Otrava houbami: Poznejte včas její projevy a zachraňte si život

Vyrazili jste do lesa a přinesli si domů košík plný hub? Skvělé! Jestli jste ale při svém houbaření sáhli vedle, mohli byste místo pochutnávání si na výborné smaženici skončit v nemocnici. Otrava houbami je velmi závažná, a v některých těžkých případech může skončit i smrtí. Víte, jak poznáte, že je zle?
Hned v úvodu bychom vás měli varovat, že otrav houbami je hned několik druhů. Liší se nejen závažností průběhu, ale také svým původem. Lehčí otrava vás postihne v případě, že sníte například holubinku vrhavku, ryzce kravského, hřiba satana nebo hlívu olivovou. Příznaky v podobě žaludečních a střevních potíží se objeví zpravidla už dvě hodiny po konzumaci hub a trvají v průměru 2 až 3 dny.
Těžkou otravu si přivodíte, když sníte muchomůrku zelenou nebo příbuzné houby. Prvních 8 až 12 hodin probíhá bez příznaků. Poté přichází prudká bolest v břiše, úporné zvracení a průjmy. Nemocný pociťuje celkovou slabost a schvácenost, má žízeň. Při postupu otravy dochází též k narušení kardiovaskulárního systému. Objevuje se zpomalení srdečního tepu a zároveň výrazné bušení, snížení krevního tlaku, bolesti hlavy. Přechodem do šoku se končetiny stávají bledé a chladné. Při těžké otravě začínají pak nemocnému selhávat ledviny a nastane kolaps. Pokud do této doby nevyhledá lékaře, dojde i k selhání jater a 10. až 12. den po požití jedovaté houby upadne do kómatu. Úmrtnost je 50 až 80 % případů těchto otrav, u dětí se ale několikanásobně navyšuje.
Mohou jíst houby bez obav i děti? Odpověď najdete zde.
Patnáct nejlepších tipů na zpracování hub si přečtěte zde.
Otravu si můžete i vsugerovat
Možná jste nevěděli, že existují otravy pravé, nepravé a zdánlivé. Do první skupiny patří ty, při kterých jedovaté látky v houbách skutečně zaútočí na náš organismus. Nepravé otravy se projevují lehčími nebo těžšími zažívacími problémy, jsou ale způsobeny naší přecitlivělostí nebo alergií na houby, a ne jejich jedovatostí. Nejčastěji takovou otravu poznáte, když houby jí několik lidí, ale špatně je po nich jen jednomu z nich. K nejnebezpečnějším druhům patří v tomto případě čechratka podvinutá, která je v atlasech evidována mezi jedovatými houbami, i když v ní nebyl objeven žádný toxin. Zdánlivé otravy se projevují také zažívacími obtížemi, ale mají psychický původ. Jedná se o situaci, kdy si vsugerujeme, že jsme se otrávili, i když k tomu vůbec nedošlo.
Víte, jak na první pomoc?
Pokud na sobě zpozorujete příznaky otravy houbami, v první řadě vypijte vlažnou slanou vodu a vyvolejte zvracení. V žádném případě nepijte mléko. Při lehčí otravě, která se projeví za 1 až 4 hodiny po jídle, spolkněte několik tablet živočišného uhlí a zapijte je alespoň půl litrem černého čaje. Při vážnější otravě (projeví se za 6 až 10 hodin) si vezměte minimálně 10 tablet živočišného uhlí a zapijte litrem černého čaje. Otrávené jídlo nikdy nevyhazujte, mějte ho připravené pro laboratoř, která je prozkoumá a na základě výsledku bude určena vhodná léčba. Nechte se okamžitě dopravit k lékaři, ale rozhodně neřiďte auto. Při některých otravách totiž může dojít i ke ztrátě vědomí.
Při komunikaci se záchrankou nahlaste, kdo se otrávil, jeho přibližnou hmotnost a věk. Dispečerovi řekněte, z čeho otrava pochází, kdy a kolik hub dotyčný snědl. Popište mu příznaky otravy a nezapomeňte sdělit své jméno a odkud voláte.
Sedm rad, jak správně sbírat houby, čtěte zde.
Houby můžete sbírat dokonce i na sídlišti. Další informace najdete zde.
Naše nejjedovatější houby
Muchomůrka zelená
(Amanita phalloides)
Je považována za nejnebezpečnější houbu Evropy a Severní Ameriky – způsobuje zde nejvíce smrtelných otrav. Je nejen prudce jedovatá, ale navíc se první příznaky otravy objevují až v okamžiku, kdy je jed vstřebán v organismu a jsou již zasaženy důležité orgány (zejména játra). K tomu dochází zhruba po 8 až 12 hodinách od konzumace. V současnosti se udává úmrtnost cca 1/4 otrávených. Muchomůrka bývá zaměňována například za bedlu, žampiony, růžovku či jedlou holubinku nazelenalou.

Pavučinec plyšový
(Cortinarius orellanus)
Pavučinec je naší nejjedovatější a zároveň nejzákeřnější houbou. Zákeřná je hlavně doba inkubace, příznaky otravy se totiž projevují za 2 dny až 3 týdny. Kvůli tomu se o jeho jedovatosti dlouho nevědělo, až do roku 1958 byl považován za jedlou houbu. Přitom dokáže lehce usmrtit nebo vážným způsobem trvale poškodit ledviny. Jako smrtelná dávka se uvádí 30 g čerstvé houby. Vyskytuje se vzácně a otravy u nás jsou buď velmi výjimečné, nebo se je nepodaří identifikovat. Více o této houbě čtěte zde.

Muchomůrka tygrovaná
(Amanita pantherina)
První příznaky otravy se projevují za půl až dvě hodiny po požití houby. Dostavuje se blouznění, účinek je podobný opilosti. Otrava může mít těžký průběh a bez včasné hospitalizace hrozí postiženému smrt. Ve větším ohrožení jsou hlavně osoby s poruchami oběhové soustavy a srdce. Muchomůrka tygrovaná u nás roste místy velmi hojně. Houba je velmi podobná jedlé muchomůrce šedivce a lze ji také zaměnit za velmi oblíbenou a chutnou muchomůrku růžovku.
