Bolest hlavy? Zbavte se jí s pomocí účinného kofeinu | Moje zdraví

Bolest hlavy? Zbavte se jí s pomocí účinného kofeinu

Bolest hlavy? Zbavte se jí s pomocí účinného kofeinu
Autor: istock.com
23. srpna 2019 • 06:00

Nejčastější bolest, kterou v životě zažije skoro každý, je bolest hlavy. Její vnímání je ovšem vždy velmi subjektivn, protože každý z nás má jiný práh bolesti. Zatímco někdo ji přežije bez léků, nebo je dokonce odmítá, jiný by bez nich nemohl vůbec fungovat.

Tenzní bolesti hlavy jsou nejčastějším typem bolesti hlavy, v životě ji zakusí téměř 80 % lidí. Na vině je psychická nepohoda, únava, potažmo pocity úzkosti či deprese. Jejím spouštěčem může být nejen samotný stres, ale i jeho předtucha, opakované konflikty a jejich očekávání. Také proto se tenzní bolest hlavy někdy označuje jako bolest stresová. 

Jde o tlakové a oboustranné bolesti, které se nejvíce projevují v oblasti temene, pacienti často popisují tenzní bolesti hlavy jako pocit sevření nebo pásku kolem hlavy. „Na rozdíl od migrény nastupují pozvolna a nebývají tak silné. Člověk tedy nemusí, jako při migréně, zanechat veškerých aktivit a ulehnout, nicméně i tak jsou to bolesti obtěžující a nepříznivě ovlivňující kvalitu života. Díky délce svého trvání a častému opakování omezují člověka v běžných denních aktivitách,“ říká MUDr. Marek Hakl, primář Kliniky algeziologie a preventivní péče Medicinecare v Brně.

Kofein zvyšuje účinek

K léčbě tenzní bolesti hlavy lze využít běžně dostupné léky proti bolesti s obsahem léčivé látky nejčastěji ibuprofenu nebo paracetamolu. Lékem druhé volby jsou kombinovaná analgetika s kofeinem. Kofein zvyšuje analgetický účinek analgetika asi o 40 procent a působí stimulačně na centrální nervový systém, čímž může zmírnit depresi, která je s bolestí často spojená.

Někdo může namítnout, že kofein nemůže, protože mu „na žaludek nedělá dobře“ káva. V tomto případě se jedná o nesnášenlivost některých produktů vznikajících při pražení kávy, a nikoli o čistý kofein. Pokud tedy pacient trpí vysokým krevním tlakem, není třeba se obávat přípravek s kofeinem podat. Jen je třeba upozornit na to, že by současné pití nadměrného množství čaje nebo kávy mohlo způsobit pocit napětí a podrážděnosti.

„Kromě tlumení bolesti je však na místě řešit i stres, který bolest hlavy vyvolal. Především dlouhodobý stres není radno podceňovat. Zatímco krátkodobý stres může díky vyplaveným hormonům člověka aktivovat a připravit ho tak na překonání určité zátěžové situace, dlouhotrvající nebo často se opakující stres působí na zdraví jednoznačně negativně,“ upozorňuje Hakl. K potlačení stresu účinně přispívají například sport, relaxace, masáže, dechová cvičení, meditace či jóga. 

Více o zvládání stresu čtěte ZDE.

Druhým nejčastějším typem primární bolesti hlavy je migréna. Pacienti s migrénou popisují převážně jednostrannou bolest hlavy, kterou může doprovázet nevolnost až zvracení, může jim vadit světlo a hluk. “Asi u 20 procent osob trpících migrénou se vyskytují příznaky aury, která se projevuje například jiskřičkami, záblesky, výpadky obrazu, brněním končetin, poruchou řeči. Migréna postihuje 6-20 % populace,” vysvětluje Ivana Lánovou, vedoucí BENU lékárny v Mladé Boleslavi.

Co se týče migrény i tady jsou lékem první volby léky tlumící bolest ve formě tablet na polykání nebo ve vodě rozpustných tablet. Při nevolnosti je vhodnější používat čípky. Jako prevenci je možné podávat hořčík nebo ginkgo biloba, důležitý je rozhodně odpočinek, zejména dostatek spánku. Při opakujících a zhoršujících se záchvatech je třeba problém řešit s odborníky a nechat si předepsat léky.

Více o tom, co zabírá na migrénu, čtěte ZDE.

Co byste o lécích na bolest měli vědět?

Léky obsahující paracetamol jsou šetrné k trávicímu traktu, nedráždí žaludek. Samotný paracetamol mohou užívat i těhotné a kojící ženy, diabetici i pacienti užívající léky na ředění krve. Důležitá je jeho dávka, která je závislá na hmotnosti pacienta a musí být dostatečná, aby byl lék spolehlivě tlumil bolest. Paracetamol by měli rozhodně vynechat pacienti s nemocnými játry a neměl by se kombinovat s alkoholem.

Látky patřící mezi nesteroidní antiflogistika (tlumí bolest a zánět - například léky s obsahem ibuprofenu) nejsou vhodná u pacientů, kteří mají problémy s trávicím ústrojím nebo užívají léky na ředění krve. Pozor by si podle Lánové měli dát i pacienti s rizikovými faktory, kterými jsou kardiovaskulární onemocnění, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu a cukrovka.

“Jednotlivé přípravky proti bolesti není vhodné kombinovat. Pacient se tak může snadno předávkovat jednou účinnou látkou nebo zvolit takové kombinace, které vykazují vzájemné interakce. Pokud si není jistý, měl by se vždy poradit se svým lékařem nebo lékárníkem,” varuje Lánová.

Účinek analgetik lze podle ní zvýšit takzvanými koanalgetiky. Patří mezi ně kofein, guaifenesin nebo magnesium. Kofein a guaifenesin bývají již součástí některých léků. Guaifenesin je vhodný při bolestech hlavy, které jsou způsobeny duševním napětím nebo od krční páteře.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.