Dubová kůra | Moje zdraví

Dubová kůra

Dubová kůra (cortex querci) se používá k léčení od pradávna. Z celého stromu (dub - quercus) má nejvyšší obsah účinných látek a je významným lékem na mnohé zdravotní potíže. Hojí například poranění kůže, které je třeba vydezinfikovat, a zastavuje krvácení.

Popis

Dubová kůra je tmavošedá a hrubě rozpukaná. Používá se ve formě gelů a mastí, můžete ji ale koupit i v řezané formě. Usušená dubová kůra se používá několikrát denně ve formě výplachů a obkladů, odvaru ke koupelím a k omývání. 

Dub je opadavý až 40 m vysoký strom s červeně zbarvenou kůrou, která však může postupně šednout. Listy se sbírají na koncích větví, jsou krátce řapíkaté. Dub kvete v jehnědí a plodem je žalud. Tento strom se údajně může dožít až 1500 let.

Účinné látky

V kůře jsou obsaženy zejména katechinové třísloviny (6 až 20 %) a dále kyselina galová a elagová, hořčiny, flavonoidy, pryskyřice a další látky.

Účinky na zdraví

Dubová kůra působí protizánětlivě, protikrvácivě, protialergicky a chrání pokožku nebo tkáň před mikroby, plísněmi a viry.

Vnitřní použití

Dubová kůra může pomoci při problémech s průjmem a při různých žaludečních nebo střevních katarech. Je využitelný i při vnitřním krvácení v menším rozsahu, při zánětech trávicího traktu, ale například i při krvácení z konečníku a při výskytu hemoroidů. Na vnitřní použití se dá koupit například v lékárně i již hotová dubová kůra na vytvoření léčivého čaje (recept viz níže). 

Čaje proti zánětům. Tyhle můžete pít každý den.

Pozor, u některých lidí může vnitřní užití vyvolat alergickou reakci, a proto je třeba kůžu používat opatrně!

Vnější použití

Vnější použijtí dubové kůry je mnohem účinnější, než vnitřní. Ve formě odvaru se používá například na kloktadlo při zánětech sliznice dutiny ústní nebo hrtanu. Přidává se ale i do koupelí, které díky ní mají blahodárné účinky na lidskou pokožku. Sedavé koupele v odvaru z dubové kůry se osvědčily lidem trpícím na hemeroidy, protože kůra má silné stahující účinky. Umývání odvarem z dubové kůry se též doporučuje hned v prvním týdnu po porodu (poté lze užívat místo toho heřmánek).

Na bolestivé klouby bez otoků přikládáme kašovitý obklad z čerstvých, drcených (nebo sušených a spařených) listů. Obklad necháme přiložený nejprve jednu hodinu, ale při dobré snášenlivosti jej můžeme nechat i přes celou noc.

Výskyt

Dub letní u nás roste zejména v teplých oblastech, dub zimní v oblastech chladnějších. Různé druhy dubu lze nalézt prakticky téměř na všech kontinentech.

Sběr

Dubovou kůru sbíráme ze stromů na podzim, a to pouze z mladých větví o průměru maximálně 2-3 cm. Kůra na větvi se podélně nařízne a postupně odlupuje, pak jí v tenké vrstvě usušíme (při teplotách do 50 °C) a uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sáčku a uskladníme v suchu. 

Domácí recepty

Čaj z dubové kůry

Jednu nebo dvě čajové lžičky dubové kůry zalijte 250 ml vroucí vody, nechte směs zhruba 8 až 10 minut louhovat a pakpřeceďte, aby v čaji nezůstaly zbytky. Čaj pijte ve dvou až třech dávkách za den, přičemž při užívání by měl člověk pocítit úlevu při žaludečních a střevních potížích.

Proč nás bolí žaludek a břicho? Více čtěte zde.

Odvar k vnější aplikaci

2 polévkové lžíce dubové kůry zalijeme 250 ml studené vody, přivedeme do varu a 10 minut povaříme, scedíme - používáme k omývání postižených míst, nebo na obklady. Pro přípravu odvaru ke kloktání snížíme dávku kůry na 1 polévkovou lžíci do 250 ml vody.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.