Co způsobuje bolest konečníku, řitního otvoru | Moje zdraví

Bolest konečníku

Velmi časté onemocnění jsou hemeroidy, u někoho se objeví jednou za život, jiný na ně trpí často. V žilách se hromadí krev a vzniká uzel, který bývá bolestivý. Nejbolestivější je, pokud v žíle vznikne trombóza.

Příčiny boleti konečníku

Natržení

Konečník se může natrhnout při tuhé stolici nebo při análním sexu. Trhlina bývá doprovázena krvácením a většinou se sama zahojí. Někdy je nutný chirurgický zákrok.

Střevní onemocnění

Bolest konečníku může způsobovat i Crohnova choroba, která je špatně léčitelná nebo ulcerózní kolitida. Ta nutí jedince konat stolici několikrát denně, mimo bolesti konečníku ji doprovází krvácení a bolest břicha.

Zánět prostaty a absces

Ze zánětu prostaty může vzniknout absces. Obojí může způsobovat bolest, obzvlášť pokud absces vyprázdní hnis do stěny konečníku, díky čemu vznikne píštěl. Absces však může vzniknout i z jiných příčin. Většinou je ještě doprovázen horečkami.

Problémy žen

U žen se může také jednat o zánět vejcovodů nebo vaječníků. Případně může jít i o mimoděložní těhotenství.

Nádory

Rakovina tlustého střeva a řitního otvoru způsobuje bolest až v pokročilejším stádiu nemoci. 

Cizí těleso

Do konečníku se mohou dostat i cizí tělesa nechtěně např. pokud vykonáváte potřebu v přírodě nebo naopak účelně při sexuálních praktikách. Tato cizí tělesa mohou také způsobovat bolest.

Jak vyléčit bolest konečníku?

Pokud je bolest velmi častá, opakuje se, nebo je dokonce neustálá, určitě neotálejte a navštivte svého praktického lékaře. Už jen proto, že je to velmi nepříjemné při jakékoliv činnosti.

Kdy jít k lékaři?

Jestliže je bolest pravidelná, nejen při vyprazdňování a je doprovázená třeba i bolestmi břicha, rozhodně byste měli navštívit lékaře.

VIDEO: Co jsou hemeroidy a jak je léčit?

Video se připravuje ...
Nejrozšířenější onemocnění na světě: HemeroidyVIDEO 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.