Zděšení v Anglii: Domácí těhotenské testy ukázaly ženám, že jsou v očekávání. Nebyla to ale pravda | Moje zdraví

Zděšení v Anglii: Domácí těhotenské testy ukázaly ženám, že jsou v očekávání. Nebyla to ale pravda

Zděšení v Anglii: Domácí těhotenské testy ukázaly ženám, že jsou v očekávání. Nebyla to ale pravda
Ilustrační foto • Autor: iStock.com
8. listopadu 2018 • 06:00

To si takhle jdete po rozchodu s přítelem udělat těhotenský test a najednou zjistíte, že s člověkem, kterého už nemilujete, budete čekat potomka. Jak je to ale možné? Vždyť měl vždy při pohlavním styku ochranu a vy berete prášky, tak kde je chyba a co budete dělat dál? Konec vejšky, totální změna života?

I tak mohl vypadat příběh některé z žen, která si v Anglii udělala domácí těhotenský test a použila k tomu výrobek od jedné firmy. Následně se ale ukázalo, že celkem 58 tisíc těhotenských testů bylo chybných a i ženám, které nebyly v očekávání, hlásily pozitivní výsledek. Naštěstí se přihlásilo jen malé procento žen, které dospěly do stavu hysterie nebo k rozchodu. Ale právě na základě jejich stížností byl nakonec tento výrobek stažen ve Velké Británii z distribuce.

Problém mohl být i opačný – test dal falešnou naději někomu, kdo se o miminko už dlouho snaží.

Pokud jste byli v Anglii a kupovali jste si tam z nějakého důvodu těhotenské testy, tak se raději podívejte, zda nejsou od firmy Clear & Simple a nemají na sobě číslo vadné dávky DM10220170710E. Odpovědné britské orgány teď důrazně ženám doporučují, aby kdokoliv, kdo se s chybou uvedeného těhotenského testu setká, vše co nejdříve ohlásil.

Testová mánie

Možná si říkáte, proč o tomto problému vůbec píšeme. Není to ale od věci, v globálním měřítku se těhotenské testy celkem propírají. Existuje totiž jeden hodně zvláštní trend – „závislost na těhotenském testu“. Je to skutečně tak, například lednový průzkum britského rodičovského serveru UK ChannelMum.com zjistil, že celkem 62 procent britských žen se i navzdory vysokým nákladům podrobuje hned několika variantám těhotenských testů. Chtějí mít totiž jistotu, zda jsou, či nejsou skutečně těhotné.

Řeknete si, tak proč si nezajdou ke gynekologovi a mají klid. No, z nějakého důvodu to zkrátka udělat nechtějí, ať už například kvůli rodičům či partnerovi. Z dalšího průzkumu, kterého se zúčastnilo 1 435 žen, bylo zjištěno, že 7 procent z nich podstoupí raději deset těhotenských testů. A jedna z dvaceti žen pak dokonce podstoupí 16 těhotenských testů, aby zjistila, zda je, či není v očekávání.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.