Stresujete se často? Hrozí vám větší riziko Alzheimerovy choroby | Moje zdraví

Stresujete se často? Hrozí vám větší riziko Alzheimerovy choroby

Stresujete se často? Hrozí vám větší riziko Alzheimerovy choroby
Zvýšená míra stresu může vést až k Alzheimerově chorobě • Autor: iStock
20. července 2017 • 06:00
Prožili jste v poslední době nějakou stresovou životní událost, jako je vyhazov z práce, bouřlivý rozchod, nebo těžkou finanční situaci? Tak pozor, mohl to být malý krůček k Alzheimerově chorobě. 

Jakoby nestačilo, že se člověk musí vyrovnat s nastalou situací, která mu do jisté míry zkomplikuje dosavadní život. Ale ona taková stresová událost v životě dokáže ovlivnit i naši budoucnost! Na mezinárodní konferenci, kterou pořádala asociace pro léčbu Alzheimerovy choroby, byla prezentována studie, podle které může třeba vyhazov z práce nebo těžký rozchod způsobit stárnutí mozku až o rok a půl, u afroameričanů dokonce až o čtyři roky. Stres totiž může do budoucna ovlivňovat kognitivní funkce, se kterými mají lidé s Alzheimerem problémy. 

Žijeme v době stresové

To znamená, že pokud se člověk octne ve stresové situaci a nějakou dobu v ní bude setrvávat, jeho mozek za tu dobu zestárne o rok a půl až čtyři roky oproti tomu, jak stárne normálně.Tomuto výzkumu nahrává i fakt, že počet pacientů s různými formami demence a Alzheimerovy choroby stále přibývá. Stejně jako přibývá stresových situací, ve kterých setrváváme delší dobu.

Není to první studie, která ukazuje na souvislosti mezi stresem a zhoršováním kognitivních funkcí. Dospělí jedinci, kteří jsou často vystavováni stresovým situacím, jsou o třicet procent náchylnější k jejich degeneraci. A to i s ohledem na věk, pohlaví, rasu, vzdělání, genetické předpoklady nebo deprese.

Za vším hledejte hormony

Podle autorů studie stres totiž může ovlivňovat hormonální hladiny v těle, což snižuje hustotu nervových buněk v mozku. To může narušit imunitní funkci, při které pak dochází k tvorbě amyloidních plaků, které se dostanou do hipokampu a mozkové kůry. Dochází tak k poškození struktur mozku, což vede k Alzheimerově chorobě.

Aby se člověk vyhnul Alzheimerovi, měl by se snažit stresovat co nejméně, což je maximálně tak dobrá rada nad zlato. I když ne vždycky se tomu lze vyhnout, je dobré se snažit jej eliminovat a případně se snažit snižovat jeho následky různými meditačními programy, jako jsou jóga, terapie nebo také dostatek spánku.

Jaké jsou první projevy Alzheimera? 

Video se připravuje ...
Prvním příznakům Alzheimera většinou nevěnujeme pozornostVIDEO 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.