Šest jógových pozic, které pomohou proti stresu a úzkosti | Moje zdraví

Šest jógových pozic, které pomohou proti stresu a úzkosti

18. září 2020 • 06:00

Zprávy posledních dní ohledně počtu nakažených v mnohých z nás vyvolávají pocity nejistoty nebo až úzkosti. Terapeuti přinášejí řadu návodů, jak nepodlehnout panice, ve většině z nich je také zahrnut pohyb nebo meditace. Spojení obojího může přinést jóga. Představujeme pět základních pozic neboli asán, které vám v boji s nepříjemnými pocity mohou pomoci.

Stres je v našem životě všudypřítomný. Naším cílem by ho ani tak nemělo být eliminovat, ale naučit se mu čelit. Jednou z možností je pravidelné cvičení jógy. Jóga zahrnuje hluboké dýchání se zaměřením na držení těla a uklidnění mysli. Cílem není překonat se, vydržet, soutěžit. Cílem je zklidnění, relax a příjemné chvíle sami se sebou. A zmírnění úzkosti jako takový vedlejší produkt.

Jak začít

Ujistěte se, že máte pohodlnou podložku a oblečení, které neškrtí nebo se neshrnuje. Najděte si dostatek místa a poproste zbytek rodiny, aby vás alespoň půl hodiny nerušil. Cvičit můžete v tichu nebo při klidné hudbě, můžete použít éterický olej. Připraveni? Jdeme na to.

1. Pozice mrtvoly

 

Autor: istock.com
Začněte tím, že si lehnete na podložku do takzvané polohy mrtvoly. Na zádech, ruce a nohy mírně od těla. Zavřete oči a uvědomte si, že jste tady a teď. Klidně dýchejte a svůj dech pomalu prodlužujte. „Tato pozice je sice nejjednodušší na provedení, ale nejtěžší pro mysl, aby nebloudila,“ říká Tania Ami, lektorka jógy pro Doyouyoga. Vydržte přibližně pět minut a zkuste myslet jen na svůj dech. Pokud zjistíte, že myslíte na něco jiného, je to v pořádku. Myšlenky bloudí každému. Vy je nechte jen odejít a vraťte se v mysli zase ke cvičení.

2. Zvednuté nohy podél stěny

Autor: istock.com

Pro další pozici položte podložku ke zdi, lehněte si hýžděmi co nejblíže a zvedněte nohy. Můžete to zvládnout i bez opory. Uvolněte ruce podél těla s dlaněmi nahoru. Zavřete oči a opět dýchejte. Myslete jen na svůj dech a pomalu ho prodlužujte. Můžete počítat: nádech na pět, výdech na pět. Pokud je těžké přitisknout záda k podlaze, použijte podpěru pod boky. Vydržte tak dlouho, jak vám to bude příjemné. 

3. Poloha dítěte

Autor: iStock.com

Ujistěte se, že máte dostatečně silnou podložku (nebo použijte přikrývku), aby vás nebolela kolena. Měli byste se cítit pohodlně. Klekněte na kolena, nohy můžete mít u sebe nebo koleny od sebe a patami u sebe. Natáhněte ruce nahoru a předkloňte se dopředu, jak jen můžete. Pomalu se dostaňte rukama až na podložku a uvolněte hlavu, paže, krk, ramena, záda a samozřejmě své myšlenky. Zavřete oči a dýchejte. Při každém výdechu myslete na uvolnění svalů. Vydržte alespoň pět minut.  

4. Pozice kleští

Autor: iStock.com

Posaďte se na podložce s rovnými zády a s nohama nataženýma před sebou. Vzpažte a poté se předklánějte dopředu tak, jako byste chtěli hrudník položit na stehna. Snažte se držet záda co nejdéle rovná, pomalu se snažte položit čelo za holeně. Pokud nejste trénovaní, nahrbte záda a pokrčte kolena. Dýchejte a snažte se co nejvíce uvolnit. Je jedno, zda u toho vypadáte elegantně jako jogínka na obrázku. Důležité je se uvolnit a cítit pohodlně. Tato póza pomáhá zmírnit úzkost, bolesti hlavy i mírnou depresi.  

5. Kočka – kráva

Autor: iStock.com

Dříve se tomu říkalo také kočka – pes. Přesuňte se na všechny čtyři: Dlaně jsou pod rameny, kolena pod kyčelními kostmi a záda na začátku rovná. Nadechněte se a s výdechem prohněte záda, přitáhněte lopatky k sobě, rozevřete hruď a zvedněte pohled. Chvíli vydržte, nadechněte se a s výdechem se vyhrbte a podívejte směrem k břichu. Střídejte polohy a sledujte dech. Soustřeďte se na pohyb každého obratle páteře.

6. Předklon

Autor: iStock.com

Jedná se o velmi prospěšnou polohu, kterou lze provádět prakticky kdykoli a kdekoliv, i v práci. Dodává energii a uvolňuje napětí. Postavte se nohama mírně od sebe. Zvedněte paže a pomalu, přes předklon s rovnými zády, ruce spusťte dolů. A pak se uvolněte jako hadrová panenka, můžete si chytnout lokty, jako na obrázku. Myslete na to, jak se uvolňují vaše ramena, horní části zad a hlava. Zavřete oči a zhluboka se nadechněte, zbavte se jakýchkoli myšlenek a vydržte, jak dlouho chcete.  

7. A zase ta mrtvola

Cvičení skončete zase v poloze mrtvoly. Zavřete oči, uvolněte napětí v obličeji. Zklidněte a prohlubte dýchání. Pozorujte, jak se cítíte, a porovnejte to s tím, jak jste se cítili na začátku cvičení. A pokud náhodou necítíte příjemné uvolnění nebo protažení, nezlobte se na sebe, že byste snad špatně cvičili nebo že to nefunguje. Pokud se budete věnovat cvičení pravidelně, jeho přínos určitě pocítíte.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.