Ovocná kůže plná vitamínů: Vyrobte si ji z borůvek, radí bylinkářka
Ať už v lesích či ve stáncích podél silnic, borůvky lze v současné době vidět pomalu na každém kroku. Než je nasypeme na koláč, řekněme si o nich trochu více – a třeba pro ně pak i vy najdete ještě jiné využití.
Brusnice borůvka je víceletý keřík z čeledi vřesovcovité. Dorůstá výšky zhruba 30 cm a je známá i pod jmény černice, čičoredka, hafery, myrtovka či žoráví. Roste na nevápenité půdě a miluje polostinná až slunečná stanoviště. Kvete v květnu až červnu, plody dozrávají v létě.
Borůvky obsahují vápník, železo, karoten, mangan, chrom, vitamíny B1, B2, C, kyselinu jablečnou, citronovou a benzoovou, flavonoidy a glykosidy. Borůvky jsou velmi účinné proti průjmu – dříve se používaly i při léčbě úplavice. Pektiny v nich obsažené na sebe také vážou škodlivé volné radikály, a pokud trpíte na šeroslepost, měli byste borůvky také zařadit do svého jídelníčku – tmavé pigmenty, které jsou v borůvkách obsaženy, vám pomohou zrak posílit.
A co si tedy z borůvek můžeme připravit?
Jako obvykle nejsnazší a nejrychlejší na přípravu je čaj: 10 g čerstvých borůvkových listů přelijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut odstát a pijte až 3x denně. Čaj je možné připravit i ze sušených plodů a je účinný zejména při potížích s močovým měchýřem a při cukrovce.
Při infekcích a zánětech v dutině ústní pomáhá žvýkat čerstvé či sušené plody – brusnice borůvka má totiž silné antiseptické účinky.
V případě zmíněných průjmových onemocnění nejezte borůvky čerstvé, ale připravte si kaši ze sušených plodů: Hrst sušených borůvek nechte ve 250 ml vody nabobtnat a svařte. Rozmačkejte za pomoci šťouchadla na brambory a hotovou kaši po lžičkách snězte. Čerstvé borůvky mají spíše opačný účinek – působí projímavě.
Znáte ovocnou kůži? Vyzkoušejte ji
Máte hodně borůvek a už nevíte co s nimi? Zkuste si místo zamrazení připravit ovocnou kůži – při dodržení správného postupu vám pak hotová ovocná kůže vydrží několik měsíců, a tak budete moci z blahodárných účinků borůvek čerpat i v zimních měsících. Navíc se kůže dá připravit i z jiných druhů ovoce a po libosti je kombinovat.
Potřebujete:
- 500 g zralých jablek
- 500 g borůvek
Jak na to?
1. Jablka oloupejte. Pokud používáte ovoce s peckami, vypeckujte ho.
2. Vše vložte do mixéru a rozmixujte na kašovitou konzistenci.
3. Ovocnou hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, a to tak, aby tvořila zhruba 3–4 mm silnou vrstvu.
4. V troubě či sušičce na ovoce nechte 8–10 hodin sušit.
5. Že je hotovo, poznáte tak, že ovocná hmota působí na dotek opravdu jako kůže.
6. Celou kůži sloupněte z pečicího papíru v jednom kuse, srolujte do trubičky a zabalte do potravinářské fólie. V případě potřeby a chuti vždy kousek odkrojte a zbytek opět zabalte.
7. Pozor, teplota při sušení nesmí přesáhnout 50 stupňů – jen tak si ovoce zachová všechny zdraví prospěšné látky.