Na nebezpečné příušnice dodnes nemáme účinný lék, zabírá jen očkování | Moje zdraví

Na nebezpečné příušnice dodnes nemáme účinný lék, zabírá jen očkování

Na nebezpečné příušnice dodnes nemáme účinný lék, zabírá jen očkování
Ani očkování není stoprocentní ochranou • Autor: iStock.com
22. března 2018 • 06:00

Myslíte si, že nákaza příušnicemi se vás netýká? Po přečtení tohoto článku možná změníte názor. Podle skupiny amerických lékařů se totiž desítky lidí tímto infekčním virovým onemocněním mohly nakazit během soutěže v roztleskávání, která se v únoru letošního roku uskutečnila v texaském Dallasu.
Nákazu prý způsobila jedna roztleskávačka, která do USA přicestovala ze zahraničí.

 Na základě této informace už americká média vyzvala Ministerstvo zdravotnictví, aby poslalo varovné dopisy všem účastníkům zmiňované soutěže. Naštěstí se zatím nákaza u nikoho dalšího neobjevila. I když z Dallasu zatím přicházejí dobré zprávy, je to důležitá připomínka toho, že příušnice mohou být velmi závažnou chorobou. Jaké jsou příznaky této nemoci a jak s ní bojovat?

Že toho o příušnicích moc nevíte? Není se čemu divit. Díky rozsáhlým očkovacím kampaním se totiž výskyt této choroby v posledním půlstoletí výrazně omezil. Než byla v šedesátých letech minulého století implikována pacientům účinná vakcína, bylo pravidelně ročně hlášeno na 186 tisíc případů nákazy. V posledních letech se ale počet pacientů s příušnicemi mírně zvýšil. Odborníci podotýkají, že je to hlavně kvůli poklesu očkování. 

Co to vlastně jsou příušnice?

Jedná se o infekční virové onemocnění, které postihuje zejména příušní slinné žlázy. Nakazit se jimi mohou děti od dvou let i dospělí. A jak probíhá nákaza? Jednoduše, pokud jste delší dobu s nakaženou osobou, přenese se na vás nemoc vzduchem. Možný je samozřejmě i přenos slinami či formou kontaminovaných předmětů, se kterými přišla nakažená osoba do styku. Inkubační doba po nakažení činí zhruba 16 až 25 dní. Výhodou však je, že po prodělané nemoci už na „ni“ máte celoživotní imunitu.

Jaké jsou příznaky příušnic?

V zmiňovaných žlázách se může vytvořit otok, který způsobí velkou bolest, potíže s polykáním a nafouklé tváře. Budete se cítit malátní, unavení, jako při obyčejné chřipce či nachlazení. Přidat se může i horečka a svalová bolest. Výše uvedené ale není pravidlem, někteří nakažení totiž žádné příznaky nemají.

Většina pacientů se z příušnic zotaví. Někdy se ale nemoc „rozjede“ na plné obrátky a může způsobit otok varlat či vaječníků. Ve výjimečných případech pak může vést ke ztrátě sluchu či k nebezpečnému otoku na mozku, známému jako meningitida. V nejkomplikovanějších případech pak může dojít k záchvatům, paralýze a následné smrti.

Příušnice se roznášejí prostřednictvím slin a jejich kapek, které se šíří vzduchem při kašlání či kýchání. Nemoc se může šířit i prostřednictvím předmětů, které nakažený používal, rozhodně tak například nepijte ze stejné lahve či sklenice.

Virus se obvykle roznese velmi rychle i kvůli tomu, že u některých pacientů se neobjevují žádné příznaky. Problémem je také to, že i lidé, kteří na sobě později komplikace sledují, nemusí mít v počátcích nemoci vůbec žádné symptomy.

Je očkování jistou prevencí?

Děti obvykle dostávají vakcínu proti příušnicím, spalničkám a zarděnkám jako 12 až 15měsíční. Druhou dávku jim pak lékaři implikují ve 4. až 6. roce života. Lidem, kteří ještě spalničky neprodělali a nebyli v dětském věku očkováni, odborníci doporučují, aby to rychle napravili.

Vakcína není vhodná jen pro těhotné ženy, mohla by totiž narušit jejich imunitní systém. I tak ale mějte na paměti, že současná vakcína vás chrání zhruba z 88 procent. Příušnice se tak ve výjimečných případech mohou objevit i u očkovaných jedinců.

Pokud máte příznaky, zůstaňte doma

Pokud vám lékař diagnostikoval příušnice, je nutná karanténa, při které nesmíte vycházet z domu. Neměli byste být ani ve styku s ostatními členy rodiny, mohli byste je totiž nakazit. Pokud už příušnice máte, musíte se smířit s tím, že jejich zaručená a účinná léčba neexistuje. Lékaři obvykle pacientům předepisují protizánětlivé léky, které vedou ke snížení horečky a bolesti. V závažnějších případech je pak nutná hospitalizace v nemocnici.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.