8 tajemství metabolismu, která vám pomůžou rychleji spalovat kalorie | Moje zdraví

8 tajemství metabolismu, která vám pomůžou rychleji spalovat kalorie

  • 8 tajemství metabolismu, která vám pomůžou rychleji spalovat kalorie
    Rychlejší metabolismus – rychlejší spalování • Autor: iStock
    9. srpna 2017 • 06:00

    O metabolismu jste už určitě někdy slyšeli. Je to ta zázračná funkce v našem těle, která určuje, jak rychle nám jde hubnutí, tedy jak rychle jsou spalovány kalorie. A když se o metabolismus budeme dobře starat, za odměnu nám pomůže zhubnout rychleji. Jaká jsou jeho tajemství?

  • Dieta metabolismus zpomalí

    Nejrozšířenější mýtus o hubnutí je nejíst • Autor: profimedia.cz

    Je to trochu paradox, že právě diety mohou vést k tomu, že bude vaše tělo spalovat kalorie pomaleji. "Kdykoliv snížíte příjem kalorií, váš metabolismus se zpomalí, často bohužel o více, než byste očekávali," říká Kevin Hall, výzkumník obezity z Národního institutu zdraví. Podle studií lidé, kteří byli dříve obézní, mají o zhruba 3 až 5 procent pomalejší klidový metabolismus než ti, kteří nemuseli nikdy hubnout. Jestli ale hudrujete nad tím, že je to nespravedlivé, tak vězte, že zpomalení metabolismu není nevyhnutelné. Pravidelným cvičením totiž metabolismus zase nakopnete, aby se zrychlil, a tak i v klidových stavech spaloval více.

  • Chronický stres vám zhubnout nedovolí

    Nehubnete? Možná byste si to nejprve měli srovnat v hlavě • Autor: Shutterstock.com
    Může se z toho stát začarovaný kruh. Jste dlouhodobě ve stresu, takže aniž byste si toho vlastně všimli, přiberete pár kilogramů. A jen co si to uvědomíte, úporně se budete snažit je dostat zase dolů, ale ono to nepůjde, což vás opět může vystřelit na vrchol stresu. Výsledek? Nic nezhubnete a dokonce ještě něco možná přiberete. Jestli hledáte viníka, pak to jsou hormony, konkrétně kortizol. Ten se vyplavuje, když je tělo ve stresu, a zpomalí metabolismus tak, aby si tělo tuky ukládalo, namísto spalovalo. Je to v nás dáno geneticky. Dříve se totiž stejná chemická reakce děla v těle, když šli naši předci třeba do bitvy anebo na lov, tak aby měli dostatek energie. 
  • Je dobré zrychlit posilování

    Když posilujete, dávejte si pauzu • Autor: iStock

    To, že rychlý metabolismus jde ruku v ruce se cvičením, není žádná novinka. Co ale novinkou je, je fakt, že metabolismus nakopnete právě pomalým posilováním. Pokud posilujete a zvedáte závaží, pak nejlepší strategií je mezi jednotlivými sety si dávat dvě minuty pauzy. Vychází to ze stejné myšlenky, jako je vysoce intenzivní intervalový kardio trénink, při kterém střídáte maximální rychlost s běžným, pomalým tempem.

    Toto funguje podobně. Odpočinek může totiž podpořit růst svalové hmoty mnohem více, než pokud budete sázet jednu sadu za druhou. Zveřejnila to jedna britská studie z letošního roku. "Nejdůležitější ale je chodit posilovat alespoň dvakrát, třikrát týdně," řekla Pamela Peeke, autorka knihy Body for life for women. Střídání intervalu při cvičení pomůže nejen k pevnějším svalům, ale i rychlejšímu metabolismu.

  • Alfou a omegou je protein

    Luštěniny jsou důležitou součástí jídelníčku kvůli vysokému obsahu bílkovin • Autor: Shutterstock.com

    Jak bylo řečeno, čím více svalů máte, tím více kalorií budete spalovat třeba i při obyčejném sezení. A aby vám svaly správně rostly, kromě cvičení je musíte dobře vyživovat. K čemuž vám pomůže protein neboli bílkoviny. Ten pomáhá předcházet rozpadu svalové tkáně. Pokud chcete posílit svaly a zhubnout, měli byste jíst bílkoviny ke každému jídlu. Zdá se vám to těžké? Ve skutečnosti vůbec není. Protein je nejen v mase, ale i v luštěninách, mléčných výrobcích, tofu, ořeších, mořských plodech.

    Proč jsou bílkoviny tolik důležité při cvičení? To vám vysvětlí trenér Martin Šturc:

    Video se připravuje ...
    Jizerská 50: Proč je nutné jíst bílkoviny, pokud chcete zhubnout?VIDEO 
  • Zelený čaj funguje jako palivo

    Zelený čaj • Autor: Shutterstock.com
    Kdybyste se náhodou rozmýšleli, co si dát k pití, jestli kávu, nebo čaj, pak určitě sáhněte po čaji. A nejlépe po zeleném. Ten totiž funguje jako takové palivo pro váš metabolismus, aby frčel jak namazaný blesk. Není to žádný zázrak, ale prostá příroda. Zelený čaj totiž obsahuje katechiny, což je druh antioxidantu, který odbourává tuk z tukových buněk a pomáhá játrům přeměňovat tuk na energii, čímž se metabolismus zrychluje. Samozřejmě pořád musíte myslet na to, že samotné pití čaje vás nespasí, ale může vám dost pomoci.
  • Hýbejte se tři hodiny denně

    ,,, • Autor: Shutterstock.com
    Dáme si lekci matematiky. Den má 24 hodin. 8 hodin (alespoň většina z nás) tráví v práci. Dalších 6–8 hodin spíme. Kolik zbývá? Něco kolem osmi hodin. A během té doby bychom se měli snažit být co nejvíce v pohybu. To by nemuselo být tak těžké, ne? Když dvě třetiny dne strávíme sezením nebo ležením. Z toho zbytku, co vám zbývá, byste se měli snažit alespoň tři hodiny se hýbat. Neděste se, nikdo po vás nechce abyste tři hodiny běhali. Počítá se do toho třeba i chůze při nákupu, chůze pro děti do školy, procházka se psem, úklid a samozřejmě jakákoliv sportovní aktivita. 
  • Jezte česnek

    Pravidelná konzumace česneku funguje jako prevence vysokého krevního tlaku a vysokého cholesterolu • Autor: Shutterstock.com
    Máte rádi česnek? Pak jste šťastlivci a dopřávejte si ho dál. Podle studií, které nedávno vyšly, tato zelenina podporuje metabolismus a pomáhá kontrolovat hladinu lipidů v krvi. Pokud česnek přidáváte do potravin, které jsou bohaté na tuky a sacharidy, snížíte tím škodu, kterou by jinak ve vašem těle napáchaly. Kromě toho česnek může pomoct zlepšit imunitní systém, statečně umí bojovat se zánětem a snižuje krevní tlak.
  • Dopřejte si kvalitní spánek

    Žena • Autor: istockphoto.com
    I v tomto případě jsou na vině hormony. Pokud má člověk nedostatek spánku, zvyšuje se mu hladina hormonu ghrelin. Ten nám dává pocit hladu. To znamená, že aniž by vaše tělo skutečně potřebovalo přijmout potravu, mozek, ovlivněn hormony, cítí přesný opak. A rozhodně vás nezavede v obchodu do oddělení zdravé stravy. Neomylně vás přivede mezi ta nejtučnější a nejsladší jídla, aby dostal pořádnou dávku energie. Jenže tu už pak tělo nikde nespálí. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.