Bolí vaše dítě záda? Víme, jak mu pomoci | Moje zdraví

Bolí vaše dítě záda? Víme, jak mu pomoci

Bolí vaše dítě záda? Víme, jak mu pomoci
Autor: iStock.com
22. dubna 2019 • 06:00

Zatímco mezi dospělými těžko najdete někoho, koho by záda nikdy nebolela, u dětí do 10 let se tato bolest téměř nevyskytuje. Pak to ale začne. Příčiny jsou přitom podobné jako u dospělých, nejvíce jim škodí sezení.

Největším problémem bolesti zad u dětí je ten, že pokud se neřeší včas, v dospělosti už nebude možné problémy napravit. V dětství si navíc děti vytvářejí návyky, které si ponesou celý život. „Na bolesti zad u mládeže se podílí několik faktorů. Jednak pohlaví  dívky bývají postiženy častěji, sedavý životní styl, vyšší míra dětské obezity, nošení těžkých batohů a další. Až dvě třetiny problémů u dětí jsou způsobeny pouhým svalovým přetížením a vyřeší se odpočinkem, popřípadě i léky na bolest. Je ale důležité umět odlišit závažnější příčiny bolesti,“ shrnuje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí a Infinity Clinic.

Děti by se každopádně měly už v dětství naučit sedět správně u počítače, proto je dobré, když mají stůl a židli, které s nimi rostou. Pravidlo pravého úhlu, který by zjednodušeně řečeno měly svírat klouby rukou a kolenou, platí u dětí stejně jako u dospělých. “Výška stolu by měla umožnit sedět při opřených předloktích s napřímenými zády,“ říká fyzioterapeut PhDr. Kryštof Kuba z Certifikované McKenzie kliniky. Nohy by přitom měly být doširoka rozkročené na šířku ramen, chodidla rovnoběžně. Sedět u stolu by děti měly i v případě, že používají notebook, to je ale dost nereálné. Alespoň by se ale měly snažit mít hlavu v menším předklonu a nedívat se na telefon či notebook dolů, ale co nejvíce před sebe. A co je podstatné: Stejně jako dospělí by se měly občas protáhnout a hlavně se hýbat. Nedostatek pohybu a nadváha totiž způsobuje nerovnováhu svalů trupu, břicha, oblasti páteře i dolních končetin. Dochází ke zhoršení držení těla a následné bolesti.

Sport a spaní s malým polštářem

Právě sport ale bývá podle lékařky dalším důvodem, proč děti záda bolí. Jde hlavně o vrcholové sporty, kde se málokdy dbá na přizpůsobení zátěže věku dítěte, což může vést k problémům pohybového aparátu. Nejvíce rizikové jsou sporty s jednostrannou zátěží, jako je například hokej, florbal, fotbal, tenis a další silové sporty.

Stejně jako u dospělých i u dětí je důležité, aby spaly na kvalitní matraci. Je přitom jedno, zda leží na zádech, či na břiše. Zdravým zádům by neměla vadit žádná pozice, střídání lehu na zádech, bocích i na břiše je naopak žádoucí pro odlehčení ramenům, kyčlím a pánvi. Pokud však člověka přes den trápí bolesti zad, měl by volit takové polohy, aby se jeho problémy dále neprohlubovaly. Nejlepší je napřímená poloha vleže na zádech. „Chybou je ale vysoký polštář, který předsunuje hlavu a příliš ohýbá krční páteř do předklonu,“ radí Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Tašky do školy

Většina rodičů přitom správně připisuje problémy se zády nošení těžkých tašek a batohů na jednom rameni. Následkem jsou často vadné držení těla, skolióza páteře a celkové svalové dysbalance. U malých dětí ještě není tak těžké je přesvědčit, u starších je to někdy nemožné. Nevzdávejte to, současná móda praktických a pohodlných městských batohů vám hraje do noty. Páteř dítěte roste a vyvíjí se až do 18. roku, proto je to tak důležité. Případné abnormality by přitom měl odhalit dětský lékař.

A co by mělo varovat rodiče? Pokud má potomek bolesti několik dní a jejich intenzita se nemění, pokud záda bolí i v noci. Stejně tak byste do ordinace lékaře měli vyrazit, když se k bolesti zad a zejména šíje přidají teploty, bolest hlavy nebo třeba potíže s močením, s chůzí či bolesti vyzařují do nohou. Překvapivé je, když záda bolí dítě mladší než 10 let, to se totiž často nestává. Ve všech případech může sice jít o banální problémy vzniklé přetížením, ale je vhodné vyhledat pomoc odborníka a vyloučit závažnou příčinu.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.