7 varovných signálů, že máte v těle nedostatek hořčíku. Řešte to s lékařem! | Moje zdraví

7 varovných signálů, že máte v těle nedostatek hořčíku. Řešte to s lékařem!

7 varovných signálů, že máte v těle nedostatek hořčíku. Řešte to s lékařem!
Únava a podrážděnost mohou být jedním z projevů nedostatku hořčíku • Autor: istock.com
16. března 2024 • 06:00

Necítíte se dobře? Máte pocit, že jste nepřiměřeně unavení? Možná vám v těle chybí jeden důležitý prvek – hořčík. Jak poznat, že ho máte nedostatek?

Hořčík je čtvrtý nejvíce zastoupený minerál v těle. Pro jeho fungování je nezbytný: Přispívá ke správné činnosti nervové soustavy a svalů, udržení zdravých zubů a kostí a k fungování metabolismu. Udržuje stabilní srdeční rytmus a má vliv i na funkci imunitního systému. Podílí se na procesu dělení buněk, snižuje míru únavy a vyčerpání, pomáhá se soustředěním. Také výsledky klinických studií dokládají pozitivní vliv hořčíku na snížení rizika vzniku diabetu 2. typu.

Nízkou hladinu hořčíku má podle výzkumů až třetina české populace. Jak poznat, že máte jeho nedostatek?

Brnění končetin

Jak už bylo řečeno, hořčík je nezbytný pro správné fungování nervové soustavy. Jeho nedostatek se může projevit nepříjemným brněním, které pocítíte zejména v končetinách a prstech na rukou i nohou. Může dojít i ke znecitlivění končetiny, pacienti popisují pocit, jako by jejich končetina „usnula“.

Svalové křeče

Nedostatek hořčíku se projevuje také křečemi: Končetin, hlavně nohou, popřípadě můžete cítit, že nohy či paže jsou ztuhlé nebo s nimi obtížně hýbete. Křeče se mohou objevit i v mimických svalech. 

Zvýšený příjem hořčíku se doporučuje také těhotným a kojícím ženám. „U těhotných žen se nedostatek hořčíku může projevit předčasnými kontrakcemi,“ upozorňuje profesor Vilím Šimánek z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci.

Změny nálad a úzkosti

Není-li náš organismus dostatečně zásoben hořčíkem, můžeme se cítit podráždění, popudliví, nevrlí, bez nálady. Některé příznaky mohou zahrnovat i duševní otupělost, nedostatek emocí, zvýšené pocity úzkosti nebo náchylnost k depresím. Objevuje se i nižší schopnost koncentrace a únava.

Únava

Každý je čas od času unavený. Typicky to znamená, že si musíte odpočinout. Těžká nebo přetrvávající únava však může být známkou zdravotního problému. Typická je také ranní únava hned po probuzení.

Vyšší dávku hořčíku bychom měli do organismu vpravit, když se ocitáme ve stresu: Podle vědeckých studií ho organismus v takové situaci spotřebuje až dvacetkrát více.

Které nemoci se projevují nadměrnou únavou? Více čtěte zde.

Změny srdečního rytmu

Nedostatek hořčíku může způsobit pokles hladiny draslíku, což může ovlivnit srdeční svalové buňky a způsobit změny srdečního rytmu. Pokud máte pocit, že je váš srdeční rytmus pomalejší nebo rychlejší než obvykle, ujistěte se u lékaře, co je příčinou. 

Zácpa

I zácpa může znamenat, že máte ve stravě málo hořčíku, který má mírně laxativní účinek. Potřeba vyprazdňování je individuální, o zácpě hovoří lékaři v případě, že člověk má stolici méně než 3x týdně.

Osteoporóza

Hořčík je nepostradatelný pro metabolismus vápníku. Zároveň je přibližně 60 procent hořčíkových zásob v těle vázáno v kostech. Nedostatek tohoto prvku se tedy může projevit řídnutím kostí a roste riziko vzniku osteoporózy.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.