Už zase antibiotika? Jak se jim vyhnout? Nově pomáhají autovakcíny | Moje zdraví

Už zase antibiotika? Jak se jim vyhnout? Nově pomáhají autovakcíny

Už zase antibiotika? Jak se jim vyhnout? Nově pomáhají autovakcíny
Autor: istock.com
27. prosince 2018 • 06:00

Léčbu mnoha běžných nemocí zvládnete sami, aniž byste vůbec museli k lékaři. Lékaři nasazují antibiotika jen v případech, kdy se jedná o nemoc způsobenou bakteriemi. Jak takovou situaci poznat? A co dělat, když se vám nemoci, které bez antibiotik nezvládnete, vracejí?

Antibiotika potřebujete v situaci, kdy nemoc způsobila bakterie, jak to odlišíte od virů? Tak například: běžná rýma a nachlazení žádné nebezpečí nepředstavují a není proto třeba na ně jít s tak silnou zbraní, jako jsou antibiotika. Při banální rýmě se hodně kýchá, avšak smrká se jen málo, většinou voda.

Nachlazení může doprovázet mírná teplota, pokud vyloženě netrápí, není třeba ji srážet. Antibiotika přicházejí na řadu, jestliže nemocný vysmrkává zelený hlen, ten signalizuje, že bakteriální zánět se rozšířil do vedlejších cest dýchacích. Dalšími příznaky jsou teplota, vyčerpání a silná bolest hlavy, zejména na čele a nad okem. Postižený nemůže kvůli této bolesti vydržet v předklonu. V takové chvíli je na místě jít k lékaři, který zváží léčbu antibiotiky.

Také bolest v krku způsobují obvykle viry. V boji s viry nepomáhají žádné léky, musíte všechno zvládnout sami, takže potřebujete klid v lékárně můžete najít pomocníky, kteří vám uleví od příznaků, mohou to být třeba pastilky.

Jestliže se váš stav bude zlepšovat, není důvod vyhledávat lékaře. Antibiotika naopak potřebujete při léčbě angíny, která se od viry způsobeného škrábání v krku diametrálně liší především tím, že nemocný jen s obtížemi polyká a na bolest nic nezabírá, samoléčba je tedy neúčinná. Kromě neustávající bolesti nemocného vyčerpává také horečka, běžně se vyšplhá nad 38 stupňů.

Zelené nudle či silné bolesti

V případě kašle poznáte jeho bakteriální původ ve chvíli, kdy hleny změní barvu  zvláště jsou-li zelené, poraďte se s lékařem. V takových případech může jít o vážnější komplikaci způsobenou bakterií a na místě mohou být antibiotika. Bakteriální infekci často provází také bolest na hrudi, zvyšující se teplota či závažné potíže při dýchání.

K běžným problémům, které někdy vyžadují léčbu antibiotiky, patří rozhodně také bolesti při močení. Časté a nepříjemné návštěvy toalety spojené s pocitem pálení při močení mohou být způsobené infekcí nebo podrážděním například při sexu. Citlivějším lidem škodí také některá jídla, mýdla, studená voda na koupališti nebo spodní prádlo z nevhodného materiálu, na vině často bývají kalhotky tanga. Potíže tohoto typu často vzniknou po koupání na koupališti.

Pokud se stav nezkomplikuje silnými bolestmi, teplotou a výraznou zchváceností, postačí, když budete hodně pít. Vhodný je například urologický čaj, černý čaj a džusy s výjimkou brusinkového se nedoporučují. K lékaři běžte, pokud se váš stav nezačne během dvou dnů zlepšovat a také v případě, že se v moči objeví krev. Záněty močových cest se bohužel velmi často vracejí, poraďte se proto se svým lékařem o vhodné prevenci.

Vracejí se nemoci? Nechte si vyrobit vakcínu

Právě vracející se záněty močového měchýře nebo i dýchacích cest vyžadující antibiotika jsou důvodem, proč je hodně lidí už bezradných. Odolnost bakterií se kromě toho zvyšuje a  antibiotika přestávají být účinná. Jejich dlouhodobé užívání má navíc negativní dopad na mikroflóru, kde ničí „dobré“ bakterie, a narušuje tak celý imunitní systém.

Když se vám některé infekce často vracejí, můžete si nechat připravit autovakcínu, která posiluje aktivitu imunitního systému proti konkrétnímu původci vašeho onemocnění. Její hlavní výhodou je, že na rozdíl od antibiotik neničí ostatní bakterie v těle. Autovakcína může pacientovi vyladit imunitní systém tak, aby u něho nedocházelo k častým a třeba i bouřlivým infekcím.

Co jsou autovakcíny?

Autovakcíny jsou vyrobeny z vlastních bakterií pacienta, které mu způsobují problémy. Bakterie se získají ze stěru v ordinaci lékaře či na jednom z odběrových míst ideálně v době akutního onemocnění. Pak se v laboratoři dále izolují a kultivují. Výsledná vakcína je tak šitá na míru konkrétnímu pacientovi, a proto je účinnější. Autovakcíny nelze použít jako léčivo při akutně probíhající infekci, tu je nejdříve potřeba doléčit – nejčastěji antibiotiky.

„Autovakcína stimuluje imunitní systém pacienta, který díky ní začne vytvářet protilátky. Bakterie ale nutně nelikviduje jako v případě antibiotik, jen upraví reakci imunitního systému tak, aby nedovolil bakteriím vyvolat infekci,“ uvádí RNDr. Dana Hanuláková z laboratoře SYNLAB.

Léčba pomocí autovakcín může vést jednak ke snížení počtu onemocnění, jednak ke zkrácení a zmírnění jejich průběhu. V některých případech může vést i k celkovému zlepšení imunitního systému. Dalšími nespornými výhodami jsou dobrá snášenlivost s jinou léčbou, minimum vedlejších účinků a možnost podávat je pacientům už od tří let.

Hlavní skupinou onemocnění, proti kterým se autovakcíny používají, jsou chronické a vracející se bakteriální a kvasinkové infekce. Jedná se především o infekce horních cest dýchacích, záněty močových cest, infekce kůže a měkkých tkání, záněty vnějších pohlavních orgánů a pochvy. Nejčastěji se vakcíny užívají ve formě kapek pod jazyk.


Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.