Jídla, která léčí: Co jíst, když vás bolí v krku nebo máte zánět?
Některé potraviny mají schopnost zmírnit bolesti v krku, snížit příznaky zánětu a posílit imunitní systém našeho těla. Níže najdete tipy na pokrmy, které budou vašimi významnými spojenci při různých onemocněních. Všechny se snadno polykají a navíc jsou bohaté na důležité živiny.
Vývar s česnekem, kurkumou a černým pepřem
Od bolestí v krku a zánětu vám pomůže teplý vývar. Zeleninový vývar bude bohatší na vitamíny. Základem je kořenová zelenina, cibule, můžete přidat i pórek nebo brokolici. Určitě nezapomeňte do hotové polévky přidat česnek. Ne nadarmo se mu říká přírodní antibiotikum, zároveň má i antivirové účinky a posiluje imunitu.
„Do vývaru můžete přidat i trochu kurkumy – toto koření je v čínské a ajurvédské medicíně používáno už tisíce let pro své protizánětlivé účinky,“ uvádí pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková.
Nejrůznější výzkumy prokázaly, že aktivní složka kořene – kurkumin – pomáhá snižovat hladinu enzymů v těle, které stojí za vznikem zánětů. Kukrkumin je dobré konzumovat ve spojení s piperinem, který nalezneme například v černém pepři.
Batáty se skořicí
Sladké brambory neboli batáty poskytují dvě klíčové živiny podporující imunitu: vitamíny A a C. Můžete z nich zkusit udělat sladké pyré a dochutit ho skořicí. Ta je také dobrým zdrojem antioxidantů podporujících imunitu. Díky svému složení dokáže hubit viry, bakterie a plísně. Smíchejte zmiňované koření s trochou javorového sirupu nebo medu a směs přidejte do šťouchaných batátů: Vytvoříte tak nevšední a zdravé jídlo.
Ovesné vločky s banánovou kaší
Antioxidant a hořčík, které najdeme v ovesných vločkách, pomáhají tlumit zánět. Zinek zase podporuje imunitu a hojení. Navíc se vločky snadno tráví. Smíchat je můžete třeba s rozmačkaným banánem, do těla tak dostanete vitamín C a další antioxidanty. Do směsi můžete přidat i trochu medu, zázvoru či skořice.
Heřmánkový čaj
Kromě protizánětlivých účinků bylo také prokázáno, že heřmánek pomáhá lidem rychleji usnout. Což našemu organismu prospívá při jakékoliv nemoci. Heřmánek navíc pomáhá i při kašli. Do heřmánkového čaje přidejte ještě čerstvý citron, získáte tak vitamín C a další antioxidanty.
Zázvor
Čerstvý kořen zázvoru má skvělé protizánětlivé účinky. Užívat jej můžete i při nevolnosti, ale pozor, s mírou. Když to přeženete, může vás žaludek naopak pěkně rozbolet. Jinak ale zázvor podporuje imunitu a má protivirové a antibakteriální vlastnosti. „Oloupejte jej, jemně nastrouhejte a přidejte si jej do čaje s medem, do ovesných vloček, bramborové kaše či do smoothie nápojů,“ doporučuje Nováková.
Med
Pokud je bolest v krku doprovázena kašlem, může pomoci i med. Sladké potraviny mají nejen protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, ale jsou i skvělým lékem potlačujícím kašel. Kupujte ideálně med od včelařů. Přidat ho můžete do čaje, ovesných vloček, bramborové kaše či znovu do smoothie nápojů. Samozřejmě jej můžete pojídat i samotný.