Děsivé: Víte, co se děje s tělem, když celý den sedíme? | Moje zdraví

Děsivé: Víte, co se děje s tělem, když celý den sedíme?

3. srpna 2019 • 06:00

Slýcháme to neustále a ze všech stran: Sedavé zaměstnání ničí zdraví. Většina z nás ale nemá jinou možnost, než prosedět minimálně osm hodin denně v kanceláři. V takovém případě ale dochází v těle k nevratným změnám. Neuvěříte, jak vážné mohou být.

Ptáte se, proč jsou všechny ty hodiny strávené v židli u počítače škodlivé? Jednoduše proto, že vedou k celé řadě zdravotních potíží – tedy od těch, o kterých většinou už víme, jako jsou bolesti zad, až po ty, které si téměř neuvědomujeme, kam patří například zhoršené dýchání. Podívejte se, co všechno sedavé zaměstnání způsobuje.

Svaly kolem ramen ochabují

Bez ohledu na to, jak moc se snažíte zabránit tomu, aby byla vaše poloha nezdravá, po dlouhých hodinách sezení nevyhnutelně dochází k tomu, že se záda ohýbají dopředu a ramena vtáčí směrem dovnitř. Spousta lidí navíc nevědomky natahuje bradu směrem k monitoru, a tím si poškozují krční páteř. Výsledkem jsou bolesti, a to zejména u lidí, kteří tráví v sedavém zaměstnání dlouhé roky. Podle americké studie mají dokonce takoví pak problém zvednout ruce nad hlavu, protože jde o pohyb, který je pro ochablé svaly kolem ramen velmi náročný.

Trpí i svaly na nohou a kolem páteře

Už zhruba po hodině sezení začínají svaly kolem páteře a na nohách ztrácet schopnost správně se zapojit. Pokud je tedy při sezení nenapínáme vůbec, po určité době dojde k celkovému zhoršení držení těla, a tím i k celé řadě nově vzniklých bolestí.

Zpomaluje se průtok krve

Dlouhé sezení zpomaluje průtok krve v dolních končetinách, což má za následek vznik křečových žil a krevních sraženin. Ty jsou nebezpečné hlavně ve chvíli, kdy se dostanou do plic a způsobí embolii.

Dochází k poškození mozku

Z nedávného výzkumu na univerzitě v britském Liverpoolu vyplynulo, že dlouhé sezení bez přestávek by mohlo zpomalovat průtok krve i do mozku. To následně ovlivňuje kognitivní funkce a riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba. Stačí prý pouhé dvě minuty chůze každou půl hodinu, abychom něčemu takovému předešli.

Plíce produkují méně kyslíku

Když dýcháme vsedě, naše plíce mají menší prostor pro nádech. Nefungují tedy tak, jak by měly, což může postupně vést ke snížení kapacity plic a tím i k rychlejšímu srdečnímu tepu a dušnosti.

Trpí naše zažívání

Při sezení je naše břicho stlačené, což vede k nepříjemným trávicím problémům. Běžně nás tak po jídle trápí nadýmání, křeče, pálení žáhy a další zažívací problémy.

Riziko cukrovky se zvyšuje

Podle studie z roku 2011 neaktivní svaly v našem těle při dlouhodobém sezení hůře reagují na inzulin. Jde o hormon produkovaný slinivkou, který pomáhá rozkládat glukózu a přeměňovat ji na energii. Pokud je tento proces narušený, riziko vzniku diabetu je velmi vysoké.


Jak problémům předcházet?

V první řadě byste měli sedět ve správné poloze, jak znázorňuje obrázek níže. Nezapomeňte také na pitný režim, ale dopřejte si klidně i něco jiného než obyčejnou vodu, třeba čaj nebo zředěný džus. Při sedavém zaměstnání si dopřejte pauzu ideálně každých 30 minut či alespoň jednou za hodinu. Dojděte si v práci na toaletu do jiného patra, skočte si uvařit čaj či kávu a telefonní hovory vyřizujete při chůzi nebo vestoje. Vhodné je také střídat sezení na kancelářské židli a nafukovacím míči. Při sedu na něm zaměstnáváte vnitřní břišní a zádové svalstvo a zlepšujete svůj postoj. Můžete vyzkoušet i jednoduché cviky, které uleví vašim bolavým zádům a zlepší prokrvení v končetinách. Návod na ně najdete ZDE.

Autor: BOZP.cz

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.