Ovocná kůže plná vitamínů: Vyrobte si ji z borůvek, radí bylinkářka | Moje zdraví

Ovocná kůže plná vitamínů: Vyrobte si ji z borůvek, radí bylinkářka

15. července 2021 • 06:00

Ať už v lesích či ve stáncích podél silnic, borůvky lze v současné době vidět pomalu na každém kroku. Než je nasypeme na koláč, řekněme si o nich trochu více – a třeba pro ně pak i vy najdete ještě jiné využití.

Brusnice borůvka je víceletý keřík z čeledi vřesovcovité. Dorůstá výšky zhruba 30 cm a je známá i pod jmény černice, čičoredka, hafery, myrtovka či žoráví. Roste na nevápenité půdě a miluje polostinná až slunečná stanoviště. Kvete v květnu až červnu, plody dozrávají v létě.

Borůvky obsahují vápník, železo, karoten, mangan, chrom, vitamíny B1, B2, C, kyselinu jablečnou, citronovou a benzoovou, flavonoidy a glykosidy. Borůvky jsou velmi účinné proti průjmu – dříve se používaly i při léčbě úplavice. Pektiny v nich obsažené na sebe také vážou škodlivé volné radikály, a pokud trpíte na šeroslepost, měli byste borůvky také zařadit do svého jídelníčku – tmavé pigmenty, které jsou v borůvkách obsaženy, vám pomohou zrak posílit.

A co si tedy z borůvek můžeme připravit?

Jako obvykle nejsnazší a nejrychlejší na přípravu je čaj: 10 g čerstvých borůvkových listů přelijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut odstát a pijte až 3x denně. Čaj je možné připravit i ze sušených plodů a je účinný zejména při potížích s močovým měchýřem a při cukrovce.

Při infekcích a zánětech v dutině ústní pomáhá žvýkat čerstvé či sušené plody – brusnice borůvka má totiž silné antiseptické účinky.

V případě zmíněných průjmových onemocnění nejezte borůvky čerstvé, ale připravte si kaši ze sušených plodů: Hrst sušených borůvek nechte ve 250 ml vody nabobtnat a svařte. Rozmačkejte za pomoci šťouchadla na brambory a hotovou kaši po lžičkách snězte. Čerstvé borůvky mají spíše opačný účinek – působí projímavě.

Znáte ovocnou kůži? Vyzkoušejte ji

Máte hodně borůvek a už nevíte co s nimi? Zkuste si místo zamrazení připravit ovocnou kůži – při dodržení správného postupu vám pak hotová ovocná kůže vydrží několik měsíců, a tak budete moci z blahodárných účinků borůvek čerpat i v zimních měsících. Navíc se kůže dá připravit i z jiných druhů ovoce a po libosti je kombinovat.

Potřebujete:

  • 500 g zralých jablek
  • 500 g borůvek

Jak na to?

1.      Jablka oloupejte. Pokud používáte ovoce s peckami, vypeckujte ho.

2.      Vše vložte do mixéru a rozmixujte na kašovitou konzistenci.

3.      Ovocnou hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, a to tak, aby tvořila zhruba 3–4 mm silnou vrstvu.

4.      V troubě či sušičce na ovoce nechte 8–10 hodin sušit.

5.      Že je hotovo, poznáte tak, že ovocná hmota působí na dotek opravdu jako kůže.

6.      Celou kůži sloupněte z pečicího papíru v jednom kuse, srolujte do trubičky a zabalte do potravinářské fólie. V případě potřeby a chuti vždy kousek odkrojte a zbytek opět zabalte.

7.      Pozor, teplota při sušení nesmí přesáhnout 50 stupňů – jen tak si ovoce zachová všechny zdraví prospěšné látky.

Autor: Markéta Janďourková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.