Nejlepší čaje pro vaši pleť. Které popíjejte plnými doušky? | Moje zdraví

Nejlepší čaje pro vaši pleť. Které popíjejte plnými doušky?

Nejlepší čaje pro vaši pleť. Které popíjejte plnými doušky?
Autor: istock.com
25. ledna 2021 • 14:00

Popíjení čaje je skvělým rituálem, který přináší relax a zklidnění. Bylinkové čaje mohou mít zklidňující účinky, některé působí protizánětlivě, jiné umí pomoci třeba s trávením. A některé se stavem vaší pleti. Které čaje popíjejte, aby pokožka pomaleji stárla, a které, pokud vás trápí například ekzém?

Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj je plný antioxidantů, které zpomalují stárnutí kůže. Pokud si dáte šálek denně, podpoříte mladistvější vzhled pokožky a prospějete svému zdraví! Heřmánkový čaj ovšem nemusíte jen pít – až si někdy v zrcadle všimnete tmavých kruhů pod očima a otoků, přiložte na víčka dva sáčky s heřmánkovým čajem. Zbaví vás otoku i unaveného vzhledu. Kromě toho heřmánek dezinfikuje a podporuje hojení.

Jasmínový čaj

Jasmínový čaj nejen krásně voní, ale má i antioxidační a antibakteriální účinky. Působí tak nejen proti stárnutí, ale podporuje i imunitní systém. Rozšiřuje cévy a prokrvuje pokožku. Pomáhá i v boji proti akné.

Zelený čaj

Zelený čaj pijte každý den a po třech měsících bude vaše pleť viditelně pružnější i hebčí na dotek. Tento účinek potvrdila studie publikovaná magazínem Journal of Nutrition. Mohou za to obsažené polyfenoly, které navíc i zlepšují odolnost před poškozením sluncem. Katechiny zase podporují tok krve a přísun kyslíku do pleti a ta je pak celkově zdravější a stárne pomaleji.

Vitamín C v zeleném čaji chrání před poškozením UV zářením i vaše vlasy a vitamín E je obnovuje, pokud jsou suché nebo poškozené. Zelený čaj tak nemusíte jen popíjet, ale můžete jím vlasy i jen oplachovat.

Rooibos

Rooibos je také bohatý na antioxidanty a minerální látky jako měď, fluor, mangan, vápník, železo, draslík, hořčík, sodík, fosfor a zinek. Obsahuje také látky, které uklidňují tělo a pomáhají s relaxem a lepším spánkem. Pití tohoto čaje také zmírňuje bolesti hlavy.

Sáčky s vylouhovaným čajem jsou skvělé při zmírňování projevů akné, pomáhají také při ekzému. Stačí je přiložit na pár minut na postižené místo. Když vyluhovaný rooibos rozmixujete se zeleným čajem a přidáte trochu olivového nebo jojobového oleje a kapku citronové šťávy, získáte skvělou masku na obličej, která napomůže cirkulaci krve a regeneraci.

Zázvorový čaj

Zázvor má protizánětlivé účinky, což je pro zdraví prospěšné. Popíjení čaje zpomaluje tvorbu vrásek a stárnutí pleti. Má také zklidňující účinky a eliminuje začervenání pleti. Stačí do studeného zázvorového čaje ponořit vatový tamponek a přiložit na problémové oblasti na 10 až 20 minut. Následně smyjte.

Mátový čaj

Máta umí víc, než zklidnit podrážděný žaludek. Díky obsahu mentolu je tento čaj skvělou volbou pro mastnou pleť, protože zpomaluje produkci mazu. Vychlazený čaj můžete používat jako pleťovou vodu. Ta pleť zklidní, umí stáhnout rozšířené póry a má protizánětlivé účinky. Pomáhá při léčbě ekzémů, akné a při svědění kůže.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.