Bojíte se spalniček? Změřte si hladinu protilátek, třetina testovaných ji nemá! | Moje zdraví

Bojíte se spalniček? Změřte si hladinu protilátek, třetina testovaných ji nemá!

Bojíte se spalniček? Změřte si hladinu protilátek, třetina testovaných ji nemá!
Autor: istockphoto.com
26. dubna 2019 • 06:00

Debata o tom, jak povinné má být očkování, je nekonečná. Například u spalniček klesla proočkovanost téměř o 20 procent. Pokud máte obavy, že vás může povětšinou hlavně dětská nemoc zasáhnout, nechte si změřit hladinu protilátek, pak se můžete nechat očkovat.

Zhruba 700 korun zaplatíte za jistotu, zda máte dostatek protilátek proti spalničkám. Těmi totiž mohou onemocnět i ti, kteří byli očkováni. Vakcína totiž po letech nemusí být stoprocentně účinná. Počet lidí, kteří mají zájem o zjištění protilátek, roste. Například podle údajů společnosti Synlab, která se jimi zabývá ve srovnání s rokem 2018, narostl sedmkrát, v porovnání s rokem 2017 je to až 56krát. “Z výsledků vyplývá, že 28 procent vyšetřených pacientů má nedostatečnou hladinu ochranných protilátek,” vysvětluje RNDr. Aneta Medonosová, odborná garantka infekční sérologie, SYNLAB.

Kdo je ohrožen?

Kromě jedinců, kteří spalničky v minulosti prokazatelně prodělali, jsou ohroženi jak lidi narození do roku 1969, kdy proti této nemoci plošná vakcinace neexistovala vůbec, tak ročníky 1969–1981, kdy se plošně očkovalo jednou vakcínou, i ti narození po roce 1982, kdy byla zavedena vakcinace dvoudávková.

Hladina protilátek v těle očkovaných je mimo jiné ovlivněna stavem imunitního systému každého jednotlivce a v průběhu času může dojít k takzvanému vyvanutí imunity neboli vymizení protilátek. Dostatečná hladina IgG protilátek by měla v případě kontaktu s nemocným ochránit před nákazou. Pokud je hladina protilátek nízká nebo hraniční, je na místě podstoupit přeočkování. Výhodou zjištění protilátek je i to, že se vyhnete zbytečné vakcinaci, která zatěžuje tělo. Cena vakcíny je přitom zhruba 800 korun.

Jak se projevují spalničky

Onemocnění se projevuje slabostí, bolestí svalů, kloubů, teplotou, zánětem spojivek, nechutenstvím, rýmou a kašlem. Inkubační doba nemoci trvá až dva týdny, infikovaní jedinci se tak mohou volně pohybovat na veřejnosti. Za dva až čtyři dny od prvních projevů se na vnitřní straně tváří v oblasti stoliček mohou objevit bělavé skvrny a následně dojde k výsevu vyrážky, která bývá doprovázena teplotami kolem 39 °C. Na léčbu spalniček dosud neexistuje lék, léčit lze pouze příznaky onemocnění, se samotnou infekcí se však tělo musí vyrovnat samo. To je pro organismus velice náročné a ne vždy se s ní úspěšně vypořádá. Pacient by měl být v každém případě izolován, pít dostatečné množství tekutin a užívat léky pro srážení teploty.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění, šíří se kapénkami, vzduchem nebo přímým kontaktem s nemocným. “Lze říci, že nekomplikovaný průběh onemocnění spalničkami se jeví jako celkem banální onemocnění. Bohužel až ve 30 procentech se mohou objevit velmi nebezpečné komplikace. Mohou to být kožní hnisavé infekce – druhotná infekce narušené kůže bakteriemi, infekce ucha, kde může hrozit ztráta sluchu, zápal plic, vážná onemocnění očí s možným následkem oslepnutí nebo dokonce zánět mozku, který může skončit i smrtí. V ohrožení jsou zejména děti do pěti let a dospělí nad 20 let,“ varuje MUDr. Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří.

WHO: Odmítání očkování je vážná hrozba

Problémem nízké proočkovanosti se zabývali na svém jarním kongresu i praktičtí lékaři. WHO totiž nově zařadila odmítání očkování mezi deset největších hrozeb pro zdraví lidí v roce 2019. Čeští praktičtí lékaři tyto obavy sdílí.

„Riziko odmítání očkování se týká zejména dětské populace. Sekundárně ale představuje nebezpečí i pro dospělé, mezi které se infekční nemoci od dětí rozšiřují,“ vysvětluje MUDr. Michal Bábíček, místopředseda Sdružení praktických lékařů (SPL). Za podmínku spolehlivé kolektivní ochrany se považuje 95procentní proočkovanost populace dvěma dávkami vakcíny. Tu aktuálně splňuje pouze 6 států Evropy: Chorvatsko, Island, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko a Švédsko. Česká republika sice z tohoto hlediska tradičně patří mezi země, kde se spalničky díky vysoké proočkovanosti obyvatel standardně nešíří, potřebné hranice proočkovanosti však u dětí dosáhla naposledy v roce 2014.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.