Zvracení u dětí: Jak ho zastavit a co pomáhá? | Moje zdraví

Proč děti zvrací a kdy už je to nebezpečné?

Proč děti zvrací a kdy už je to nebezpečné?
Horečku u dětí nemusíte snižovat v každém případě, záleží na její intenzitě • Autor: iStock.com
31. května 2023 • 14:00
Zvracení u malých dětí bývá mnohem častější než u dospělých a ve většině případů je důsledkem běžné infekce. Někdy může ale signalizovat také závažnější zdravotní problém. Na co dávat pozor, jak dítěti pomoci a kdy hrozí dehydratace a raději vyhledat lékaře?

Co bývá nejčastější příčinou zvracení u nejmenších dětí? Jsou to zejména infekční onemocnění trávicího traktu, virová nákaza (například obávaný rotavirus), parazitální infekce nebo u kojenců tzv. gastroezofageální reflux.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Společně se zvracením se mohou objevit také průjem a bolesti břicha, například v případě zánětu žaludku nebo střevní infekce. Zvracení ale také může být doprovodným jevem zánětu dýchacích cest nebo středního ucha (na vině je zahlenění nebo intenzivní silný dráždivý kašel), úpalu, v létě pak také úžehu.

Domácí první pomoc při zvracení dětí

Během zvracení dítěti podpírejte hlavu, poté opatrně vypláchněte ústní dutinu vodou, aby nedocházelo ke dráždění zubní skloviny zbytky agresivních zvratků, uložte nemocného pacienta do postele a na čelo dejte chladivý obklad. Dítě by mělo být pod neustálým dohledem, aby nedošlo v případě opakovaného zvracení k udušení.

Pokud má zvracení mírnější průběh a netrvá déle než několik hodin, stačí obvykle dítěti podávat po doušcích vlažný ovocný, fenyklový či heřmánkový čaj oslazený například hroznovým cukrem, případně neperlivou vodu nebo klidně slabou minerálku. V lékárně běžně pořídíte také speciální rehydratační roztoky (bez lékařského receptu). Žaludek zklidní i slazený vlažný černý čaj, podávejte ho po lžičkách (u dětí starších tří let můžete podávat po lžičkách vychlazenou Coca-colu).

Když se stav pacienta stabilizuje a zvracení ustane, v prvních hodinách podávejte nadále pouze tekutiny (slazenou vyprchanou minerálku, čaj, ředěný ovocný džus), později přidávejte jemně solenou dietní stravu, jako jsou brambory, rýže, drůbeží vývar, banán, suchary, den staré rohlíky nebo piškoty. Rozhodně dítěti nedávejte mléko a mléčné výrobky. Výjimku tvoří pouze mateřské mléko, pokud stále kojíte, a umělá kojenecká mléčná výživa.

Jak poznat dehydrataci u dětí?

Důsledkem intenzivnějšího zvracení bývá vysoká ztráta tekutin a odvodnění organismu, tedy dehydratace, což je stav u malých dětí velmi závažný. Jak poznáte, že je váš potomek dehydratován? Je unavený, ospalý, vypadá vyčerpaně, má propadlé oči a suché sliznice (netvoří se sliny ani slzy).

Pokud není dítě schopné pozřít ani čaj nebo vodu, odmítá tekutiny a nic v žaludku neudrží, je neprodleně nutné zavolat lékaře. U závažných případů dehydratace je někdy potřeba hospitalizace v nemocnici, kde jsou následně malému pacientovi podávány formou žilní infuze potřebné tekutiny s glukózou. Ukazatelem silné dehydratace může být jednoduchý trik – uchopte mezi dva prsty kůži na bříšku, lehce ji zvedněte a pusťte. Když se kůže hned navrátí do původního stavu, je to v pořádku, pokud se ale kožní řasa „narovnává“ déle, znamená to, že dítě trpí akutním nedostatkem tekutin.

Zvracení u kojenců

U novorozenců a kojenců se může objevovat ublinkávání, nejčastěji po podání mléka. Může se jednat o gastroezofageální reflux. Objevuje se až u poloviny kojenců do půl roku, s přibývajícím věkem se upravuje. Reflux znamená samovolné vracení potravy ze žaludku do jícnu a ústní dutiny a lékaři ho v prvních měsících života dítěte považují za poměrně normální jev (pokud není spojen s dalšími obtížemi a dítě prospívá a přibývá na váze). Příčinou je nedokončený vývoj zažívacího traktu (konkrétně funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem).

Trávicí potíže spojené se zvracením mohou být také průvodním znakem intolerance (nesnášenlivosti) laktózy, tedy mléčného cukru, v pozdějším dětském věku pak alergie na bílkovinu kravského mléka. Tyto potíže již patří do rukou lékaře – imunologa, alergologa.

Zákeřné rotaviry

Nejčastější příčinou závažných průjmových onemocnění u dětí, doprovázených vysokou horečkou, zvracením a bolestmi břicha, jsou rotavirové infekce (rotavirová gastroenteritida). Nejvíce jsou jimi ohroženy děti do pěti let, výjimkou nejsou ani případy u kojenců (které mohou mít až život ohrožující průběh).

Největším rizikem je rychlá dehydratace organismu, dítě pak většinou končí hospitalizováno v nemocnici. Viry jsou odolné, vysoce nakažlivé a velmi rychle se šíří (vzduchem). Dítě se může nakazit z čehokoli, čeho se dotkne, a strčí-li si následně prsty do pusy nebo je olízne. Proti nákaze rotavirovou infekcí je k dispozici vakcína, očkování se skládá ze dvou dávek a podává se kojencům mezi 9. a 24. týdnem života (nehradí zdravotní pojišťovny).

Kdy vyhledat lékaře?

Lékařskou pomoc byste měli neprodleně vyhledat v těchto případech: Stav dítěte se nelepší ani po 12 hodinách, dítě je letargické a malátné, zvracení probíhá opakovaně nebo dítě zvrací „obloukem“, objeví se horečka, nafouklé a citlivé bříško, potíže s dýcháním, bolest hlavy a ztuhlost krční páteře, pokud objevíte ve zvratcích žluč nebo krev, máte podezření na silnou dehydrataci, poranění břicha nebo hlavy (mohlo k němu dojít i několik dní před zvracením), u kojenců v případě, že je plenka suchá déle než šest hodin.

Které z vážnějších nemocí mají zvracení mezi svými příznaky? „Jde zejména o akutní záněty nitrobřišních orgánů (,slepé střevo‘, slinivka břišní, pobřišnice), o záněty mozku a jeho obalů a o otravy. Dítě se zvracením může také bránit něčemu, co mu vadí. Typické je třeba ranní zvracení před odchodem do mateřské školy, zvracení při nucení k neoblíbenému jídlu, při komplikované situaci v rodině, problémech ve škole apod. Je třeba pátrat po tom, proti čemu dítě protestuje, a snažit se to odstranit. Někdy je třeba pomoci psychologa,“ říká pediatr doc. MUDr. Ivan Novák, CSc.

Autor: Simona Procházková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.