Osteoporózu často odhalí až zlomenina. Jak se nechat vyšetřit včas?  | Moje zdraví

Osteoporózu často odhalí až zlomenina. Jak se nechat vyšetřit včas? 

Osteoporózu často odhalí až zlomenina. Jak se nechat vyšetřit včas? 
Autor: istock.com
15. prosince 2020 • 14:00

Řídnutí kostí je strašák zejména žen vyššího věku. Nemoc totiž probíhá nepozorovaně a upozorní na ni často až třeba vážná zlomenina. Pak už je samozřejmě pozdě na prevenci. 

Osteoporóza se vyvíjí postupně. Prvním projevem mohou být bolesti v zádech, kulatá záda, ale také fakt, že při měření výšky naměříte o dva centimetry méně. Výrazně náchylnější k osteoporóze jsou ženy, zvláště pak ženy po menopauze. Potvrzují to i údaje Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. „Z celkového počtu klientů s osteoporózou tvoří 90 procent ženy. V loňském roce trpělo osteoporózou celkem 28 685 našich klientů, z nich 25 808 žen a pouze 2 877 mužů,“ potvrzuje Hana Kadečková, tisková mluvčí pojišťovny. 

Osteoporózu odhalí denzitometrie

Osteoporózu je možné rychle a bezbolestně odhalit pomocí speciálního vyšetření ještě předtím, než se projeví. Toto vyšetření se nazývá kostní denzitometrie a dokáže spolehlivě stanovit hustotu a obsah minerálů v kostní hmotě a odhalit riziko zlomenin. 

O vhodnosti tohoto vyšetření rozhoduje ošetřující lékař a je hrazené z veřejného zdravotního pojištění. „Denzitometrie umožňuje stanovení rizika vzniku zlomenin, zejména u žen v menopauze nebo po menopauze, ale vyšetření je nutné i u dalších onemocnění, u kterých jsou známky prořídlé kostní struktury. Často jsou zjištěny i další faktory zvyšující riziko zlomenin, a to u obou pohlaví,“ vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

Standardně se vyšetřují dvě, maximálně tři oblasti skeletu, nejčastěji se jedná o bederní úsek páteře, kyčelní klouby nebo oblast distálního předloktí. Toto vyšetření je podle Sršně dostačující pro vyhodnocení stavu kostní struktury i změn probíhajících v čase léčby. 

Vše o bolestech zad čtěte zde.

Na základě výsledků denzitometrie je možné podstoupit cílenou léčbu, ale osteoporózu jako jednu z nejčastějších civilizačních nemocí lze účinně ovlivnit i jinak. Díky obecným pokynům pro úpravu životosprávy a doporučenou, běžně dostupnou terapií.

Kosti ztrácejí vápník

Osteoporóza je onemocnění, při kterém ubývá kostní hmota a dochází ke změnám v její struktuře. Kosti postupně ztrácejí vápník, jenž zajišťuje jejich tvrdost, proto jsou křehčí a snadno se zlomí. Nemocný nemusí o svém onemocnění dlouho vědět a lékaři je často odhalí až při první zlomenině, kdy už je nemoc značně rozvinutá. Tyto zlomeniny pak mohou velmi výrazně zhoršit kvalitu života, zapříčinit závislost nemocných na pomoci druhých, nebo dokonce vést až k předčasnému úmrtí.

Osteoporóza postihuje až 10 procent populace, přičemž léčeno je pouhých 10–20 procent případů. Její výskyt postupně roste. Důvodem je zvyšování průměrného věku populace a nezdravý životní styl, zejména nedostatek pohybu. Ten má na kvalitu kostí velký vliv a může ji výrazně ovlivnit již v dětství a v průběhu dospívání – tedy v období, kdy se kostní tkáň vytváří.

Kosti člověka trpícího osteoporózou jsou křehké, snadněji se lámou a právě fraktura bývá často prvním příznakem tohoto onemocnění. Vyskytuje se u každé třetí ženy a jednoho z pěti mužů nad padesát let.

V rámci prevence proti osteoporóze v dospělosti by měla být pozornost zaměřena na zdravou výživu s dostatečným přísunem vápníku a vitamínu D, jakož i na dostatek přiměřeného pohybu. K rozvoji osteoporózy naopak přispívá kouření, nadměrné množství kávy a alkoholu, ale také užívání některých léků.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.