Vyšetření CRP: K čemu je dobré a kdy ho žádat u lékaře? | Moje zdraví

Vyšetření CRP: K čemu je dobré a kdy ho žádat u lékaře?

Vyšetření CRP: K čemu je dobré a kdy ho žádat u lékaře?
Autor: istock.com
16. června 2020 • 10:00

Zajímali jste se někdy o to, jaké vybavení má mít váš praktický lékař v ordinaci? Zatímco některé musí mít každé pracoviště, pro jiné to neplatí. Týká se to i přístroje na stanovení hladiny CRP v krvi, který může lékařům pomoci se rozhodnout, zda potřebujte antibiotika, či nikoli.

Povinné základní vybavení zdravotnických zařízení stanoví vyhláška, zjednodušeně řečeno lze říci, že praktik by měl mít u sebe: tonometr (měří tlak), fonendoskop (lékařský nástroj k poslechu a vyšetření pacienta zejména pro vyšetření srdce a plic), lékařský teploměr, osobní váhu a výškoměr. 

O tom, jak si vybrat lékaře, čtěte zde.

Řada praktických lékařů, hlavně dětských, už běžně využívá možnost provádět stanovení CRP přímo ve své ordinaci. „Příslušné výkony však nemá ve smlouvě s pojišťovnou automaticky každý praktický lékař, který by si přístroj pořídil. Pojišťovna předmětné výkony nasmlouvá a následně hradí jen při splnění stanovených podmínek – smyslem tohoto opatření je zajistit potřebnou kvalitu daného vyšetření,“ vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň. 

Další informace o CRP testu čtěte zde.

Pokud lékař nemá příslušné výkony uvedené ve smlouvě s pojišťovnou, pak zajišťuje v případě potřeby pacientovi vyšetření CRP v laboratoři čili odesláním vzorku krve. Toto vyšetření CRP v externí laboratoři je stejně jako to u lékaře hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Proč je vyšetření CRP tak důležité? 

Pro lékaře je orientací k rozhodování o tom, zda potřebujete antibiotika. Zatímco dříve jste museli vždy čekat na vyšetření výtěru z krku, aby se zjistilo, jaký je původ vaší nemoci, zhruba před 15 lety se v ordinacích lékařů, zejména těch dětských, objevil přístroj na vyšetření takzvaného C-reaktivního proteinu – CRP. 

„Zvýšená tělesná teplota není dostatečnou informací pro určení diagnózy. Je proto důležité znát hladinu CRP. Podle jeho obsahu v krvi poté můžeme poměrně přesně rozlišit mezi bakteriálním nebo jiným, nejčastěji virovým, původem onemocnění. Zatímco první případ splňuje podmínky pro nasazení antibiotik, v druhém se zpravidla stačí vyležet a léčit se běžně dostupnými prostředky,“ vysvětluje doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D. ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Antibiotika léčí, ale i škodí

Kromě toho, že včas a rychle zjistíte, jaké léky na vaši nemoc zaberou, podstatné je i to, že se CRP testem výrazně snižuje šance, že antibiotika budete polykat zbytečně. Proč to tak vadí? Antibiotika jsou sice dobrým lékem, ale v těle nezabíjejí jenom špatné bakterie, ale i ty dobré. Proto by k nim lékař měl sáhnout jen v oprávněných případech.

Nadměrné užívání antibiotik také způsobuje, že se v populaci snižuje citlivost na tyto léky a nezabírají zdaleka tak dobře jako dříve. Škodlivé bakterie si na ně, zjednodušeně řečeno, zvykly.

O tom, co dělat, když u vás nezabírají antibiotika, čtěte zde.

Kromě lékařských ordinací si každý může test také koupit za zhruba 300 korun v lékárně. Skleněnou kapilárou se nejdříve píchnete do prstu, pak vymáčknete kapku krve tak, aby se kapilára zaplnila. Pak ji vložíte do přiloženého roztoku a protřepete. Roztok pak pipetou přenesete do testovací kazety a po pěti minutách odečtete výsledek podle přiloženého návodu. Zjednodušeně řečeno je to podobné jako při těhotenském testu.

Zánět v těle ale může probíhat ještě mnohem nenápadněji. To se týká například problémů v dásních nebo gynekologických potíží. Pak je potřeba speciálního vyšetření krve, takzvaným hs-CRP. Od známého CRP vyšetření se liší tím, že je sensitivnější než klasické CRP a dokáže tedy odhalit i menší odchylku. 

Záněty lze včas odhalit při preventivních prohlídkách, a to jak u praktika, tak u gynekologa nebo zubaře, který upozorní na počínající zánět či parodontózu. Záněty je třeba nepodceňovat, protože z dlouhodobého hlediska poškozují cévy a vedou k jejich ucpávání.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.