Překvapivé: Nová studie odhalila, co s námi udělá 25 šálků kávy denně | Moje zdraví

Překvapivé: Nová studie odhalila, co s námi udělá 25 šálků kávy denně

Překvapivé: Nová studie odhalila, co s námi udělá 25 šálků kávy denně
Autor: istock.com
5. června 2019 • 10:00

Patříte mezi milovníky kávy, kteří se bez ní nedokážou skoro ani probudit a bez obav si ji dopřávají v průběhu celého dne? Pak vás určitě budou zajímat výsledky nové britské studie, která zkoumala, jaký vliv má kofeinový nápoj na naše cévy.

Několik dřívějších studií naznačovalo, že popíjení většího množství kávy může způsobit kornatění tepen, zvyšovat tlak v srdci a tím i pravděpodobnost mrtvice nebo infarktu. Z nové studie, částečně financované Britskou nadací pro srdce, ovšem vyplynulo, že to není tak docela pravda.

Studie se zúčastnilo přes 8000 lidí

Vědci z britské univerzity Queen Mary v Londýně rozdělili 8 412 lidí na tři skupiny. První skupinu tvořili lidé, kteří denně pijí méně než jeden šálek kávy; druhá zahrnovala ty, kteří zkonzumují jeden až tři šálky za den, a ve třetí skupině byli ti, kteří pili více než tři šálky, přičemž někteří dokázali vypít až 25 šálků kofeinového nápoje denně. Všichni účastníci studie podstoupili magnetickou rezonanci srdce a další vyšetření. Výzkumní pracovníci zkoumali i ostatní důležité faktory, jako jsou věk, pohlaví, etnický původ, hmotnost, krevní tlak, dieta i kolik alkoholu osoba pije a jestli jde o kuřáka.

"Zjistili jsme, že pití více než tří šálků kávy denně výrazně nezvýší kornatění cév ve srovnání s lidmi, kteří pijí jeden šálek kávy denně nebo si ji odpírají úplně," oznámil výsledky výzkumu Kenneth Fung, který vede na univerzitě Queen Mary oddělení analýzy dat.

Přelomový objev pro „kafeholiky“

„Existuje několik protichůdných studií, které se zabývají zdravotními účinky kávy na lidský organismus, a tak může být obtížné filtrovat, čemu bychom měli a neměli věřit,“ upozornil ředitel Britské nadace srdce, profesor Metin Avkiran. „Doufejme, že tento výzkum je postaví do nového světla, protože vylučuje jeden z několika potenciálně škodlivých účinků kávy na naše cévy,“ dodal.

Nová studie ukázala ještě jednu zajímavost, a sice že mírní a těžcí konzumenti kávy jsou nejčastěji muži, kteří kouří a pravidelně popíjejí alkohol.


Věděli jste, že…

- mnozí lidé věří v okamžitý účinek vypité kávy, ale pravdou je, že účinek vrcholí asi až za jednu až dvě hodiny poté, co se kofein vstřebá do krve

- 600 mg kofeinu zvýší bdělost a povzbudí náladu stejně jako 20 mg amfetaminu
- asi 100 šálků kávy je smrtelná dávka kofeinu
- slovo "káva" pochází z arabštiny "qahhwat al-buchta", což znamená "fazole vína".
- u lidí, kteří pijí přiměřené množství kávy, je menší pravděpodobnost, že se u nich rozvine Alzheimerova choroba nebo demence ve stáří.

 

 

 

 

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.