Přibíráte během menstruace? Tady jsou nejčastější důvody a co s tím | Moje zdraví

Přibíráte během menstruace? Tady jsou nejčastější důvody a co s tím

Přibíráte během menstruace? Tady jsou nejčastější důvody a co s tím
Autor: iStock.com
12. června 2019 • 06:00

Máte pocit, že před a během menstruace jsou vám těsnější džíny? A že to rozhodně není jen nafouklým břichem? Můžeme vás uklidnit, nejste v tom sama. Proč ženy během menstruace přibírají na váze a jaké jsou nejčastější důvody?

"Příbytek na váze během menstruace se týká řady žen a u některých to může být i přes dvě kila," uvedla pro server Women´s Health Lauren Streicher, profesorka gynekologie a porodnictví na Northwestern University. Na druhou stranu to není žádný dramatický nárůst tukové hmoty, který by se špatně shazoval. Za příbytek vaší váhy a objemu může totiž ponejvíce voda. Ženy, které tento problém trápí, zaznamenají také často oteklé prsty a spodní část končetin.

Hormonální změny

Během druhé fáze menstruačního cyklu (tedy po ovulaci a před menstruací) klesá hladina estrogenů a vzrůstá hladina progesteronu. V důsledku toho pociťujeme nejrůznější škálu pocitů a příznaků souhrnně nazývané premenstruační syndrom a jedním z nich je právě zadržování vody. Během menstruace hladina těchto hormonů klesá, a když se ustálí, odejde z těla také přebytečná voda. Váha by se měla tedy opět vrátit na svůj standard.

Mimochodem  podle údajů Americké Asociace gynekologů a porodníků trpí premenstruačním syndromem (PMS) pětaosmdesát procent žen a z toho až 90 procent udává problémy s nadměrným zadržováním vody v těle.

Lépe snášet hormonální změny vám pomůže přiměřený pohyb. Nepřetěžujte se, pokud sportujete, tak trochu uberte. A pokud ne, můžete vyzkoušet třeba hormonální jógu. Více si přečtěte v následujícím textu:

Mohou vám pomoci také takzvané fytoestrogeny  přírodní látky podobné ženským pohlavním hormonům. Mezi nejznámější patří například pupalka, měsíček, jetel, sója či ploštičník. Jisté estrogenní účinky má i tzv. mateří kašička.

Nepřekonatelné chutě

Hormonální koktejl má další nepříjemný důsledek – a sice nezvladatelné chutě. Stoupající progesteron zvyšuje chutě k jídlu, klesající estrogen má zase vliv na klesající serotonin  další hormon, který je někdy nazýván jako hormon štěstí nebo dobré nálady. Odtud tedy další z projevů PMS  sklíčená nálada, plačtivost nebo emocionální "rozhozenost" a také chuť na sladké nebo jiná vysoce kalorická jídla. Chybějící serotonin se pak tělo snaží doplnit prostřednictvím cukrů, proto to bažení po čokoládě nebo hamburgeru s pořádnou dávkou sýra a tatarky!

V tuto chvíli je dobré dát si pozor a nepřejídat se. Samozřejmě, že kvůli dvěma dnům, kdy podlehnete vašim chutím, nepřiberete dvě kila. Pokud byste se ale přejídaly častěji, na vaší váze se to odrazí. V tomto období se mnohem více soustřeďte na vyváženou stravu  tedy na to, že každé jídlo by mělo obsahovat ovoce nebo zeleninu, kvalitní sacharid a hlavně bílkoviny. Ty nejen zasytí, ale jsou vaším spojencem v potlačování chutí na sladké. Vitamin B6, E a zvýšený příjem vápníku také pomáhají některým ženám zmírnit premenstruační příznaky.

Nedostatek hořčíku

Během menstruace se snižují hladiny hořčíku. "Hořčík je důležitý pro správnou hydrataci organismu. Jeho nedostatek má tedy za důsledek mírnou dehydrataci a ta je ošemetná," vysvětluje Octavia Cannon z Americké Asociace gynekologů a porodníků. "Žízeň se totiž často projevuje jako hlad." Takže i odtud pramení vaše touha po kaloriích. Rada? Když máte hlad, sáhněte vždy nejdřív po sklenici vody. A nezapomínejte pít.

Nadýmání a střevní potíže

Jedním nepříjemných projevů provázejících PMS a menstruaci je nadýmání. Zvýšená tvorba plynu sice nemá za důsledek kila navíc, nafouklé břicho ovšem v kombinaci s ostatními změnami člověku náladu nezvedne.

Nechce se vám cvičit

Nafouklé břicho a křeče, únava, přecitlivělost, to všechno jsou důvody, proč nejít nikam. Ani s přáteli, natožpak někam cvičit. A přitom pohyb je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak nepříjemným pocitům a dalším potížím během menstruace zabránit. Pochopitelně kvůli citlivým prsům asi nebudete mít náladu na poskakování. Řada cviků ale může naopak ulevit vašim křečím, zvednout vám náladu, pomoci tělu zbavit se vody. Soustřeďte se spíše na uvolňovací nebo protahovací cviky (více zde). Můžete také chodit na procházky nebo si dát jógu. Vyhněte se posilování nebo snahám o trhání rekordů třeba ve svém oblíbeném běhu. 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.