Růžovka: Příznaky, projevy, léčba | Moje zdraví

Růžovka

Růžovka neboli rosacea je chronické zánětlivé onemocnění kůže (dermatóza) postihující muže i ženy. Ženy trpí růžovkou častěji, ale u mužů mívá závažnější průběh. Objevuje se zpravidla po třicátém roce života.

Růžovka vzniká vlivem kombinace genetických, imunitních, hormonálních a životních faktorů. Období akutního vzplanutí často střídá období bez příznaků. Onemocnění se nelze úplně zbavit, ale léčebné metody pomohou zmírnit příznaky a ovlivnit průběh onemocnění.

Příčiny

Příčina onemocnění není úplně jasná. Zcela jistě má vliv genetická dispozice, při které kůže člověka reaguje na běžné podněty začervenáním a zánětem (vrozená vazomotorická labilita obličeje). Spolupodílet se mohou též onemocnění trávicí soustavy, vysoký tlak nebo kožní mikroby (kvasinky či roztoč Demodex folliculorum, takzvaný trudník tukový).

Vznik růžovky mohou zapříčinit také vnější faktory, jako je prudké sluneční záření nebo stres. Přestože neexistuje důkaz o tom, že je růžovka psychosomatickým onemocněním, může mít psychika vliv na její průběh.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

obličej

Příznaky

K prvním příznakům onemocnění patří zarudnutí pokožky (erytém), kdy pokožka extrémně reaguje na běžné situace, jako jsou změna teplot, pití horkých nápojů nebo alkoholu, na některá jídla nebo sluneční záření. Zčervenání může způsobit také nevhodná kosmetika, stres, hormonální změny nebo některé léky. Zarudnutí je zpočátku přechodné, později může být trvalé a často ho doprovází pálení kůže. Na obličeji jsou patrné rozšířené cévky, posléze se objevují pupínky a boláčky. Onemocnění může doprovázet i otok obličeje.

Růžovka se vyskytuje nejčastěji na nose, tvářích, středu čela a bradě. U mužů bývá velmi často postižen právě nos.

Při delším trvání dochází ke zvětšení mazových žláz a zhrubnutí kůže (fibrotizace), což vede k zesílení kůže (fyma), proto vznikají hrbolaté až květákovité útvary na nose, tedy nevzhledné zbytnění nosu (rinofyma).

Více než 50 % pacientů s růžovkou trpí tzv. oční formou rosacey, mají tedy problémy se zarudnutím spojivek, s pocitem cizího tělíska v oku, pálením, štípáním, suchostí, svěděním očí nebo citlivostí na světlo.

Léčba

Vzhledem k tomu, že se jedná o chronické onemocnění, bývá léčba dlouhodobá. Čím dříve se s ní začne, tím větší je šance na to, že se onemocnění dostane pod kontrolu a pacient nebude mít žádné příznaky. Léčbu je třeba konzultovat s dermatologem, aby se zjistila správná diagnóza a léčebný plán.

Léky

Na kůži se aplikují přípravky s protizánětlivými účinky. V počátečních stadiích onemocnění je tedy léčba místní, lékař předepisuje léčebné krémy, gely, pasty, například s metronidazolem či ichtamolem. Při zhoršení stavu se používají lokální či celková antibiotika, případně též metronidazol v tabletách, u těžších stavů pak izotretinoin.

Růžovku je možné léčit i chirurgicky. Na rozšířené cévky a začervenání kůže lze použít cévní laser, případně pulzní intenzivní světlo. Při vzniku jizev se využívají různé možnosti korektivní dermatologie, laserového ošetření nebo přímo plastické chirurgie. Laserová léčba růžovky se obvykle provádí ve specializovaných klinikách nebo ordinacích dermatologů.

Domácí léčba a babské rady

Léčba patří do rukou dermatologa, pacient by se ale měl ke své pleti chovat šetrně. Doporučuje se omezit příliš horké nápoje, cukr, alkohol, kořeněná jídla a pokrmy a nápoje obsahující histamin (červené víno, pikantní sýry, jogurty, pivo, slaninu). Je také třeba důsledně chránit pokožku před slunečním zářením, omezit saunování nebo jiný pobyt v horku (bikram jóga a pod), pacient by měl používat nedráždivou kosmetiku a pokud možno se vyhýbat stresu a dodržovat zdravou životosprávu.

Bylinky

Obličej je možné mazat protizánětlivou rakytníkovou mastí. Zarudnutí a svědění postižených oblastí může zmírnit gel z aloe vera. Antioxidanty a látky s protizánětlivými účinky obsahuje také zelený čaj.

Vyšetření

Diagnózu stanovuje kožní lékař.

Jak si pomoci sám

Léčba patří do rukou dermatologa, pacient by se ale měl ke své pleti chovat šetrně. Omezit pití příliš horkých nápojů, kořeněná jídla a alkohol, omezit jídla obsahující histamin (červené víno, pikantní sýry, jogurty, pivo, slaninu). Důsledně chránit pokožku před slunečním zářením, omezit saunování nebo jiný pobyt v horku (bikram jóga a pod), pacient by měl používat nedráždivou kosmetiku a pokud možno se vyhýbat stresu.

Vyšetření

Diagnózu stanovuje kožní lékař.

Komplikace

Růžovka může způsobit na obličeji nevzhledné zbytnělé útvary, perzistující otok obličeje nebo takzvaný květákovitý nos. Komplikací mohou být i psychické potíže, v důsledku změn na obličeji mohou pacienti trpět špatným sebehodnocením, sklíčeností i depresemi.

Kdy jít k lékaři

Každý člověk, který pozoruje na obličeji zarudnutí, které nemizí, pálení obličeje nebo vidí malé rozšířené cévky, by měl navštívit dermatologa.

Růžovka, nebo akné?

Rosacea se vyskytuje u dospělých, akné především v období puberty. U akné jsou přítomny komedony, tedy černé a bílé tečky, ucpané póry, u rosacey se vyskytuje začervenání kůže přes viditelné cévky. Rosacea sice postihuje obě pohlaví, nicméně ve větší míře ženy, nejčastěji mezi 30. a 60. rokem věku.

Prevence

Onemocnění není nakažlivé a nelze jej přenášet z jedné osoby na druhou kontaktem skůží. Prevencí je hlavně změna stravovacích návyků, pravidelná fyzická aktivita a vyhýbání se stresu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.