Jaké boty nejvíce ničí nohy? Lodičky a žabky! | Moje zdraví

Jaké boty nejvíce ničí nohy? Lodičky a žabky!

Jaké boty nejvíce ničí nohy? Lodičky a žabky!
Autor: istock.com
16. května 2020 • 06:00

Je jasné, že nohy nikdy nebudou vypadat tak dokonale, jako na vysokém podpatku. Na druhou stranu ani extra pohodlné boty bez podpatku nejsou ideální. A čím déle je nosíte, tím větší následky ponesete. Jaká obuv je v tomto nejhorší?

Nikoho asi nepřekvapí sdělení, že nezdravou či nevhodnou obuv obouvají v podstatě všechny skupiny obyvatel. A u starších lidí je to opravdová katastrofa. „Je až neuvěřitelné, jak nekvalitní či obnošenou obuv jsou schopni nosit. Je nutné si uvědomit, že jak noha stárne, tak se bortí klenba a noha se zvětšuje na šířku i na délku. Tento fakt si někteří lidé nechtějí připustit a stále si kupují jednu a tu samou velikost obuvi jako před lety. Některým vůbec nevadí, že mají půl paty mimo stélku. To, že obuv neposkytuje noze dostatečnou oporu, je v tomto případě o to horší, protože nevhodná, nohu nestabilizující obuv je častou příčinou pádů, které jsou v pozdním věku velmi rizikové,“ popisuje svoji zkušenost primářka rehabilitačního oddělení MUDr. Barbora Zbránková z Nemocnice Agel v Českém Těšíně.

Co si v mládí zničíš…

Chodidla většiny seniorů jsou ale také zničená obuví, kterou nosili v mládí. Proto je třeba vědět, co vám hrozí. Jednou z nejhorších obuví jsou jednoznačně lodičky. Proč? „Jsou to zejména vysoký podpatek, užší špičky a také často nekvalitní materiály,“ vyjmenovává kritické nedostatky z pohledu odborníka na zdravé obouvání Dominik Šprunk ze spol. SANTÉ – zdravotní obuv. To vede k postupnému zkracování achilovky a lýtkových svalů. Nesprávné držení těla se změnou těžiště má přesahy do bolesti krční páteře a kolen. Otlaky a deformity v oblasti chodidel a prstů pak mají za následek celou řadu problémů – halluxy (vybočené palce), kladívkové prsty, patní ostruhy a v neposlední řadě známé odřeniny a puchýře.

Zdravé lodičky neexistují, jediné, co pro svoje nohy můžete udělat, je, že v takové obuvi budete chodit jen výjimečně a kratší dobu. Rozhodně není dobrý nápad chodit na vysokých podpatcích běžně do práce.

Podobným nebezpečím jsou pánské boty s úzkou špičkou deformující stejně jako lodičky nejen prsty u nohou. I zde platí to, co u žen – za volant a klidně i na cestu autobusem mějte pohodlnější přezutí anebo se porozhlédněte po modelech, které jsou pro nohu zdravější.

Zdravé však nejsou ani boty, které se zdají být pohodlné, jako například různé gumové nazouváky. Jak vysvětluje Dominik Šprunk, taková obuv postrádá pevné ukotvení nohy. „I přes to, že taková bota bývá tvarovaná v oblasti klenby, nemá to pro nohy velký význam, neboť noha se potí a v obuvi volně klouže. To vyvíjí enormní tlak na prsty, které při chůzi jednak neustále naráží do špičky a také nesou většinu váhy těla. Časem tak může docházet k zánětu šlach prstů nohy. Zdravotní alternativou jsou usňové pantofle s reverzním páskem či bez něj. Mívají měkkou stélku, jsou prodyšné a umožňují ukotvení nohy,“ popisuje odborník. 

Žabky a sportovní obuv

V neposlední řadě je pak dobré zapomenout také na žabky. To jsou boty, které patří na pláž nebo k rybníku, ale rozhodně ne na ulici. Noha s minimálním ukotvením se namáhá, klouže, nedrží a občas se můžete doslova přizabít. Dá se i taková bota udělat zdravě? „Ano, samozřejmě, že existují zdravotní alternativy, které využívají přírodní materiály, jako jsou korek a useň, vybavené tvarovanou stélkou, povolovacím nastavitelným svrchem i nastavitelnou šíří pásků,“ potvrzuje Mgr. Martina Schrötterová, specialistka prodeje z Ateliérů zdravého obouvání. Důležité jsou kvalitní materiály, stélka respektující anatomii lidského chodidla, nastavitelné ukotvení nohy, ideálně včetně paty.

Řešením není ani sázka na sportovní obuv. Už sám název dává tušit, že je určena na sportování a nehodí se na běžné nošení do práce nebo na procházky. Tato obuv je totiž vyvíjena a přizpůsobena pro konkrétní jednotlivé povrchy, tvrdé dopady při sportu a podobně, ale ne pro běžné nošení. Jak tedy má vypadat kvalitní volnočasová obuv? „Měla by být pružná, prodyšná, s tvarovanou či vyměkčenou stélkou,“ má jasno Martina Schrötterová.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.