. Díky moderním miniinvazivním metodám je operační léčba šetrná a vysoce účinná.

V dnešní době se nutně nemusíte trápit bolestivostí a dlouhou rekonvalescencí po operačním, chirurgickém řešení, protože existují miniinvazivní, efektivní zákroky v léčbě varixů. Například technika laserové ablace žil, která probíhá za pomoci ultrazvuku.

“Další variantou jsou radiofrekvenční moderní zákroky či nejnovější metoda uzavření žíly pomocí biologického lepidla anebo například sklerotizace. Její podstatou je aplikace sklerotizační látky do křečové žíly, která žílu uzavře a ona se časem vstřebá,” popisuje doktor Kneifl. Tento zákrok je podle něj spíše zákrokem estetickým, nemá výslovně léčebný charakter.

Prakticky u všech miniivazivních metod jde o stejný princip: Nemocnou žílu lékaři vyřadí z oběhu a ta se po pár týdnech přemění ve vazivovou tkáň a prakticky „zmizí“.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.