6 znamení, že můžete mít cukrovku. Co by vás mělo varovat? | Moje zdraví

6 znamení, že můžete mít cukrovku. Co by vás mělo varovat?

  • 6 znamení, že můžete mít cukrovku. Co by vás mělo varovat?
    Cukrovka bývá mylně spojována s nadměrnou konzumací cukru. Příčiny jsou ale jiné • Autor: iStock
    18. července 2017 • 06:00

    Téměř milion lidí. Tolik se, podle posledních průzkumů, léčí s diabetem druhého typu. Přitom je stále velký počet těch, kteří o své nemoci ještě nevědí. Cukrovku ale můžete odhalit včas, v drtivé většině případů ji má na svědomí špatná životospráva nebo genetika. Jaké jsou příznaky, které by vás měly varovat? 

  • Máte nadváhu

    Autor: Shutterstock.com
    Jako by nestačilo, že nadváha je sama o sobě problém. Jenže bohužel kilogramy navíc jsou vstupní branou pro řadu civilizačních nemocí a cukrovka je přesně jednou z nich. Společně s genetikou je na pomyslném žebříčku co do zvýšeného rizika. „Obecně lze říci, že počet osob s diabetem stoupá ze dvou důvodů. Jednak hromaděním vrozených faktorů a současně nepříznivých faktorů osobního života a prostředí, ve kterém žijeme,“ vysvětluje přednosta IKEM prof. MUDr. František Saudek, DrSc. 
  • Chodíte často na toaletu

    Autor: shutterstock.com
     Chodíte často na toaletu, dokonce vás to budí i v noci? Pokud nejste zrovna nachlazení, může to také ukazovat na cukrovku. Při diabetu 2. typu si tělo vytvoří rezistenci vůči inzulínu. Ten pak tedy není schopen glukózu transportovat z krve do ostatních orgánů. Ledviny tak musí pracovat na plné obrátky, aby se zbavily veškeré glukózy v krvi. To se projevuje, mimo jiné, častým močením. Kromě toho je také příznakem neobvyklá žízeň, tělo se totiž snaží doplnit všechny ztracené tekutiny. Tyto dva příznaky tak jdou ruku v ruce.
  • Máte problémy se zrakem

    Autor: Shutterstock.com
    Problémy se zrakem není rozhodně dobré podceňovat, zvláště, pokud máte rozostřené vidění, před očima se vám objevují nejrůznější záblesky nebo tečky. I to může být varovným signálem, že vaše tělo bojuje s cukrovkou. Vysoká hladina glukózy v krvi totiž může způsobovat změnu tvaru čočky. Dobrou zprávou je, že jakmile se hladina glukózy v krvi srovná, zlepší se i váš zrak. Ovšem pouze za předpokladu, že cukrovku začnete řešit. V opačném případě může dojít k nenávratnému poškození zraku.
  • Hubnete bez zjevné příčiny

    Autor: Shutterstock.com
    Člověk by se z toho snad i radoval, že se zbavil kilogramů navíc, ale potíž je v tom, že hubnutí bez větší snahy nikdy nevěstí nic dobrého. Úbytek na váze se týká sice spíše případů prvního typu diabetu, není ale vyloučeno, že se takto nemůže projevit i druhý typ. Děje se tak ve chvíli, kdy je tělo vůči inzulínu rezistentní, není pak schopno zpracovávat glukózu z jídla a transportovat ji do buněk včetně těch tukových. Ty se pak začnou rozpadat a člověk hubne.
  • Objeví se kožní potíže

    Autor: Shutterstock.com
    Svědění kůže může být sice způsobeno suchou kůží, ale také špatným krevním oběhem, což může být často varovným signálem diabetu. Stejně jako další kožní potíže – jako třeba akantóza. Jde o zesílení a ztmavnutí kůže v důsledku zvýšené pigmentace a objevuje se nejčastěji v podpaží, kolem krku nebo v tříslech. Může za to inzulinová rezistence, která se vyskytuje, přestože cukr v krvi nemusí být vysoký.
  • Trápí vás kvasinkové infekce

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud trpíte častěji na kvasinkové infekce, zatímco dříve jste o nich věděla maximálně tak z doslechu, může za tím vězet právě i cukrovka. Nadměrný obsah glukózy v těle totiž podporuje šíření a množení kvasinek, které pak infekci způsobují. Jestli jste nikdy kvasinkovou infekci neměla, projevuje se zejména svěděním a nadměrným výtokem, případně nepříjemným pálením. 

    Jak zabránit infekcím? Podívejte se na video! 

    Video se připravuje ...
    Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cestVIDEO 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.