Chronické žilní onemocnění se v létě zhoršuje. Nechte se vyšetřit už teď | Moje zdraví

Chronické žilní onemocnění se v létě zhoršuje. Nechte se vyšetřit už teď

Chronické žilní onemocnění se v létě zhoršuje. Nechte se vyšetřit už teď
Autor: istock.com
12. května 2019 • 06:00

Léto se blíží a mnozí lidé se ho už nemohou dočkat. Jenže právě v teplých měsících se zhoršují chronické problémy se žílami. Nohy víc bolí a za viditelné křečové žíly se většina lidí stydí. Právě teď je nejvyšší čas se na tento problém zaměřit a bojovat s ním. Mějte na paměti, že žilní onemocnění může vážně ohrozit vaše zdraví.

O nemocech srdce a cév slýcháme často, patří totiž mezi nejčastější příčiny úmrtí u nás. Jednou z nich je chronické žilní onemocnění, které trápí až 70 procent Čechů starších 40 let. Většina lidí ho ale podceňuje a často vůbec neléčí.

Počáteční stádium chronického žilního onemocnění se projevuje takzvanými žilními bolestmi nohou. Lidé mají pocit těžkých nohou, cítí nepříjemné brnění, mravenčení, pnutí nebo pálení, bolesti, někdy i noční křeče (odtud název křečové žíly). Objevují se i otoky.

Celá čtvrtina nemocných ovšem tyto zdravotní problémy podceňuje a nevyhledá kvůli nim ani lékaře. Nemoc tak postupuje dále, otoky nohou (zejména večer kolem kotníků) se zvětšují, mohou se objevit větší či menší křečové žíly, změny na kůži a v nejhorším případě i otevřené bércové vředy.

Ženy trpí častěji

Ze zkušeností lékařů vyplývá, že chronické žilní onemocnění trápí dva až třikrát častěji ženy než muže. Pravděpodobnost jeho vzniku zvyšuje i dědičnost a životní styl. Pokud máte nadváhu, trávíte dlouhé chvíle sezením nebo stáním, užíváte hormonální antikoncepci nebo máte za sebou více těhotenství, raději zbystřete. I tady platí, že čím dříve budete mít za sebou vyšetření žilního systému, tím lépe. Pokud se nemoc zachytí v raném stádiu, je šance na vyléčení větší.

Léčba nemusí být invazivní

O léčbě rozhoduje lékař podle toho, v jakém stádiu nemoci se nacházíte a jaké potíže vás trápí. „Základem léčby jsou konzervativní metody," vysvětluje Jana Vojtíšková, praktická lékařka z Prahy a spoluautorka doporučených postupů pro léčbu. "Jsou to režimová opatření, kompresivní léčba a farmakoterapie. K režimovým opatřením patří zejména redukce hmotnosti, dostatek pohybu a omezení nadměrného slunění či tepla. Kompresivní léčba spočívá v pravidelném nošení punčoch, které zabraňují žilnímu přetížení, zlepšují subjektivní potíže nemocného a jsou prevencí vzniku varixů a otoků. Třetím pilířem jsou venofarmaka, léky působící na žilní stěnu a zlepšující odtok krve,“ přibližuje detaily léčby.

Kdy se začít starat? Hned!

Pokud vás trápí křečové žíly, máte možnost si je nechat operativně odstranit. Řešit byste to ale měli co nejdříve. „I když převládá názor, že zákroky se provádí pouze v chladných měsících, pravdou je, že pacientky objednáváme až do června a s krátkou „letní“ pauzou pak opět ve větší míře operujeme až od podzimu," říká říká Robert Vlachovský z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. "Již nyní je ale vhodné se s odborníky spojit. Dobrá předoperační diagnostika pomocí ultrazvuku a celkový stav žilního systému dolních končetin totiž výsledky operace výrazně ovlivní. Už teď se tak mohou, například formou venofarmak na zákrok připravit,“ dodává.

O své žíly musíte dbát

Mějte na paměti, že i když podstoupíte operaci, nikdy nebudete mít jistotu, že se vám potíže v budoucnu nevrátí. Podstatou chronického onemocnění je zánět žilní stěny a i po zákroku je nutné o své žíly dbát: Dodržovat zásady léčby, jako jsou pohybová opatření, nošení kompresních punčoch a užívání léků.

Více informací pro začátečníky i pokročilé i bezplatnou poradnu najdete na stránce www.zilniporadna.cz. Využít můžete i bezplatnou mobilní aplikaci „Bolí vás nohy".

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.