Otrava houbami: Za jak dlouho se projeví příznaky? | Moje zdraví

Nesbírejte zmrzlé houby. Odborníci radí, proč je to nebezpečné

Nesbírejte zmrzlé houby. Odborníci radí, proč je to nebezpečné
Autor: istock.com
24. listopadu 2023 • 04:55

Přinesli jste si i teď na podzim domů košík plný hub? Letos zcela nečekaně rostou. Odborníci ale varují, letní a podzimní houby by nikdy neměly zmrznout, jinak hrozí zažívací potíže. 

Odborná garance textu: vedoucí Toxikologického informačního střediska MUDr. Kateřina Kotíková, Ph.D.

Hned v úvodu bychom vás měli varovat, že otrav houbami je hned několik druhů. Liší se nejen závažností průběhu, ale také svým původem. 

Rozhodně si dejte pozor na houby přemrzlé. I když vypadají dobře, hrozí, že v noci přemrzly a mohly by způsobit potíže. Houby hřibovité by nikdy zmrznout neměly, i při skladování hub v mrazáku se doporučuje je nejdříve tepelně upravit, čili nemrazit čerstvé houby. Rozmrazeně hřibovité houby z mrazáku stejně jako houby, které zmrzly v lese, by mohly způsobit zažívací obtíže.

Zimním houbám by mráz vadit neměl. Patří mezi ně hlíva ústřičná a penízovka sametonohá či pařezník pozdní a jidášovo ucho.

Obecně platí, že se vždy ujistěte, že jsou všechny houby jedlé. Co dělat, pokud se vám udělá špatně? Kdy může jít o vážné ohrožení života a kdy jen o běžné zažívací potíže? Otrava houbami je velmi závažná, a v některých těžkých případech může skončit i smrtí. Víte, jak poznáte, že je zle?

Příznaky otravy z hub

Lehčí otrava vás postihne v případě, že sníte například holubinku vrhavku, ryzce kravského, hřib satan nebo hlívu olivovou. Příznaky v podobě žaludečních a střevních potíží se objeví zpravidla už dvě hodiny po konzumaci hub a trvají v průměru 2 až 3 dny.

Video se připravuje ...
Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život?VIDEO 

Těžkou otravu si přivodíte, když sníte muchomůrku zelenou nebo příbuzné houby. Prvních 8 až 12 hodin probíhá obvykle bez příznaků. Poté se objevují bolesti břicha, úporné zvracení a průjmy. Nemocný pociťuje celkovou slabost a schvácenost, má žízeň. Může dojít k dehydrataci organismu.

Druhý až čtvrtý den po požití houby dochází k postižení jater a ledvin. V lehkých případech se projeví jen biochemické změny, jako je zvýšení hodnot jaterních enzymů, v závažných případech může dojít k akutnímu selhání jater a ledvin. V nejzávažnějších případech může být nutná transplantace jater. V posledních pěti letech v Česku ale žádné úmrtí po otravě muchomůrkou zelenou nebylo.

Mohou jíst houby bez obav i děti? Odpověď najdete zde.
Patnáct nejlepších tipů na zpracování hub si přečtěte zde.

Pravé a nepravé otravy z hub

Možná jste nevěděli, že existují otravy pravé, nepravé a zdánlivé. Do první skupiny patří ty, při kterých jedovaté látky v houbách skutečně intoxikují či otráví náš organismus.

Nepravé otravy se projevují lehčími nebo těžšími zažívacími problémy. Nepravou otravu si můžete přivodit i tím, že houby nedostatečně tepelně upravíte nebo je před konzumací skladujete neadekvátním způsobem. Houby jsou náchylné na teplo, a tak je s nimi potřeba zacházet jako s masem. Tedy co nejdříve zpracovat a uchovávat v lednici. Zažívacími obtížemi se můžou projevit také přecitlivělost nebo alergie na houby. 

Zdánlivé otravy se projevují také zažívacími obtížemi, ale mají psychický původ. Jedná se o situaci, kdy si vsugerujeme, že jsme se otrávili, i když k tomu vůbec nedošlo. 

Jak na první pomoc po otravě houbami?

Pokud si včas uvědomíte, že jste možná požili jedovatou houbu, vyvolejte si zvracení. Mléko v tomto případě nijak nepomůže. Pokud jste požili jen hřibovité houby, můžete si doma vzít několik tablet aktivního (černého) uhlí, ale pokud máte podezření, že by se mohlo jednat o muchomůrku zelenou, určitě vyrazte do nemocnice.

Zbytky hub nikdy nevyhazujte, vezměte je s sebou do nemocnice, kde je možné zařídit vyšetření v laboratoři. Nechte se okamžitě dopravit k lékaři, ale rozhodně neřiďte auto. Při některých otravách totiž může dojít i ke ztrátě vědomí.

Při komunikaci se záchrankou nahlaste, kdo se otrávil, jeho přibližnou hmotnost a věk. Dispečerovi řekněte, z čeho otrava pochází, kdy a kolik hub dotyčný snědl. Popište mu příznaky otravy a nezapomeňte sdělit své jméno a to, odkud voláte. 

V telefonu mějte uložené číslo na Toxikologické informační středisko (224  91 92 93, 224 91 54 02), v případě podezření na otravu z hub se můžete telefonicky poradit. Hodit se vám může i během jiných situací. Volejte například, pokud dítě pozře léky, tekuté mýdlo či prášek na praní. 

Sedm rad, jak správně sbírat houby, čtěte zde.
Houby můžete sbírat dokonce i na sídlišti. Další informace najdete zde.


Naše nejjedovatější houby

Muchomůrka zelená
(Amanita phalloides)
Je považována za nejnebezpečnější houbu Evropy a Severní Ameriky – způsobuje zde nejvíce smrtelných otrav. Je nejen prudce jedovatá, ale navíc se první příznaky otravy objevují až v okamžiku, kdy je jed vstřebán v organismu a jsou již zasaženy důležité orgány (zejména játra). K tomu dochází zhruba po 8 až 12 hodinách od konzumace. Muchomůrka bývá zaměňována například za bedlu, žampiony, růžovku či jedlou holubinku nazelenalou.

Muchomůrka zelená • Autor: istock.com

Pavučinec plyšový
(Cortinarius orellanus)
Pavučinec je naší nejjedovatější a zároveň nejzákeřnější houbou. Zákeřná je hlavně doba inkubace, příznaky otravy se totiž projevují za 2 dny až 3 týdny. Kvůli tomu se o jeho jedovatosti dlouho nevědělo, až do roku 1958 byl považován za jedlou houbu. Přitom dokáže lehce usmrtit nebo vážným způsobem trvale poškodit ledviny. Jako smrtelná dávka se uvádí 30 g čerstvé houby. Vyskytuje se vzácně a otravy u nás jsou buď velmi výjimečné, nebo se je nepodaří identifikovat. Více o této houbě čtěte zde.

Pavučinec plyšový • Autor: istock.com

Muchomůrka tygrovaná 
(Amanita pantherina)
První příznaky otravy se projevují za půl hodiny až dvě hodiny po požití houby. Dostavuje se blouznění, účinek je podobný opilosti. Otrava může mít těžký průběh a bez včasné hospitalizace hrozí postiženému smrt. Ve větším ohrožení jsou hlavně osoby s poruchami oběhové soustavy a srdce. Muchomůrka tygrovaná u nás roste místy velmi hojně. Houba je velmi podobná jedlé muchomůrce šedivce a lze ji také zaměnit za velmi oblíbenou a chutnou muchomůrku růžovku.

Muchomůrka tygrovaná • Autor: istock.com

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.