Bolí vás hlava? Pozor na předávkování léky! | Moje zdraví

Bolí vás hlava? Pozor na předávkování léky!

Bolí vás hlava? Pozor na předávkování léky!
Autor: istock.com
22. března 2019 • 06:00

Nemáš něco na hlavu? Klasická věta, kterou zaslechnete v každém pracovním kolektivu hned několikrát měsíčně. Protože několikrát měsíčně mnoho lidí opravdu bolí hlava. Někdy to má jasnou příčinu, jindy ne. Vždy však postižený touží po rychlé úlevě. Jak na to?

Změny počasí, starosti s dětmi, prudká změna atmosférického tlaku nebo třeba nevyspání a alkohol. Klasické příčiny, které nastartují bolest hlavy. Nejčastější látkou, po které většina z nás sáhne, je paralen nebo ibuprofen. Který si vybrat? A proč? A kolik ho smíte polknout? A existují možnosti, jak léčit bolest hlavy jinak, a případně, jak se jí vyhnout?

Pokud vás hlava bolí desetkrát ročně, není třeba jinak nic řešit. Ale pokud si pilulkou pomáháte jednou týdně, stojí za to zjistit, co vám problémy způsobuje, a zkusit se jim vyhnout.

Tenzní bolest hlavy

Bolest hlavy vznikající z psychického napětí je běžnou záležitostí, která sice hodně obtěžuje, ale není třeba s ní hned běžet k lékaři. Čas od času trápí 88 procent žen a 68 procent mužů. Odborníci o ní hovoří jako o tenzní bolesti, název je odvozený od tenze čili napětí. Nemocní potíže popisují jako tlakovou, oboustrannou bolest mírné až střední intenzity, jakoby je svírala těsná čepice.

U některých pacientů se projevuje i ztuhlost krčních a trapézových svalů. Tenzní bolest hlavy se objevuje asi u 69 procent mužů a 88 procent žen. Někdy odezní za půl hodiny, ale jiného může trápit i týden. Někteří lidé ji spíše popisují jako tlak v hlavě, jiné bolí spíše v oblasti spánků či čela. Další si připadají, jako by měli hlavu sevřenou v obruči.

“Na rozdíl od migrény nastupují pozvolna a nebývají tak silné. Člověk tedy nemusí, jako při migréně, zanechat veškerých aktivit a ulehnout, nicméně i tak jsou to bolesti obtěžující a nepříznivě ovlivňující kvalitu života. Kvůli délce svého trvání a častému opakování omezují člověka v běžných denních aktivitách,“ říká Marek Hakl, primář Kliniky algeziologie a preventivní péče Medicinecare v Brně.

Paralen, nebo ibuprofen?

Jste v práci, hlava se vám asi rozskočí a vy nemůžete ještě pár hodin odejít? Vezměte si lék na bolest co nejdříve – proto je dobré ho nosit vždy při sobě. Jestliže to neuděláte, v těle se zjednodušeně řečeno zmnoží látky, které bolest způsobily, a na její odstranění bude potřeba čím dál tím větší síla. Pokud vám ten den ještě vůbec něco zabere.

Na otázku, který lék je ten nejlepší, vám neodpoví ani ten nejzkušenější lékař. Někomu zkrátka pomůže ibuprofen, jinému paralen. A je potřeba to vyzkoušet. Stejnou látku jako paralen obsahuje také paracetamol, ibuprofenu zase odpovídá nejznámější ibalgin, nurofen a další.

Všechny preparáty se navíc vyrábějí v různých kombinacích a pod různými názvy například s kofeinem nebo dalšími látkami, které obvykle zrychlují účinek. Pak stačí pro začátek jedna tableta. Na hlavu také platí léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové, které obsahuje aspirin či acylpyrin. Nehodí se však pro ty, kdo mají potíže se zažíváním, stejně jako léky s ibuprofenem.

Jak vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí BENU lékárny v Mladé Boleslavi, jednotlivé přípravky proti bolesti není vhodné kombinovat. “Pacient se tak může snadno předávkovat jednou účinnou látkou nebo zvolit takové kombinace, které vykazují vzájemné interakce. Pokud si není jistý, měl by se vždy poradit se svým lékařem nebo lékárníkem,” říká odbornice.

Účinek analgetik lze podle ní ale velmi dobře zvýšit takzvanými koanalgetiky. Patří mezi ně kofein, guaifenesin nebo magnesium. Kofein a guaifenesin bývají již součástí některých léků. Guaifenesin je vhodný při bolestech hlavy, které jsou způsobeny duševním napětím nebo od krční páteře. Magnesium neboli hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, které často bolest hlavy a migrénu doprovází. Hořčík zvyšuje a prodlužuje účinek léků na bolest.

Můžete také vyzkoušet studený šátek na hlavu. Ten ji nejen ochladí, ale tím, že ji sevře, pak dává pocit, že se vám – jak se říká – nerozskočí. Pomoci může ovšem i vychlazená gelová maska. Nejlepším lékem na bolest hlavy však zůstává spánek.

Migréna: běžte k lékaři

Zatímco s tenzní bolestí si celkem snadno i dlouhodobě vystačíte se samoléčbu, v případě migrény, kterou doprovází nevolnost či přecitlivělost na světlo, je dlouhodobé polykání volně prodejných léků holý nerozum. Lepší je vždy konzultace s lékařem, který má k dispozici léky přímo působící na migrénu.

Problém je totiž v tom, že u pacientů, kteří při bolestech hlavy pravidelně užívají větší množství analgetik po dobu delší než tři měsíce, se může projevit bolest z nadužívání. Za nadužívání se považuje podávání 15 tablet volně prodejných léků proti bolesti nebo 10 tablet analgetik vázaných na recept během jednoho měsíce.

Je dokázáno, že nadměrně užívané analgetikum může vyvolat bolest hlavy. Tím vzniká začarovaný kruh, kdy samotný lék proti bolesti vyvolává bolest.

Bolest hlavy z nadužívání se projevuje tupou bolestí celé hlavy nebo tlakem v oblasti čela nad očima. Bolest se objevuje téměř denně, je spojena s nesoustředěním, zapomínáním a poruchami spánku. “Vzniku bolesti z nadužívání se dá předejít tím, že se omezí užívání jednosložkových analgetik na méně než 15 dnů v měsíci a kombinovaných analgetik na méně než 10 dnů v měsíci,” popisuje Lánová.

Příčinu potíží s hlavou je třeba často hledat spíše v psychice. Ne nadarmo se říká, že problémy vám dělají těžkou hlavu. Bolest hlavy podle něj signalizuje, že psychické napětí je pro člověka už nepřiměřené a je na něm, zda se mu bude vyhýbat, nebo se ho naučí zvládat. Proto někdy s bolestí hlavy pomůže spíše psycholog než neurolog.

Zkuste alternativu

Pokud vás zároveň bolí svalstvo krku i ramen a bolest vystřeluje ze zátylku do očí, možná budete své potíže přičítat problémům s očima či páteři. Může to tak být, ale kupodivu to není zase tak časté. Pro jistotu se však nechte vyšetřit třeba u neurologa nebo u dobrého fyzioterapeuta.

Při bolestech hlavy je možné podat i homeopatické léky. Jejich výběr je o něco složitější, protože je nutné zohlednit různé symptomy, projevy, drobné nuance, co bolest zhoršuje nebo zlepšuje, jako je například hluk, světlo, tma, chlad, stlačení hlavy, pohyb, klid, noc atd. Výběr homeopatického léku v tomto případě patří do rukou zkušeného homeopata. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.