Horečka může být problém | Moje zdraví

Jak léčit horečku? Buďte opatrní hlavně u dětí

Jak léčit horečku? Buďte opatrní hlavně u dětí
Horečka může být nebezpečná hlavně u dětí • Autor: iStock.com
29. října 2021 • 14:00

Co je to vlastně horečka? Asi každý měl někdy chřipku nebo virózu, takže asi netřeba vysvětlovat, že horečka je synonymem pro zvýšenou teplotu těla. Poznáme ji jednoduše podle horké kůže. Může být hodně nebezpečná a v některých krajních případech může vést až k poškození mozku. Kdy ji zvládnete sami a kdy je nutné navštívit lékaře?

Horečkou se část našeho mozku zvaná hypotalamus, která je zodpovědná za regulaci teploty v těle, snaží bojovat proti infekci. Většina pacientů se s horečkou může léčit doma, některé její formy však vyžadují hospitalizaci a soustavnou lékařskou péči. Výše popsané je podle odborníků individuální. Závažnost horečky závisí mimo jiné na věku a celkovém zdraví pacienta. Obzvlášť obezřetní bychom měli být hlavně u dětí. 

Video se připravuje ...
Jak se měří teplota u malých dětí infračerveným digitálním teploměremVIDEO 

Co tělo oznamuje horečkou?

Pokud máte nějakou virózu a cítíte, že „hoříte“, rozhodně použijte teploměr. Teplota lidského těla se liší od člověka k člověku. Mění se během dne a závisí i na dalších faktorech, jako je například menstruace. Horečky jsou obvykle příznakem virů způsobujících nachlazení či chřipku. Kromě toho ale mohou signalizovat i bakteriální infekce, jako je například nebezpečný streptokok. Mohou být také příznakem zánětlivých a imunitních poruch, jako je revmatoidní artritida. Horečka může být ale i symptomem rakoviny.

Nezapomeňte pít a dejte si kuřecí vývar

Pokud bojujete s horečkou, musíte hodně pít. Horečka nás totiž dehydratuje. Nejlepší volbou je samozřejmě vlažná voda, dále horký čaj či kuřecí vývar s vymačkaným citronem. Při viróze a následné horečce můžete mít také stáhnutý žaludek a budete cítit nevolnost. Lékaři proto skutečně doporučují jíst zmiňovaný kuřecí vývar. Ten má totiž léčivé vlastnosti. Jeho konzumace u pacienta zpomaluje pohyb infekčních bílých krvinek a pomáhá také uvolnit horní dýchací cesty.

Pomůže i chladná sprcha

Zabalování do několika vrstev dek vám asi moc nepomůže. Mnohem lepší je podle odborníků například vlažná sprcha. Doporučuje se také používat studené kompresní obklady na krk, čelo či do podpaží. Lékaři podotýkají, že výše napsané neodstraní základní příčinu horečky, ale můžete se díky nim zbavit nepříjemných příznaků a budete se cítit mnohem lépe.

Nechte své tělo odpočinout

Jak už jsme uváděli, prostřednictvím horečky „bojuje“ váš imunitní systém s nemocí. To může tělo ale velmi vyčerpat. Imunitní systém totiž „pracuje přesčas“. Neměli byste mu to tedy sami stěžovat nějakou přílišnou námahou. Naopak je dobré si lehnout, odpočívat a v podstatě nic nedělat.

Pozor na otok mozku u dětí

Ke snížení horečky u dětí i dospělých pomohou léky, jako jsou například acetaminofeny či ibuprofeny. U dospělých také zabírá aspirin. Pozor, aspirin ale nepodávejte dětem a teenagerům. V některých případech by je totiž mohlo postihnout onemocnění zvané Reyeův syndrom. Ten může u těchto skupin pacientů bojujících s infekcí způsobit otok mozku a poškození jater.

Pár rad pro rodiče. Vždy se ujistěte, že svým dětem dáváte správné dávky acetaminofenu či ibuprofenu. Vždy záleží na věku a váze dítěte. Faktem je, že acetaminofen je obsažen v řadě léků, které seženete i bez předpisu. Podle lékařů by neměly být tyto medikamenty nadužívány. Mohlo by to totiž dokonce vést k selhání jater.

https://www.maminka.cz/clanek/horecka-u-deti-jak-spravne-merit-teplotu-kdy-srazet-zabaly-viroza-nachlazeni-co-radi-lekari

Dítě s horečkou vezměte k lékaři

Pokud má vaše dítě horečku, rozhodně vždy navštivte pediatra. Jednoleté a zejména půlroční děti a mladší jsou totiž během horečky extrémně zranitelné a mohou z těla rychle ztrácet tekutiny.

Horečka u dětí ve věku od 6 měsíců do 5 let může také způsobit záchvat, který se objevuje během několika prvních hodin, takzvané febrilní křeče. Ty nemusí být nebezpečné, ale rodiče rozhodně vyděsí. Lékaře zavolejte i v případech, pokud má dítě strnulý krk, cítí silnou bolest hlavy, pálí ho žáha, cítí bolesti ucha či opakovaně zvrací. Příznakem dalších problémů může být i průjem. Horečky či virózy, které u dětí trvají déle než 2 dny, jednoznačně vyžadují lékařskou péči.

Pokud je u vás horečka doprovázena problémy s dechem a vykašláváte navíc krev, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Můžete mít totiž závažné plicní problémy. Pokud u vašeho dítěte pozorujete záchvat vyvolaný horečkou, který se ani po pěti minutách nevytratí, vytáčejte linku 155.





Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.