Jak zjistíte, že klíště bylo nakažené? Nechte ho otestovat | Moje zdraví

Jak zjistíte, že klíště bylo nakažené? Nechte ho otestovat

Jak zjistíte, že klíště bylo nakažené? Nechte ho otestovat
Autor: istock.com
28. dubna 2021 • 06:00

Klíšťata jsou velkým strašákem všech milovníků pobytu v přírodě. Až 20 % klíšťat je totiž infikovaných a po přisátí na člověka může způsobit onemocnění klíšťovou encefalitidou, lymeskou boreliózou nebo i dalšími nemocemi. Naštěstí díky moderní laboratorní medicíně lze dnes spolehlivě zjistit, zda klíště bylo, či nebylo infikované, a případně tak včas zahájit potřebnou léčbu.

Proč je klíště nebezpečné

Klíšťata jsou přenašeči mnoha různých závažných onemocnění, jako je například klíšťová encefalitida, borelióza, ehrlichióza, tularémie, babezióza nebo bartonelóza. Řadu z nich navíc nelze bezpečně rozeznat ani při prvních projevech a léčba bývá často zdlouhavá a komplikovaná. Například klíšťová encefalitida se v první fázi podobá chřipce s mírnou bolestí hlavy a nízkými teplotami, přičemž ve druhém týdnu dochází k výraznému zhoršení stavu s poruchou vědomí a další neurologickou symptomatologií. Lymeská borelióza má pak časné stadium většinou s erytémem (červená skvrna s vyblednutím), někdy s chřipkovými příznaky, následně ale může vést i k onemocnění pohybového, nervového nebo kardiovaskulárního systému.

Jak chránit před klíšťaty děti? Více čtěte zde.

Jak eliminovat riziko přisátí klíštěte

Pokud vyrážíte do přírody, je vždy na místě přisátí klíštěte předcházet. K tomu vám pomohou repelenty i světlé oblečení s dlouhými nohavicemi v kombinaci s vyššími ponožkami. Riziko také významně snížíte tím, že se budete pohybovat po vyšlapaných cestičkách bez vysoké trávy. Právě v ní se totiž klíšťata zdržují nejčastěji. Po návratu z venku je pak vhodné se vykoupat a důkladně prohlédnout.

Když se klíště přesto přisaje

Pokud se na vás i přes preventivní opatření klíště přisaje, stěžejní je jeho včasné odstranění. I délka přisátí totiž významně ovlivňuje to, zda na vás přenese případnou nákazu. Riziko přenosu nemoci se zvyšuje délkou expozice klíštěti a je zřetelně vyšší, když není klíště odstraněno do 72 hodin. „Klíště odstraňte co nejdříve, a to ideálně pinzetou, kleštičkami na klíště nebo speciální kartou, kterou uchopíte klíště co nejblíže kůži a kývavými pohyby s mírným tahem jej vytáhnete,“ radí vedoucí oddělení klinické mikrobiologie ostravské laboratoře AGELLAB Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA.

Vše o správném odstranění klíštěte čtěte zde.

Testování klíšťat

Klíště, které vytáhnete z kůže, můžete za poplatek nechat otestovat v laboratoři na přítomnost škály onemocnění – zejména klíšťové encefalitidy, lymeské boreliózy či ehrlichiózy. Důležité je po vytažení klíště uschovat ve zkumavce nebo v uzavíratelném sáčku, ideálně s kouskem navlhčeného ubrousku nebo stéblem trávy, aby klíště nevyschlo. Následně jej odneste nebo odešlete do laboratoře.

Ideální je, pokud klíště necháte testovat co nejdříve po vytažení, přičemž hraničním termínem jsou obvykle 3 týdny. Vůbec přitom nevadí, pokud jste při vytahování klíštěte používali krém nebo dezinfekci. Klíště se nejdřív opláchne, poté rozdrtí a připraví se suspenze. „Testování probíhá pomocí citlivé diagnostické metody Real-Time PCR, kterou se zjišťuje přítomnost patogenů i dalších bakterií a virů v těle klíštěte,“ vysvětluje vedoucí oddělení klinické mikrobiologie ostravské laboratoře AGELLAB Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA.

Co dělat, pokud bylo klíště infikované

Pokud výsledek z laboratoře prokáže, že klíště bylo infikované, je vhodné navštívit ošetřujícího lékaře, který navrhne vhodný postup s ohledem na konkrétní typ nákazy. Může jít buď rovnou o zahájení preventivní léčby nákazy pomocí korespondujících antibiotik, může vás odeslat na testy na protilátky, případně doporučit vhodný klidový režim a pečlivější sledování zdravotního stavu. V případě jakýchkoliv projevů pak může lékař okamžitě zahájit cílenou léčbu pomocí správných léků a zamezit tak vážnějším následkům onemocnění.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.