Společná, nebo oddělená dovolená: Co pomůže vztahu víc? | Moje zdraví

Společná, nebo oddělená dovolená: Co pomůže vztahu víc?

Společná, nebo oddělená dovolená: Co pomůže vztahu víc?
Dovolená se neplánovaně může změnit v noční můru nebo v druhé líbánky • Autor: iStock.com
30. července 2017 • 06:00

Pokud to mezi vámi a partnerem v poslední době poněkud „skřípe“, kdečím si jdete na nervy a jsou čím dál častější hádky kvůli maličkostem nebo každou chvíli panuje napjaté ticho, společná dovolená daleko od každodenního stresu by mohla být tím nejlepším lékem. Někdy je ale naopak dobré dát si pauzu a zkusit, zda nám ten druhý bude chybět. Jak poznáte, co vám prospěje víc?

Na dovolené se často lidé uklidní a začnou spolu komunikovat, což problémy vyřeší. Záleží na tom, jaký je důvod neshod ve vašem vztahu.

Nejhorší je překonat pocit, že se na dovolenou vlastně ani netěšíte, že máte pocit, že "ho"/"ji" prostě nechcete mít celé dny vedle sebe. Můžete se ale propastně mýlit a vrátit se nadšení jako z druhých líbánek. Hlavně musíte vy sami sebrat síly a připravit se na to, abyste to nakonec nebyli právě vy, kdo bude prázdninovou relaxaci a šanci na opětovné sblížení kazit v důsledku myšlenek na předchozí sváry.

Sami, nebo s partou?

Nabízí se také otázka, jestli vyrazit jen ve dvou, nebo s přáteli. Ti totiž otvírají prostor, jak unikat „partnerské ponorce“, protože občas se můžou bavit chlapi mezi sebou a holky zase spolu. A když jsou pak všichni pohromadě, v rámci společné zábavy se riziko napětí mezi vámi a partnerem vesměs snadněji rozplyne.
A koneckonců, když přece jen budete chtít provozovat rozmanité aktivity nebo lenošení sami, stranou od ostatních, příležitostí se jistě najde dle libosti. 

Odstup může pomoci

Horší případ je, když máte pocit, že některé aktuální rozepře a nedorozumění ve vás hlodají příliš hluboko a v dané době zřejmě nebudete schopni vzájemné napětí potlačit ani v širší společnosti. Taková dovolená by neměla smysl a ještě byste ji kazili i přátelům. Tím se dostáváme k alternativě užít si dovolenou každý zvlášť.

Důležitým předpokladem pro to, aby tato varianta vztahu prospěla nebo ho přinejmenším ještě víc nepoškodila, je oboustranný souhlas. Pokud ji totiž partner, je-li to váš návrh, vnímá jako újmu, cítí se odmítnut, ponížen, uražen… východisko pro harmoničtější soužití to jistě nebude.

Na druhé straně pečlivě zvažte, jak zareagovat, jestliže navrhl pro každého samostatnou dovolenou on. Pochopitelně pokud to automaticky považujete za dobrý nápad nebo vás to dokonce samotnou napadlo, pak není co řešit.

Ale může se stát, že jste si zklidnění vztahu slibovala naopak od společné dovolené a jste to vy, kdo se cítí odmítnut, ponížen, uražen…

Takové pocity se potlačují těžko, ale měli byste se snažit v tom rovněž vidět naději na nápravu, protože jinak se naopak váš negativní postoj stane mezi vámi další bariérou.

Lepší je se zamyslet, jak s novou vyhlídkou naložit, s jakou kamarádkou nebo partou byste si to co nejlépe užili. Možná pak získáte odstup od předchozích partnerských obtíží, třeba vám zpětně přijdou i tak trochu směšné a vrátíte se nabití pozitivní energií. Pak nezbývá než doufat, že ve stejném rozpoložení se vrátí i partner.

Autor: Ivana Vajnarová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.