Otrava houbami: Příznaky, první pomoc a léčba | Moje zdraví

Otrava houbami: Poznejte včas její projevy a zachraňte si život

Otrava houbami: Poznejte včas její projevy a zachraňte si život
Autor: istock.com
8. července 2020 • 10:00

Vyrazili jste do lesa a přinesli si domů košík plný hub? Skvělé! Jestli jste ale při svém houbaření sáhli vedle, mohli byste místo pochutnávání si na výborné smaženici skončit v nemocnici. Otrava houbami je velmi závažná, a v některých těžkých případech může skončit i smrtí. Víte, jak poznáte, že je zle?

Hned v úvodu bychom vás měli varovat, že otrav houbami je hned několik druhů. Liší se nejen závažností průběhu, ale také svým původem. Lehčí otrava vás postihne v případě, že sníte například holubinku vrhavku, ryzce kravského, hřiba satana nebo hlívu olivovou. Příznaky v podobě žaludečních a střevních potíží se objeví zpravidla už dvě hodiny po konzumaci hub a trvají v průměru 2 až 3 dny.

Těžkou otravu si přivodíte, když sníte muchomůrku zelenou nebo příbuzné houby. Prvních 8 až 12 hodin probíhá bez příznaků. Poté přichází prudká bolest v břiše, úporné zvracení a průjmy. Nemocný pociťuje celkovou slabost a schvácenost, má žízeň. Při postupu otravy dochází též k narušení kardiovaskulárního systému. Objevuje se zpomalení srdečního tepu a zároveň výrazné bušení, snížení krevního tlaku, bolesti hlavy. Přechodem do šoku se končetiny stávají bledé a chladné. Při těžké otravě začínají pak nemocnému selhávat ledviny a nastane kolaps. Pokud do této doby nevyhledá lékaře, dojde i k selhání jater a 10. až 12. den po požití jedovaté houby upadne do kómatu. Úmrtnost je 50 až 80 % případů těchto otrav, u dětí se ale několikanásobně navyšuje.

Mohou jíst houby bez obav i děti? Odpověď najdete zde.
Patnáct nejlepších tipů na zpracování hub si přečtěte zde.

Otravu si můžete i vsugerovat

Možná jste nevěděli, že existují otravy pravé, nepravé a zdánlivé. Do první skupiny patří ty, při kterých jedovaté látky v houbách skutečně zaútočí na náš organismus. Nepravé otravy se projevují lehčími nebo těžšími zažívacími problémy, jsou ale způsobeny naší přecitlivělostí nebo alergií na houby, a ne jejich jedovatostí. Nejčastěji takovou otravu poznáte, když houby jí několik lidí, ale špatně je po nich jen jednomu z nich. K nejnebezpečnějším druhům patří v tomto případě čechratka podvinutá, která je v atlasech evidována mezi jedovatými houbami, i když v ní nebyl objeven žádný toxin. Zdánlivé otravy se projevují také zažívacími obtížemi, ale mají psychický původ. Jedná se o situaci, kdy si vsugerujeme, že jsme se otrávili, i když k tomu vůbec nedošlo.

Víte, jak na první pomoc?

Pokud na sobě zpozorujete příznaky otravy houbami, v první řadě vypijte vlažnou slanou vodu a vyvolejte zvracení. V žádném případě nepijte mléko. Při lehčí otravě, která se projeví za 1 až 4 hodiny po jídle, spolkněte několik tablet živočišného uhlí a zapijte je alespoň půl litrem černého čaje. Při vážnější otravě (projeví se za 6 až 10 hodin) si vezměte minimálně 10 tablet živočišného uhlí a zapijte litrem černého čaje. Otrávené jídlo nikdy nevyhazujte, mějte ho připravené pro laboratoř, která je prozkoumá a na základě výsledku bude určena vhodná léčba. Nechte se okamžitě dopravit k lékaři, ale rozhodně neřiďte auto. Při některých otravách totiž může dojít i ke ztrátě vědomí.

Při komunikaci se záchrankou nahlaste, kdo se otrávil, jeho přibližnou hmotnost a věk. Dispečerovi řekněte, z čeho otrava pochází, kdy a kolik hub dotyčný snědl. Popište mu příznaky otravy a nezapomeňte sdělit své jméno a odkud voláte.

Sedm rad, jak správně sbírat houby, čtěte zde.
Houby můžete sbírat dokonce i na sídlišti. Další informace najdete zde.


Naše nejjedovatější houby

Muchomůrka zelená
(Amanita phalloides)
Je považována za nejnebezpečnější houbu Evropy a Severní Ameriky – způsobuje zde nejvíce smrtelných otrav. Je nejen prudce jedovatá, ale navíc se první příznaky otravy objevují až v okamžiku, kdy je jed vstřebán v organismu a jsou již zasaženy důležité orgány (zejména játra). K tomu dochází zhruba po 8 až 12 hodinách od konzumace. V současnosti se udává úmrtnost cca 1/4 otrávených. Muchomůrka bývá zaměňována například za bedlu, žampiony, růžovku či jedlou holubinku nazelenalou.

Muchomůrka zelenáMuchomůrka zelená • Autor: istock.com

Pavučinec plyšový
(Cortinarius orellanus)
Pavučinec je naší nejjedovatější a zároveň nejzákeřnější houbou. Zákeřná je hlavně doba inkubace, příznaky otravy se totiž projevují za 2 dny až 3 týdny. Kvůli tomu se o jeho jedovatosti dlouho nevědělo, až do roku 1958 byl považován za jedlou houbu. Přitom dokáže lehce usmrtit nebo vážným způsobem trvale poškodit ledviny. Jako smrtelná dávka se uvádí 30 g čerstvé houby. Vyskytuje se vzácně a otravy u nás jsou buď velmi výjimečné, nebo se je nepodaří identifikovat. Více o této houbě čtěte zde.

Pavučinec plyšovýPavučinec plyšový • Autor: istock.com

Muchomůrka tygrovaná 
(Amanita pantherina)
První příznaky otravy se projevují za půl až dvě hodiny po požití houby. Dostavuje se blouznění, účinek je podobný opilosti. Otrava může mít těžký průběh a bez včasné hospitalizace hrozí postiženému smrt. Ve větším ohrožení jsou hlavně osoby s poruchami oběhové soustavy a srdce. Muchomůrka tygrovaná u nás roste místy velmi hojně. Houba je velmi podobná jedlé muchomůrce šedivce a lze ji také zaměnit za velmi oblíbenou a chutnou muchomůrku růžovku.

Muchomůrka tygrovanáMuchomůrka tygrovaná • Autor: istock.com

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.