Záškrt | Jaké má příznaky a jak se léčí a šíří? | Moje zdraví

Záškrt

Záškrt je infekční onemocnění vyvolané bakteriálním toxinem bakterie Corynebacterium diphteriae, které je podobné angíně. Dnes, hlavně díky povinnému očkování, se již téměř nevyskytuje. Narazit na něj však můžete v rozvojových zemích.

Co je to záškrt:

Záškrt je infekční bakteriální onemocnění, které je na našem území téměř vymýcené. Způsobuje horečku a těžký zánět v oblasti mandlí, hrtanu nebo spojivek a genitálií. V těžších případech může vést k udušení.

Příznaky záškrtu:

  • horečka
  • potíže s polykáním
  • malátnost
  • nechuť k jídlu

Infekce nejčastěji napadá mandle, nosní sliznici a hrtan, ale také spojivky nebo genitálie. Postižené místo je po 2 až 3 dnech od začátku horečky oteklé, pokud se infekce nachází na hrtanu či mandlích, bývají zduřené mízní uzliny a mandle obalují tzv. pseudomembrány, které ztěžují dýchání. Tyto membrány se mohou rozšířit i na patro. Záškrt je velmi nebezpečný, jelikož je snadno zaměnitelný s angínou a jeho neléčení může skončit i smrtí kvůli neprůchodnosti dýchacích cest.

Záškrt je kapénková infekce, přenáší se tedy vzduchem.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

dýchací cesty, hrtan,vzácněji genitálie

Inkubační doba

Většinou 2 až 5 dnů.

Léčba

Léčba záškrtu je zahájena injekcí nebo infuzí antitoxinu a dále jsou podávána antibiotika. Dotyčný musí být pozorován a také uzavřen na infekčním oddělení. Lidé, kteří přišli s dotyčným do styku, musí být také vyšetřeni. Během účinné léčby pacient postupně vykašlává blánu, která obaluje mandle. Někdy je pacient ve stavu, který nedovoluje domácí ošetřování, je vhodné podávat tekutiny intravenózně a monitoring základních životních funkcí. V případě zhoršeného dýchání je nutné podávat kyslík. Je-li riziko uzávěru dýchacích cest, je vhodné přistoupit k endotracheální intubaci.

Čím vyléčit

Léky

Současně s antitoxickou látkou jsou podávána i antibiotika.

Vyšetření

Lékař provede vyšetření horních cest dýchacích, pokud bude mít podezření na záškrt, jde pacient na vyšetření krve a na odebrání vzorků kvůli potvrzení přítomnosti toxinu.

Očkování

Očkování proti záškrtu je povinné od roku 1946 a provádí se již od 13. týdne života. Do 1 roku je dítě očkováno 3krát. Nejpozději do 6 měsíců od 3. dávky je podávána 4. dávka, a to do 18. měsíců. Poslední vakcína je podávána do 6 let. Vakcinace může vyvolat vedlejší příznaky jako horečku nebo zvracení.

Inkubační doba

2-5 dní

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Největší nebezpečí záškrtu je zneprůchodnění dýchacích cest a možnost udušení. Dále také záměna příznaků za běžnou angínu, neléčení záškrtu vede k jeho rozvoji, teplota stoupne až nad 40 °C, krk zduřuje a dotyčný nemůže dýchat, tento stav často končí smrtí. Dále se může objevit zánět srdečního svalu nebo obrna, při které dotyčný huhňá a vypité tekutiny mu vytékají nosem. Postiženy mohou být i oči a svaly končetin a trupu.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Nejlepší prevencí je očkování, které je povinné. Člověk se tak stane imunní.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte obzvlášť, pokud jste přijeli ze zahraničí a objevily se u vás příznaky angíny, která je se záškrtem snadno zaměnitelná.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.