Ječné zrno | Co na něj zabírá, jaké jsou příčiny a je infekční? | Moje zdraví

Ječné zrno

Ječné zrno (hordeolum), tedy zánět mazové žlázky u některé z řas na očním víčku, je poměrně běžný problém. Jaké jsou příčiny vzniku, jak přesně se ječné zrno projevuje a jak se vyhnout opakovanému výskytu? Dozvíte se v článku. 

Podobně se projevuje i takzvané Vlčí zrno (chalazion), které vzniká ucpáním a následným zanícením hlubokých mazových (Meibomových) žlázek víčka.

Vznik a příčiny ječného zrna

Hlavní příčinou je ucpání mazové žlázky, při kterém dojde k hromaděním mazu. Ten je ideálním prostředím pro množení bakterií, které pronikají do oka z okolní kůže. Postupně se v místě postižené žlázky může objevit na vnější kožní nebo vnitřní spojivkové straně puchýřek s prosvítajícím hnisem.

K ucpání žlázky může dojít nejčastěji z těchto důvodů:

  • při nedostatečné hygieně očí (sem patří i dotýkání se očí špinavýma rukama)
  • po špatném odlíčení nebo volbě nevhodné kosmetiky
  • při celkovém oslabení obranyschopnosti organismu
  • při porušené funkci mazových žlázek, která může být součástí kožních onemocnění víček a obličeje (růžovka neboli rosacea, dermatitis seborrhoica zpravidla spojená se seboroickým chronickým zánětem okrajů víček)
  • při špatné manipulaci s kontaktními čočkami
  • v důsledku hormonálních změn, přetěžování očí nebo jejich nedostatečné ochraně například v prašném prostředí a podobně

Příznaky ječného zrna

Ječné zrno se typicky projevuje bulkou na víčku, která někdy nemusí být přes celkový otok oka patrná. Dále otokem, horkostí, zarudnutím, tlakem uvnitř oka a bolestí postiženého víčka. Vytvoření bulky může předcházet svědění nebo pocit, že do něj něco spadlo.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

oči

Jak vypadá ječné zrno se podívejte ve fotogalerii:

 

 

Léčba

Ječné zrno zpravidla během několika dnů dozraje a praskne. Hnis se vyplaví a místo se zahojí. Někdy se zánět může rozšířit i do hlubších žlázek a způsobit otok celého víčka. V případě, že je oteklé celé víčko, oko hodně bolí nebo když se ani po týdnu stav nelepší, je vhodné navštívit očního lékaře. Ten může zvážit nasazení antibiotické masti nebo očních kapek.

Ječné zrno může přejít i do chronické formy. Ve chvíli, kdy přetrvává déle než 6 až 8 týdnů, je vhodná malá operace v místním znecitlivění, při které se ječné nebo vlčí zrno nařízne několikamilimetrovým řezem a odstraní se jeho obsah i s pouzdrem.

Léky

V případě větší infekce je nutná lokální aplikace antibiotik.  

Bylinky

S hojením ječného zrna pomohou bylinky. Vezměte díl heřmánku, světlíku a sporýše a zalijte je horkou vodou. Do vylouhované směsi pak namočte čisté plátýnko a přikládejte třikrát denně na postižené místo.

Homeopatika

Pokud je ječné zrno světle červené a projevuje se bodavou bolestí, užívejte homeopatikum Apis Mellifica 9ch. Při umístění ječného zrna v blízkosti vnitřního koutku oka nasaďte homeopatikum Lycopodium clavatum 9ch. Pokud se vám ječné zrno často vrací, užívejte homeopatikum Staphysagria 9ch.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

cca 7 dnív nekomplikovaných případech

Domácí léčba a babské rady

Léčbu ječného zrna mohou urychlit teplé obklady, a to jak mokré (ideálně bylinkový odvar nebo borová voda), tak suché.

Pomoci může také rozvařená brambora, kterou rozmačkejte vidličkou, přidejte žloutek a kapku horkého mléka. Kašičku dejte na čisté, přežehlené plátýnko a třikrát denně přikládejte na oko.

Můžete také vzít hrst krupice a na suché pánvi ji nahřát. Vzniklou hrudku zabalte do plátýnka a přežehlené horkou žehličkou přiložte na ječné zrno, uspíšíte tím jeho vývoj. Pomoci může i obklad z obyčejně krupicové kaše.

Další tipy pro léčbu ječného zrna naleznete v tomto článku.

Možné komplikace

Zánět se může rozšířit i do další části oka (například do slzné žlázy).

Ječné zrno v těhotenství

I přesto, že ječné zrno neohrožuje vývoj plodu u těhotných žen, doporučuje se v tomto období zvýšené dodržování hygienických zásad. Stejně jako v ostatních případech však většinou samo odezní. Pokud by se tak nestalo, je třeba poradit se v lékárně nebo navštívit lékaře, který může předepsat vhodný přípravek pro těhotné či kojící ženy.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Ječné zrno u dětí

U dětí jsou příznaky onemocnění podobné jako u dospělých. Mohou se však objevit zvětšené příušní uzliny nebo zvýšená teplota. U dětí také více hrozí riziko nechtěného sahání do postiženého oka, proto je třeba je více hlídat, případně postižené místo přelepit náplastí. Pokud problém přetrvává delší dobu, doporučuje se navštívit lékaře, který může v krajním případě doporučit i chirurgický zákrok.

Prevence

Hlavním způsobem prevence je dodržování základních hygienických pravidel. Ječné zrno je vysoce infekční a dochází u něj k snadnému přenosu. Proto je třeba mýt si často ruce a nedotýkat se špinavými prsty svých očí. Důležitá je i hygiena obličeje (důkladné odlíčení) a hygiena při užívání kontaktních čoček.

Záněty žlázek se bohužel mohou opakovat. Jejich častější výskyt může být i známkou celkového oslabení imunitního systému. V takovém případě je nutné provést podrobnější testy. Dále je také vhodné užívání vitaminů řady B (B-komplex).

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.