Meningokokové onemocnění: Nejohroženější jsou malé děti, ale i dospívající a mladí do 25 let | Moje zdraví

Meningokokové onemocnění: Nejohroženější jsou malé děti, ale i dospívající a mladí do 25 let

Meningokokové onemocnění: Nejohroženější jsou malé děti, ale i dospívající a mladí do 25 let
Autor: istock.com
8. srpna 2020 • 06:00

Pobyt v kolektivu, přemáhání, ponocování a únava – to jsou rizikové faktory snižující obranyschopnost těla. A proto se ročně několik mladých lidí nakazí meningokokovým onemocněním.

Meningokok u nás tragicky vstoupí do života pěti desítkám osob ročně. V loňském roce onemocnění postihlo 49 lidí, z nichž 3 zemřeli, někteří zůstali s trvalým postižením ve formě obrny končetin, hluchoty, slepoty, poruchy růstu, epilepsie, poškození mozku a podobně. Jednou z nejohroženějších skupin jsou dospívající a mladí dospělí do 25 let, kojenci a děti do 4 let. Ty meningokok může poznamenat trvale, vzít jim hodně, často i život samotný.

Jak poznat meningokovou nákazu: Více čtěte zde.

„Nelze předvídat, u koho onemocnění propukne, ale častým faktorem, který nemoci předchází, je – zvláště u mladých lidí – pobyt ve velkém kolektivu, zvýšená únava, vyčerpání ze sportu či ponocování. Letní aktivity k takovým činnostem velmi svádí, a tak je ochrana u dospívajících na pravém místě,“ říká praktická lékařka pro děti a dorost MUDr. Hana Cabrnochová. Zcela běžné chování dospívajících pak může mít vliv na ně i jejich blízké okolí, které případně nakazí.

Mladí lidé bez příznaků

„I jakýkoliv větší počet osob může být potencionálně rizikovým faktorem pro nákazu meningokokem,“ doplňuje vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ MUDr. Pavla Křížová, CSc.

Mladí lidé navíc představují riziko i pro ostatní skupiny, protože mezi nimi bývá velký počet tzv. bezpříznakových nosičů. Takový jedinec se cítí a chová jako zdravý a nevědomky tak šíří nákazu. Statistiky říkají, že v populaci je zhruba deset procent lidí, které lze nazvat bezpříznakovými nosiči. Ve věkové skupině kolem 19 let je tento počet nejvyšší – dosahuje téměř 24 procent. Možnost šířit meningokoka bez projevu příznaků průměrně trvá 9,6 měsíců – po celou tuto dobu tedy jedinec potencionálně roznáší nákazu.

Jak se pozná meningokokové onemocnění

Toto onemocnění patří mezi nejzávažnější infekční choroby přenosné z člověka na člověka. Vyvolává je bakterie Neisseria meningitidis a jejich zdrojem je zdravý nosič meningokoka bez jakýchkoliv příznaků anebo nemocný jedinec. Meningokok se šíří pomocí kapének, tedy kýchnutím či smrkáním, stejně jako chřipka či viróza. 

Vše o meningokoku u dětí čtěte zde.

Jak se nemoc projevuje? Zpočátku horečkou, bolestí hlavy, svalů a kloubů či zvracením. Postupně se přidává podrážděnost, ztuhlý krk, spavost, nemocný má studená ruce a chodila. V pokročilé fázi se pak projeví specifická vyrážečka, citlivost na světlo a zmatenost.  

Prevence? Očkování 

Účinnou prevencí meningokokového onemocnění je očkování. To Česká vakcinologická společnost doporučuje především malým dětem do čtyř let věku a dospívajícím a mladým dospělým – přibližně od 13 do 25 let. „V současnosti jsou na trhu vakcíny pokrývající nejčastěji se vyskytující séroskupiny meningokoka. Jedny vakcíny pokrývají séroskupiny A, C, W a Y a druhé vakcíny pokrývají séroskupinu B. Pro co nejširší ochranu doporučujeme kombinaci obou typů vakcín,“ říká MUDr. Křížová. Očkování oběma vakcínami může proběhnout současně nebo s odstupem 14 dnů.

Od 1. 5. 2020 mohou rodiče nechat zdarma očkovat své děti proti meningokoku skupiny B, pokud je očkování zahájeno do dovršení šestého měsíce věku, a proti meningokokům skupiny A, C, W a Y děti ve druhém roce života (1 dávka od 12. do 23. měsíce věku). Ostatním věkovým kategoriím přispívají na očkování zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních programů. 

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.