Akutní glaukomový záchvat: Jaké má příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Akutní glaukomový záchvat

Zelený zákal neboli glaukom je oční onemocnění, při kterém dochází k postupnému odumírání vláken zrakového nervu.

Samotné glaukomové onemocnění má řadu forem, nejčastěji se jedná o takzvaný chronický prostý glaukom, kdy nitrooční tekutina volně protéká zornicí do přední oční komory a dále do takzvaného komorového úhlu tvořeného duhovkou a rohovkou. Následkem je částečné nebo úplné poškození zraku. Problém ale je, že pacient dlouho o problému neví.

Více o zeleném zákalu čtěte zde.

Jedinou prevencí jsou pravidelné prohlídky a sledování nitroočního tlaku, jehož vysoké hodnoty zásadně přispívají ke vzniku nemoci. Jedním z typů nemoci je akutní glaukomový záchvat, o něm naopak pacient ví hned, protože velmi bolí.

Další informace si přečtěte zde.

Příznaky

Zatímco glaukom neboli zelený zákal je typické chronické onemocní, o kterém pacient dlouho neví, akutním typem zeleného zákalu je glaukomový záchvat. Jde o velmi bolestivé onemocnění, které je následkem náhlého a prudkého zvýšení nitroočního tlaku. Nitrooční tekutina jím nemůže protékat k odtokovým cestám, hromadí se v oku a její tlak prudce stoupá. Pacient mívá obvykle velikou bolest oka, která vystřeluje do celé hlavy včetně týla.

Oko je rudé, má rozostřené vidění, kolem světel může vidět barevné kruhy, chce se mu zvracet podobně jako při migréně. I když je tento typ problémů se zeleným zákalem ojedinělý, o to více je třeba ho řešit. Nemoc se přitom může projevit jak u člověka, u kterého lékaři již vědí o riziku vzniku zeleného zákalu, tak zcela nečekaně.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

oči

Léčba

Glaukomový záchvat je následkem prudkého zvýšení nitroočního tlaku, při němž dojde k uzavření odvodných kanálků na okraji duhovky. To je problém, který mohou pomoci v první fázi vyřešit oční kapky. Ty dokážou zúžit zornice, čímž se usnadní odtok nitrooční tekutiny z oka a sníží vysoký nitrooční tlak. Při dlouhodobějších problémech je třeba chirurgická léčba. Laserem se v duhovce vytvoří odtokový kanál odvádějící nitrooční tekutinu.

Léky

Při léčbě zeleného zákalu, a to ať již akutního nebo chronického, je vždy třeba myslet na snížení nitroočního tlaku. V první řadě jsou na místě oční kapky. Podle závažnosti a typu onemocnění se také přistupuje k chirurgickému zákroku – jednak laserovému nebo i klasickému. To vždy závisí na příčině vzniku nemoci. Nemoc je třeba léčit včas, jinak hrozí poškození zraku a slepota.

Bylinky

Měsíček, kopřiva, truskavec, přeslička, rozrazil.

Homeopatika

Kalium iodatum AKH, Argentum nitricum AKH.

Domácí léčba a babské rady

Bylinkáři říkají, že oční zákal souvisí se špatnou funkcí ledvin. Proto doporučují bylinkové směsi z kopřivy, rozrazilu, měsíčku a přesličky a takzvaných švédských kapek, které se používají i na víčka. Při zeleném zákalu je pak vhodná sedací koupel ve vodě s přidáním výluhu přesličky.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Možné komplikace

V krajním případě může dojít k postižení zraku.

Kdy jít k lékaři

Okamžitě, když máte výše uvedené problémy, rychlost je důležitá.

Vyšetření

Při podezření se lékař soustředí zejména na zjištění hodnoty nitroočního tlaku, na to existuje speciální přístroj.

Prevence

Pravidelné preventivní prohlídky. Od 45. věku života by na ně měl každý chodit jednou za dva roky. Rizikoví jsou zejména pacienti, kteří mají nemoc v rodině.

Jaký je rozdíl mezi šedým a zeleným zákalem čtěte zde.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.