Je bezpečné se nechat během pandemie očkovat? Lékaři radí nic neodkládat | Moje zdraví

Je bezpečné se nechat během pandemie očkovat? Lékaři radí nic neodkládat

Je bezpečné se nechat během pandemie očkovat? Lékaři radí nic neodkládat
Autor: iStock
11. května 2020 • 06:00

Hledání vakcíny na nové koronavirové onemocnění připomnělo, jak moc je očkování zásadní pro ochranu lidského zdraví. Proto lékaři doporučují využívat této formy prevence před všemi nemocemi, proti kterým je očkovat možné.

Lékaři se shodují: Očkování dětí není vhodné odkládat ani při současné epidemii. Důvody k tomu jsou nejen zdravotní, ale překvapivě také praktické. Především je nutné uvědomit si, že koronavirová nákaza nezastavila šíření jiných virů ani výskyt dalších onemocnění. Ta se pouze dostala na okraj zájmu, ale přesto jsou i nadále rizikem zejména pro nejohroženější skupiny, mezi které se řadí i malé děti.

Výhodou podle lékařů nyní je, že některé děti jsou kvůli karanténě v izolaci a v domácím prostředí. Nejsou tedy vystaveny rizikům přenosů běžných onemocnění, která se snadno šíří zejména v dětských kolektivech a očkování pak musí být odkládáno kvůli aktuálnímu zdravotnímu stavu.

Proti řadě nemocí, například dětské obrně, tetanu, záškrtu, černému kašli, žloutence typu B a onemocněním způsobeným bakterií Haemophilus influenzae typu b, je nutné očkovat i během probíhající epidemie a respektovat platný očkovací kalendář, varují lékaři. Vzhledem k tomu, že koronavirus v nejbližší době pravděpodobně nevymizí, může mít odkládání očkování závažný dopad na zdraví dětí. Pro nástup ochrany je totiž u drtivé většiny vakcín nutné dodržet věk a očkovací schéma, tedy časový odstup mezi jednotlivými dávkami. Jen tak je možné předejít dalšímu šíření nebezpečných nemocí.

Kontaktujte pediatra

Každopádně platí, že v době epidemie raději vždy předem kontaktujte svého pediatra telefonicky a poraďte se s ním o vhodném postupu. Vždy platilo a platí, že dítě musí být zdravé. Na návštěvu se objednejte a dorazte v určený čas. Vyhnete se tím zbytečnému kontaktu s dalšími lidmi. Z důvodu zamezení dalšího šíření epidemie koronaviru by k lékaři s dítětem měla jako doprovod chodit pouze jedna dospělá osoba. U nejmenších dětí použijte na přebalovacím pultu vlastní jednorázovou podložku a po prohlídce ji vyhoďte.

Podle České vakcinologické společnosti aktuálně není pro očkování riziko ani v případě, že se nakazily a nemoc  COVID-19 se u nich neprojevila. Pediatři neočkují jen děti, které byly v přímém kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem. Ve vakcinaci se u nich pokračuje až dva týdny po skončení karantény nebo po vymizení příznaků.

Nepovinná očkování

Stejně jako u dětí, tak i u dospělých lékaři doporučují využít i vakcín, které nejsou povinné. „Je paradoxní, že lidé volají po neexistujícím očkování proti COVID-19, ale na druhou stranu plně nevyužívají očkovací látky, které lékaři k dispozici mají a které chrání před dalšími vážnými onemocněními. Jako příklad může sloužit očkování proti klíšťové encefalitidě nebo chřipce. Někteří dokonce odmítají i povinná očkování – situace kolem očkování proti spalničkám je všeobecně známá. Je otázkou, jak se postaví k situaci tito odmítači očkování. A další otázkou též je, zda si budou lidé ochotni za své zdraví připlatit, pokud očkování bude k dispozici,“ říká MUDr. Lenka Petroušová, Ph.D. z Fakultní nemocnice Ostrava.

Povědomí o možnosti očkování proti klíšťové encefalitidě je v České republice přitom velmi vysoké. Jak je tedy možné, že je proočkovanost tak malá? Odpověď je jednoduchá – jsme přesvědčeni, že se nás riziko netýká, že nemá vliv na počet případů onemocnění a očkování tedy není nutné. Opak je pravdou, jak vyplývá z příkladu Rakouska. V něm se díky rozsáhlé očkovací kampani proti klíšťové encefalitidě v 80. letech a současné míře proočkovanosti okolo 80 procent podařilo výrazně snížit počet případů onemocnění.

Prevence je levnější

Stejně jako v případě COVID-19 nebo chřipky je klíšťová encefalitida onemocnění, u nějž se riziko závažného průběhu zvyšuje s věkem. U klíšťové encefalitidy přitom problémem ve vyšším věku není pouze vyšší riziko vážnějšího průběhu, ale také rostoucí podíl nemocnosti. Mezinárodní studie zaměřená na situaci v České republice, Slovensku a Rakousku ukázala, že nejvíce případů klíšťové encefalitidy připadalo na vyšší věkové skupiny. Bohužel u těchto věkových skupin je proočkovanost v České republice velmi nízká. Ve skupině nad 55 let je očkovaný jen přibližně každý pátý. „Je paradoxní, že senioři očkování velmi potřebují, přesto se proti klíšťové encefalitidě nechrání,“ uzavírá MUDr. Petroušová.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.