Zlomená kost? Hojení si můžete urychlit o pár týdnů | Moje zdraví

Zlomená kost? Hojení si můžete urychlit o pár týdnů

Zlomená kost? Hojení si můžete urychlit o pár týdnů
Autor: istock.com
27. listopadu 2020 • 14:00

Zlomili jste si nohu? Víte, že na takové poranění tělo reaguje aktivizováním svých sil? A tušíte, jak mu pomoci zejména, pokud jsou kosti už křehčí?

Zajímavé je, že při zlomenině tělo zdravého jedince doslova mobilizuje své síly a během několika měsíců kost postupně obnoví. Proces hojení je dlouhý, náročný a vyžaduje běžnou fixaci zlomené části a klid.

Co se v těle děje při zlomenině?

Při úrazu se poškozená odumírající tkáň nahromadí na okraji kosti, odkud ji příslušné buňky postupně odstraňují. Tělo se zároveň připravuje na tvorbu nové kostní tkáně. Do deseti dnů od úrazu se začnou tvořit fibroblasty, základní buňky vazivové tkáně, které se dle potřeby mohou přeměnit na kostní buňky, buňky chrupavky nebo i svalové buňky. Fibroblasty vytvářejí kolagenní vlákna a mezi dvěma zlomenými konci kosti začne vznikat jakýsi „most“ v podobě vazivového spojení, který se v další fázi přetvoří na kostěný.

Tato fáze může přetrvávat i tři až čtyři měsíce, než dojde k úplnému hojení a přetvoření na pevnou kost. Součástí léčby by měl být i dostatečný příjem vápníku, který je základním stavebním kamenem kostí, s podporou vitamínu K2 a D3.  Vápník s podporou K2 a D3 může proces zkrátit až o 2 týdny.

Vše o zdrojích vápníku čtěte zde.

Křehčí kosti

U starších osob, těhotných žen, po menopauze je pomalejší nejen proces hojení, ale i vyšší pravděpodobnost, že dojde ke zlomenině. Jejich kosti jsou křehčí. Náchylní jsou i lidé, kteří drží nevhodné diety nebo ve svém jídelníčku nemají i kvůli potravinové intoleranci dostatek živin a vápníku. 

Konkrétně dospělému zdravému člověku se doporučuje užívat 1 000 mg přírodního vápníku denně, při úrazu i 1 200 mg. „Poslední vědecké práce ale ukazují, že příjem vápníku v naší populaci klesl až na 400–500 mg/den, což odpovídá množství doporučenému pro dítě do 1 roku,“ upozorňuje primářka MUDr. Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie Fakultní nemocnice Motol v Praze. 

Znáte nejčastější mýty o letních úrazech? Více čtěte zde.

Vápník z jídla nestačí

Pouhá konzumace potravin bohatých na vápník není záruka toho, že kosti začnou zázračně rychle srůstat. Nezáleží jen na jeho množství v dané surovině, ale na jeho biologické dostupnosti, tedy jeho vstřebatelnosti. Běžně známý je vysoký obsah v tvrdých sýrech a obecně v mléčných výrobcích, méně potom v ořeších nebo máku

Potraviny s dostatečným obsahem vápníku ale mají problém, jsou často hodně kalorické a tučné a navíc bývají častým zdrojem alergií a potravinových intolerancí. Řešením může být i čistě přírodní vápník z vaječných skořápek, který je pro naše tělo ideální, protože jeho částice jsou po mikronizaci dostatečně malé, aby se přes tenké střevo dostaly do celého organismu.

Proč vápník nestačí?

Pro podporu hojení kostí je třeba doplnit také vitaminy D3 a K2, bez nichž se vápník v těle nedostane tam, kam má. „Tyto vitaminy se podílí na efektivním vstřebávání a ukládání vápníku do kostí, jenž se jinak může ukládat v cévních stěnách a měkkých tkáních,“ vysvětluje MUDr. Jana Čepová. Upozorňuje, že vápník uložený v cévách a měkkých tkáních může výrazně zvyšovat riziko aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob, proto je důležité užívat při vápníku i oba vitaminy. 

Kromě toho je důležité zvýšit příjem živočišných bílkovin a vitamínu C. Živočišné bílkoviny (hovězí, krůtí, drůbež) jsou zdrojem kolagenu pro obnovu tkání a kůže. Na tvorbu kolagenu má velký vliv právě vitamin C, proto do jídelníčku přidejte i ovoce a zeleninu bohaté na céčko nebo zavítejte do lékárny. Tam by vám měli poradit, dbejte hlavně na kvalitu ověřeného výrobce, čtěte složení, a především si všímejte deklarovaného množství účinné látky. Více najdete na: www.jsemstalekost.cz.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.